Normaliter staat Ronald van der Meer bij VVSB onder de lat, maar in het bekertoernooi mag ‘tweede keus’ Ruben Valk het doel verdedigen. Dat ging hem in de spectaculaire kwartfinale tegen FC Den Bosch niet slecht af want met een aantal knappe reddingen, vooral na rust, wist hij zich te onderscheiden en hield hij zijn ploeg op de been. In een fase dat de profclub het duel had kunnen beslissen. ,,Geweldig om te maken, dit zal ik echt nooit meer vergeten”, jubelde Valk na afloop.

Afgelopen zondag speelde Valk nog met het tweede tegen DHC, een duel dat met 10-0 werd gewonnen. Van een rol in de anonimiteit kwam hij opeens vol in de spotlights. ,,De keeperstrainer kwam zondag van tevoren naar me toe en zei: ‘hou je rustig, pak geen kaarten, anders kun je er woensdag niet bij zijn’. Toen wist ik wel dat ik misschien mocht mag starten in deze wedstrijd.”

Grandioos
Kaarten pakken deed Valk niet en dus liep hij in een geweldige entourage met zijn teamgenoten het veld op. ,,Het was echt grandioos, gesteund door zoveel Noordwijkerhouters en mensen van buiten Noordwijkerhout die de club een warm hart toedragen. Geweldig, echt geweldig om mee te maken. Dit zal ik nooit meer vergeten.”

Wilfred van Leeuwen vond niet dat hij een risico had genomen door met Valk te beginnen. ,,We kiezen aan het begin van de competitie een eerste keeper. Degene die niet speelt, doet wel de bekerwedstrijden. Ruben heeft gespeeld tegen Rijnsburgse Boys [tweede ronde red.]. Daarna is hij een tijdje uit de roulatie geweest met een blessure. Hij heeft hard zijn best gedaan om terug te komen en zijn oude niveau weer te halen. Als Ruben niet fit was geweest en ik had het een risico gevonden had hij niet gespeeld.”

Uiteindelijk stond Valk dus aan de aftrap en net als de rest van VVSB gooide hij de schroom na een wat nerveus begin van zich af. ,,.Natuurlijk had ik spanning, maar eenmaal op het veld denk je daar niet meer aan. Toen was ik maar met één ding bezig: de nul houden.”

Niets te verwijten
Dat lukte niet, Den Bosch scoorde voor rust twee keer. Geen doelpunten waarbij de keeper iets te verwijten viel. ,,Die eerste goal ontstond uit een ingooi op 10 meter van hun achterlijn en die jongen kon zo het hele veld oversteken, en kwam heel snel naar binnen toe. Hij schoot die bal van onder zijn lichaam en ook nog eens heel hard. Ik denk niet dat ik die had kunnen hebben. Die tweede was een goeie voorzet van Zeldenrust. Die deed de eerste helft alles met rechts, maar verraste onze Jelmer Vijlbrief door ineens met links voor te zetten. Je weet gewoon dat zij de voorin de klasse hebben om een goaltje mee te pikken.”

Uiteindelijk onderscheidde Valk zich na rust met een paar goede reddingen, waarmee hij zijn ploeg op de been hield. Dat het ook bij rust al gespeeld had kunnen zijn, realiseert hij zich ook: ,,Ze hadden er nog wel eentje meer kunnen maken, maar dat deden ze niet en daarom staan wij nu hier. En dan vergeet ik nog die bal die Jordy Zwart van de lijn kopte. Hij zal er wel hoofdpijn aan overgehouden hebben, maar hij kopte hem goed weg.”

Om er lachend aan toe te voegen: ,,Ach morgen hebben we allemaal hoofdpijn.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 10 sept.
Oefenduels
Rijnsburgse Boys4-2VVSB
Noordwijk3-1SJC
Katwijk8-2DEM
Hillegom5-1Kagia
Za. 14 sept.
Noordwijk5-1ASWH
Excelsior Maassluis1-4Katwijk
Barendrecht0-2FC Lisse
Ter Leede3-2Hoek
FC 's-Gravenzande0-1FC Rijnvogels
Quick Boys 0-2Kozakken Boys
IJsselmeervogels1-1Rijnsburgse Boys
Districtsbeker
Valken' 683-3Forum Sport
VVSB (zat.)1-3Zevenhoven
Legmeervogels3-5Kagia
Van Nispen (zat.)2-3Zandvoort
Warmunda3-5KSD-Marine
Zo. 15 sept.
HBS1-0SJC
Districtsbeker
Hillegom2-4HBC
ROAC0-0Foreholte
Teylingen0-2VUC
Van Nispen (zon.)3-1REMO