Voor Mike Ruijter was het de eerste fase van het seizoen wel even slikken. De verdediger had topklasser AFC niet ingeruild om tweede viool in de Hoofdklasse te spelen. Inmiddels is het tij gekeerd en is Ruijter basisspeler. Zaterdag was de lange verdediger een lichtpuntje in de deceptie van Quick Boys bij hekkensluiter Montfoort.

Mike, hoe was dat om de eerste periode vanaf de bank te moeten toekijken?

,,Dat was zuur. Ik kwam toch met bepaalde verwachtingen naar Quick Boys toe. Vooral omdat AFC, weliswaar op zondag, op een hoger niveau uitkomt. Dan ga je er stiekem wel vanuit dat je speelt. Maar ik ben vol mijn best blijven doen. Elke training was ik er.”

Kon je er mee leven?

,,Natuurlijk was het moeilijk. Je wilt altijd spelen. Maar het was de keuze van de trainer en die had ik te accepteren. Ik ben hard blijven trainen. Dat resulteert nu in een basisplek. Ik hoop zo door te blijven gaan.”

Je zei net al dat AFC hoger speelt. Toch is Quick Boys wel een grotere club waarschijnlijk?

,,Vooral qua ambiance rond wedstrijden. Ik vind AFC ook wel een grote club. Dat wordt door veel mensen onderschat, maar het is wel een ander soort club. Quick Boys is een dorpsclub. Van jongs af aan wordt er gezegd dat je op zaterdag mee gaat naar de club. In Amsterdam is dat anders. Je kan overal naartoe en alles is open: van bioscopen tot speeltuinen.”

Het verwachtingspatroon is natuurlijk wel hoog. Jullie moeten gewoon snel naar die Topklasse.

,,We zijn bezig met het leggen van een fundament. Er is een nieuwe trainer en die kan niet in een keer een heel team omzetten. Dat heeft tijd nodig. Ted heeft in het verleden wel bewezen dat hij het kan. Ik vind dat Quick Boys hem dan ook wel de tijd moet gunnen.”

Jaap van Duijn zei tegen ons dat Quick Boys het woord kampioenschap voorlopig niet meer moet uitspreken. Dat werkt volgens hem alleen maar tegen jullie.

,,Ik heb het een keer genoemd en dat was toen aan mij werd gevraagd waarom ik naar Quick Boys was gekomen. Toen heb ik gezegd dat ik kampioen wilde worden. Daarna heb ik het niet meer uitgesproken. Ik vind dat we reëel moeten zijn. We zijn te wisselvallig en moeten het vooral van bevliegingen hebben. Maar ook tegen tegen Montfoort waren er aanknopingspunten waar we verder mee kunnen. Een aantal patronen waar we op trainen kwam goed terug. Met 3-0 verliezen is zuur, maar we moeten de kop omhoog houden en de laatste drie potjes voor de winterstop gewoon winnen.”

Kan je iets vertellen over je voetbalverleden? Je hebt hiervoor dus bij AFC gespeeld.

,,Ik ben begonnen bij Pancratius in Badhoevedorp. In de C-tjes ben ik naar Utrecht gegaan. Daar heb ik drie jaar gespeeld, waarna ik bij AFC terechtkwam. Na twee jaar in de jeugd werd ik in mijn eerste seizoen bij de senioren meteen kampioen met het eerste in de Hoofdklasse. Daarna heb ik drie jaar Topklasse gespeeld en nu dus Quick Boys. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging.”

AFC staat bovenaan in de zondagse Topklasse. Wat vind je ervan dat zij het nu zo goed doen?

,,Ik gun het ze wel. Veel mensen vragen mij of ik het jammer vind, vooral omdat ik in het begin niet speelde. Maar ik heb geen spijt. Ik vind ook dat je jezelf als mens ontwikkelt als je er een keer niet instaat. Je leert overal van. En ook hiervan. Een nieuwe club en andere mensen om je heen is bovendien ook wel een keer goed.”

Ted Verdonkschot vertelde ons dat het hem verbaast hoe volwassen jij al bent op je 23e. Ben je altijd zo rustig in het veld?

,,Dat wel. Maar vergeet niet: het kan ook tegen je werken. Als ik wat minder speel, loop ik ook rechtop in het veld. Dan krijg ik het verwijt dat ik nonchalant ben. Nu heb ik misschien goed gespeeld, maar de volgende keer speel ik minder en dan heb ik er opeens niets aan gedaan. De ene keer werkt het in mijn voordeel en de andere keer in mijn nadeel.”

Foto: Hans van Duijn

POPULAIRE BERICHTEN