Het is nogal een verschil; met een 6-1 voorsprong invallen tegen VVOG of in Hendrik Ido Ambacht een 2-1 achterstand moeten helpen omzetten in minimaal een gelijkspel. De druk die er Dylan Rietveld stond bij z’n invalbeurt zaterdag tegen ASWH leek hem weinig te doen. 

Relatief onbewogen ging de jonge verdediger de duels aan met Lester Pires en Ismail Yildirim. Vijf minuten voor het rustsignaal in Hendrik Ido Ambacht mocht Rietveld de geblesseerde Maurice van der Neut vervangen. De verdediger voelde een ‘knakje’ bij de binnenband van z’n knie. Het is dus nog de vraag hoe lang de ex-Hillegomer uit de roulatie ligt. Het moment van de blessure maakte de invalbeurt er niet makkelijker op voor Rietveld.

,,De eerste paar duels won ik. Dat geeft wel een lekker gevoel. Zeker als je achter staat.” Alleen kon Rietveld daarna niet ‘door’. Het rustsignaal, dat vijf minuten later kwam, was voor hem een noodzakelijk kwaad, voor z’n ploeg het moment om de pionnetjes weer even opnieuw op de juiste plek te zetten.

Rugdekking
Het lukte Noordwijk wonderwel weer om in de tweede helft de achterstand goed te maken. Al dan niet met hangen en wurgen, al hield Rietveld zelf prima stand. Via Tjeerd Westdijk kwam Noordwijk zelf in eerste instantie op 2-2, waarna Pires op schitterende wijze de 3-2 binnen volleerde. Een goal waar Rietveld geen blaam aan trof.

,,De kleedkamer was wel even een zooitje, net.”

,,Misschien had ik Brayen Bröcker nog rugdekking moeten geven toen die voorzet kwam, maar ik was te ver weg. Daarna ging die bal over mij heen en schoot hun aanvaller ‘m prachtig binnen.” Uiteindelijk richtte Noordwijk zich op om de belangrijke 3-3 te maken en daarmee de periodetitel te bewerkstelligen.

Een felicitatie waard aan de koploper van de Derde Divisie? ,,Wat mij betreft wel”, neemt Rietveld die gelukwens met een glimlach in ontvangst. ,,De kleedkamer was wel even een zooitje, net.”

Gala
De verdediger, die van de zomer de overstap maakte van NSV’46, praat met bravoure, maar zonder opsmuk over ‘zijn Noorwijk’. Als hij z’n bizarre transfer onder de loep wil nemen, komt er uit het Noordwijkse kamp een seintje dat de bus vertrekt. De heren moeten snel terug naar de kust voor het jaarlijkse voetbalgala.

Stuk voor stuk storen zijn teammaten het interview dat Rietveld wil geven. ,,Dylan, wij gaan, mazzel”, roept Van Staveren z’n medespeler toe. ,,We zien je daar hè”, grapt Rob Overvliet. De energie die van de ploeg afstraalt, heeft wat weg van een schoolreisje. Een gelukkige eenheid, die samen op ontdekkingstocht is door de Derde Divisie.

Coaching
Ook voor Rietveld is die hele competitie een openbaring. Waar hij tot vorig jaar z’n duels in de Vierde Klasse speelde bij NSV’46, voetbalt hij nu in de top van het amateurvoetbal. Een monsterstap. ,,De eerste paar maanden is het aanpoten geweest in de trainingen. Je went er ook aan. Als je met betere voetballers om je heen speelt, trek je jezelf daar ook aan op.”

Zo had de verdediger in het duel tegen ASWH Overvliet naast zich staan. Met vier seizoenen Noordwijk in z’n benen is de 26-jarige laatste man een ervaren schakel in de ploeg van Zethof. ,,Rob praat heel veel. Dat is prettig als je daarnaast staat. Hij zette het elftal gelijk neer, toen ik erin kwam.”

,,Maken we er dan een uitgebreider interview van, oke?”

Voor Rietveld persoonlijk was het ook een goed moment om z’n klasse te kunnen tonen in een wedstrijd waarbij Noordwijk flinke weerstand kreeg. De 22-jarige voetballer weet dat hij het normaliter ook moet doen met namen als Van der Neut, Smith of Le Congé voor zich.

Het maakte de kans op speelminuten voor hem kleiner, de uitdaging groter. ,,Ik ben ook zonder verwachtingen naar Noorwijk gekomen. Ik had zoiets van: ik zie wel waar het schip strandt. Je weet van tevoren dat je zulke namen voor je hebt. Het is voor mij ook een goed leerjaar om mij op te trekken aan het niveau van zulke jongens.”

Startende motor
Terwijl Rietveld het interview langzaam wil afronden, slaat de motor van de Noordwijkse spelersbus aan. Trainer Zethof kijkt om het hoekje waar de 22-jarige voetballer blijft. Nog even blikt de verdediger vooruit op dit seizoen. ,,Nu wil ik zoveel mogelijk minuten maken, om straks een keer in de basis te staan. Maken we er dan een uitgebreider interview van, oke?”

Foto: Orange Pictures

Bekijk ook:Één-tweetje: ,,Thomas Reynaers is de Frenkie de Jong van Noordwijk”‘


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 16 mrt.
Noordwijk0-1FC Lisse
Xerxes DZB1-2Ter Leede
Nootdorpafg.FC Rijnvogels
Valken '681-1SC Monster
Van Nispen (zat.)4-0DSVP
NSV '461-2VVSB (zat.)
Quick Boys5-0DOVO
ONS Sneek4-3SJC
VVA/Spartaan1-1Kagia
IJsselmeervogels1-1Katwijk
Rijnsburgse Boys3-2Barendrecht
VVSB3-2Koninklijke HFC
Zo. 17 mrt.
JOS/Watergraafsmeer2-1Hillegom
ROAC2-1Foreholte
Teylingen0-2DOSR
Van Nispen (zon.)8-3Toofan