Zijn keuze om anderhalf jaar geleden alles wat hij had bij  HHC Hardenberg in te ruilen voor een avontuur in Japan, was gebaseerd op een gevoel. Datzelfde gevoel vertelt Thomas Bakker nu dat het tijd is om terug te komen en weer voor een mooie, Nederlandse amateurclub te gaan spelen. De 27-jarige verdediger staat dan ook te popelen om volgende week aan te sluiten bij Rijnsburgse Boys. 

Terugkijkend op zijn Aziatische voetbalavontuur is Bakker eerlijk: dat is niet geworden wat hij ervan had verwacht. De club waar hij in de zomer van 2017 heenging, Veertien Mie (vernoemd naar Johan Cruijf en spelend op het vierde niveau van Japan), leefde boven hun stand.

,,Zij hadden grootse plannen. Ze wilden snel met de club omhoog en gingen daarom ook buitenlandse spelers halen en met full-profs werken. Ik kwam er daar helaas al vrij snel achter dat de organisatie en de middelen daar nog helemaal niet klaar voor waren”, vertelt Bakker.

,,Japanners zijn heel technisch en spelen heel snel”

In de winterstop van vorig seizoen kreeg de inmiddels 27-jarige verdediger te horen dat de club onder alle buitenlandse contracten uit wilde. ,,Dan krijg je zo’n spelletje. Ik ben uiteindelijk gebleven, omdat ik me door het leven in Japan op andere vlakken dan voetbal ook ontwikkelde. Maar voetballend werd het steeds minder: er kwam een Japanse trainer, die alleen maar Japans sprak en alleen maar Japanners opstelde”, zegt Bakker.

Toch kwam hij nog geregeld aan minuten op het veld. De club liet hem wel wekelijkse spelen in oefenwedstrijden. ,,Dat was dan met de reserves, maar dat was goed niveau. Japanners zijn heel technisch en spelen heel snel. Maar tactisch en fysiek leggen ze het af en lopen ze echt nog een paar stappen achter op Europa”, aldus Bakker.

Terugkeer
Na één seizoen in Japan kwam Bakker in de zomer van 2018 een illusie armer en een ervaring rijker terug in Nederland. Desalniettemin koos hij er niet voor om dit seizoen weer aan de slag te gaan bij een Nederlandse club. ,,Ik kwam terug om mijn HBO-diploma te halen. Ik had nog één vak openstaan en die heb ik toen gehaald. Daarna wilde ik toch weer terug naar Tokyo. Dat trok me heel erg en daar liggen ook ontzettend veel kansen op maatschappelijk vlak.”

Hij ging aan de slag als personal-trainer en trainde daarnaast mee bij diverse voetbalteams. ,,Qua fitheid en balgevoel zit het dus zeker wel goed. Het is niet dat ik een halfjaar niets gedaan heb. Ik heb ook nog stages gelopen bij diverse clubs en een internationaal toernooi gespeeld in Vietnam. Maar ik wilde nu wel weer echt voor een club aan de slag. Toen ik terug in Nederland kwam, kwam Rijnsburg al snel op mijn pad.”

,,Na een goed gesprek met de trainer was ik er wel uit”

Bakker, die geboren werd op Terschelling en opgroeide in Heerenveen, begint volgende week op Middelmors en gaat in eerste instantie ook in Rijnsburg wonen. De schakeling van een wereldstad als Tokyo naar het pittoreske Rijnsburg wordt misschien even wennen. ,,Maar ik kom voor het voetballen. Bovendien wilde ik graag in de buurt van de Randstad wonen, wat dat betreft is Rijnsburg prima.”

De club waar het jeugdexponent van sc Heerenveen (Bakker speelde van zijn negende tot zijn twintigste in de jeugdopleiding van de Friezen) nu  terecht gaat komen, is voor hem al meer dan bekend. Wat dat betreft is het nieuwe hoofdstuk in zijn voetbalboek een iets minder spannend voetbalavontuur, maar daar was Bakker misschien juist wel aan toe.

,,Ik heb in mijn jaren bij HHC natuurlijk vaak tegen Rijnsburgse Boys gespeeld. Het is een ontzettend grote club; veel supporters, goede faciliteiten en een uitstekende selectie. Na een goed gesprek met de trainer (Wilfred van Leeuwen, red.) was ik er wel uit. Ik heb voor anderhalf seizoen getekend.”

Type
De situatie van Rijnsburgse Boys vraagt nu meer om een verdediger van type De Wolf, dan een Beckenbauer. De ‘Uien’ hebben nu al bijna anderhalf jaar een defensief probleem en dat zit hem meer in het voorkomen van tegendoelpunten en dan in het verzorgen van de opbouw. ,,Wat ik voor type speler ben, dat vind ik altijd apart om van jezelf te zeggen. Dat laat ik straks aan de mensen langs de lijn over, en aan jullie. Ik denk wel dat ik bij de club pas en ik was naar zo’n club opzoek.”

Foto: Orange Pictures.

Lees ook: Sterkhouders ook komend seizoen actief bij SJC


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 25 mei
Quick Boys14.30ONS Sneek
Noordwijk14.30Eemdijk
SteDoCo14.30FC Lisse
ASWH14.30SJC
Ter Leede14.30FC 's-Gravenzande
RKAV Volendam14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30SVC '08
Van Nispen (zat.)14.30Lugdunum
VVSB (zat.)14.30Be Fair
VVC FC14.30Kagia
Koninklijke HFC15.30Katwijk
GVVV15.30Rijnsburgse Boys
VVSB15.30FC Lienden
Zo. 26 mei
FC Boshuizen14.00Hillegom
Teylingen14.00HVV
Foreholte14.00ONA