In het vissersdorp Volendam speelde Rijnsburgse Boys zaterdag haar zevende wedstrijd in de Derde Divisie tegen de talenten van FC Volendam. De ploeg van trainer Pieter Mulders liet zich hierin van een solide en hele povere kant zien. Ver in blessuretijd van de tweede helft wist Marvin Wijks een strafschop om te zetten in een gelijkmaker. De 3-3 eindstand moet stof zijn tot uitgebreid napraten in Rijnsburg. Des te meer omdat de Rijnsburgers in de tweede helft geen schim waren van de ploeg uit de eerste helft.

Vroege pressing
Voordat de bal officieel ging rollen in Volendam kende trainer Pieter Mulders een tegenvaller door een blessure van Jeffrey Jongeneelen. Jongeneelen liep in de warming-up een hamstringblessure op en moest noodgedwongen afhaken. Zijn vervanger in het basiselftal was Jorn van Lunteren. Diezelfde Van Lunteren tekende in de dertiende minuut voor de openingstreffer. Aan de basis stond een afgedwongen fout in de opbouw van de Volendammers. De vroege pressing van de geel-zwarten leverde balbezit op, en via Max Hudepohl kwam de bal bij Van Lunteren. Een geplaatst schot vanaf achttien meter bleek te machtig voor de Volendamse keeper Jordi van Stappershoef.

De openingstreffer was een beloning voor de risico’s die de Rijnsburgers in de beginfase namen. Het bleek een opmaat voor meer doelrijpe kansen. Nadat Hudepohl een kopbal gestopt zag, was de volgende mogelijkheid voor spits Martijn Tjon-A-Njoek. Zijn loopactie leverde na een dieptepass van Wesley Goeman een één-op-één situatie op met Van Stappershoef. Het diagonale schot van Tjon-A-Njoek schoof echter in de lange hoek langs het doel. De thuisploeg stelden hier weinig tegenover. Onder leiding van Masies Artien wist de defensie van Rijnsburgse Boys tot de rust de linie gesloten te houden.

Terwijl het publiek op de hoofdtribune de kuipstoeltjes nog aan het opzoeken was, schoot Alex Plat voor Jong Volendam na rust snel de gelijkmaker binnen. Plat rondde het voorbereidende werk van Enzo Stroo resoluut af met een droge knal. Opvallend was het gemak waarmee de Volendammers zich door de verdediging van de Rijnsburgers combineerden.

Direct na de aftrap zochten De Uien de aanval en werden zij getrakteerd op een presentje van arbiter De Gast. Het lichte vasthouden van Daan Klinkenberg bij Hudepohl leverde een strafschop op. Wijks schoot binnen. Uit de volgende aanval die de Volendammers opzette, bleek het recidivistische karakter van de defensie van de Rijnsburgers. De Volendamse aanvaller Kay Tejan werd niets in de weg gelegd om een voorzet op de borst klaar te leggen voor een doelpoging. Stroo promoveerde deze poging uiteindelijk tot een doelpunt. En hiermee scoorde Stroo binnen vijf minuten de derde treffer na de pauze.

Open wedstrijd
De snelle scores zorgden voor een tweede bedrijf met een open karakter. Volendam-trainer Berry Smit bracht na een uur invaller Jason Stekkel en dit bleef niet lang zonder resultaat. De snelle rechtsbuiten schoot vanaf de rand van het strafschopgebied diagonaal de 3-2 tegen de touwen. Mulders reageerde door Joost Leonard in de ploeg te brengen voor Van Lunteren. Een wissel die zijn in slaap gesuste ploeg weer nieuw leven in moest blazen. De bedrijvige Leonard was vlak na zijn wissel met een kopbal direct gevaarlijk. Tot de blessuretijd bleef het hierbij.

Kenmerkend voor het gebrek aan scherpte was een actie van Joel Tillema. In de veronderstelling dat hij in buitenspelpositie een schietkans had verworden, greep hij de bal in beide handen. Waar de toeschouwers in Volendam al uitgingen van een 3-2 thuisoverwinning, bracht invaller Roderick Gielisse de bal nog éénmaal het strafschopgebied in. De sleurende Leonard leek hieruit een schietkans af te dwingen, deze werd met een handsbal voorkomen door Volendammer Marco Tol. Wijks ontfermde zich ook voor de tweede maal succesvol over deze toegekende strafschop. Een strafschop die de 3-3 eindstand in de 95e minuut op de borden zette.

Bij de bezoekers heerste na afloop ongeloof over de terugval in de tweede helft. ,,We vielen na rust meerdere malen onbegrijpelijk in slaap en werden hiervoor keihard afgestraft”, analyseerde trainer Mulders. De teleurgestelde Wijks had geen verklaring voor de momenten van verzwakking en toonde een zuur gezicht. Een glimlach kon er bij Wijks nog wel af over de twee benutte strafschoppen. ,,De keeper schreeuwde dat hij wist in welke hoek ik de tweede zou schieten, ik ben blij dat ik hem twee keer liet vissen.”

Jong Volendam – Rijnsburgse Boys 3-3 (0-1). 13. Van Lunteren 0-1, 46. Plat 1-1, 47. Wijks 1-2, 49. Stroo 2-2, 62. Stekkel 3-2, 90. Wijks 3-3.

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Tillema, Artien, Verlaan, Strooker, Verdam, Goeman, Van Lunteren (66. Leonard), Hudepohl, Tjon-A-Njoek (83. Gielisse), Wijks.

Tekst: Stefan Baars