Uiteraard was hij direct na afloop de gevierde man bij Rijnsburgse Boys. Met twee goals, die vooraf werden gegaan door een assist bij de 0-1, had Jeffrey Jongeneelen een gigantisch aandeel in de 2-3 zege op Spakenburg, waardoor de Uien volgend seizoen uitkomen in de Tweede divisie. Spakenburg bewandelt de omgekeerde weg en daalt door dit resultaat voor het eerst in haar bestaan af naar een lager niveau.

Vreugde en verdriet lagen zaterdagmiddag rond vijf uur dan ook dicht bij elkaar op de blauwe zijde van de Westmaat. Waar de ploeg van Pieter Mulders de promotie uitbundig vierde met haar supporters, lagen verspreid over het kunstgras tegelijkertijd een aantal blauwwitte spelers roerloos op de grond in het besef dat zij een historische degradatie achter hun naam hebben staan. Aan geel-zwarte kant had niemand daar oog voor. En terecht, door eerst Westlandia op overtuigende wijze uit te schakelen, werd ook het ‘Karwei Spakenburg’ positief afgesloten.

,,Het stond bij ons achterin als een huis, zeker voor rust. Eigenlijk hebben we niets weggegeven.”

Het is overigens nog maar twee weken geleden dat trainer Pieter Mulders er na afloop van het laatste competitieduel tegen Capelle de doelcijfers van zijn team (84-62) nog maar eens bijsleepte. ,,We scoren weliswaar de meeste goals, maar het aantal tegengoals is veel te hoog om een echte rol van betekenis te spelen. Dat moeten er twintig minder zijn”, doceerde de oefenmeester destijds. Toen het er echt op aan kwam lieten zijn spelers zien snelle leerlingen te zijn. Er werden in vier p/d duels weliswaar zes tegengoals geïncasseerd, maar dat is in vergelijking met het aantal tegengoals in de reguliere competitie al een stuk beter. Voldoende in ieder geval om de stap omhoog te maken.

Goed geconcentreerd
Een staaltje van die progressie gaf Rijnsburgse Boys op de snikhete Westmaat voor de pauze ten beste. Na een vliegende start, binnen twee minuten moest er door de Rijnsburgse defensie even zoveel keer voor opruiming op de doellijn worden gezorgd, viel Spakenburg ver terug. De thuisploeg drong wel aan, maar de geel-zwarte defensie gaf nauwelijks iets weg. Verder dan twee speldenprikjes van Kees ‘Pier’ Tol kwam het gezelschap van Joop Gal niet.

Spakenburg grossierde voorts in foutieve passes, iets waar ook Rijnsburgse Boys, zij het in mindere mate, zich aan bezondigde. ,,Het stond bij ons achterin als een huis, zeker voor rust. Eigenlijk hebben we niets weggegeven. Het was een kwestie van goed geconcentreerd blijven spelen, want hoe je het ook bekijkt, Spakenburg beschikt over een goede ploeg die op elk moment kan toeslaan”, wist Rijnsburg-verdediger Masies Artien na afloop.

Jongeneel viert de promotie naar de Tweede Divisie

Met de thee in zicht, kwam Rijnsburgse Boys vanuit het niets bij de eerste goed uitgevoerde aanval op voorsprong. Een diepe bal van Jeffrey Jongeneelen werd knap gecontroleerd door Joel Tillema. De ex-Spakenburger schudde hierna Adil Draganovic knap van zich af om vervolgens de verre hoek achter goalie Krul te vinden (0-1). Na de eerdere 2-1 overwinning op Middelmors, in combinatie met het matige verweer van de thuisploeg tot dan toe, was het op dat moment zelfs voor de meest optimistische Spakenburg-supporter zo goed als ondenkbaar dat een ontsnappingsact, zoals  een ronde eerder tegen UNA, mogelijk was.

,,We kwamen hier niet naar toe voor de schoonheidsprijs. We hebben zeker voor de rust naar behoren gespeeld. Toch raken we daarna de grip op de wedstrijd even helemaal kwijt,” blikte Mulders terug op de eerste twintig minuten na rust. ,,Er vielen kort achter elkaar twee goals, iets dat ons wel meer is overkomen in het afgelopen seizoen. Gelukkig hadden we de kracht om ons in de wedstrijd terug te knokken. Daarom ben ik ook zo trots op de ploeg.”

,,Hier doe je het voor en hiervoor ben ik naar Rijnsburg gekomen.”

Doordat invaller Philip Ties bij de tweede paal een voorzet van Kees Tol tussen twee verdedigers kon binnenwerken en Niels Buitenhuis na een slimme hakbal van Kees Tol de 2-1 nog binnen het uur binnenjoeg, keerde het geloof op een goede afloop alsnog terug in de blauwe gelederen. De drinkpauze halverwege het tweede bedrijf zorgde echter voor een ommekeer. Mede omdat Jeffrey Jongeneelen die tot dat moment op de rechtervleugel aan de ketting lag bij waakhond Matthijs Blijham zich in de spits posteerde, waar hij iets meer bewegingsvrijheid had. En dat betaalde zich aan het slot van deze slijtageslag dubbel en dwars uit.

Troetelkind
De geel-zwarte defensie haar haar zelfvertrouwen, dat het voor de pauze ook al uitstraalde, inmiddels weer hervonden. En toen de op de rechtervleugel weggestuurde invaller Jorn van Lunteren de bal in de slotfase met uiterste precisie bij Jeffrey Jongeneelen bezorgde, had André Krul geen schijn van kan. Een simpele voetbeweging van Rijnsburgs troetelkind liet het geel-zwarte supportersvak achter de goal ontploffen (2-2).

Spakenburg moest nu helemaal komen en was nog een keer dicht bij de treffer waar het zo naar snakte. De definitieve knock-out volgde in de zes minuten blessuretijd. Op de counter mocht Jongeneelen op weg naar Krul en ook dit keer faalde de aanvaller niet. Daarmee was de promotie een feit en kon het feest definitief losbarsten. ,,Hier doe je het voor en hiervoor ben ik naar Rijnsburg gekomen”, aldus een uitzinnige Jongeneelen. ,,We hebben na de winterstop laten zien wat we kunnen en gelukkig hebben we het allerbeste voor het laatst bewaard. Tijd voor een feestje dus.”

Spakenburg – Rijnsburgse Boys 2-3 (0-1). 41. Tillema 0-1, 48. Ties 1-1, 57. Buitenhuis 2-1, 79. Jongeneelen 2-2, 90+4. Jongeneelen 2-3

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Gielisse, Prijs, Artien, Van den Oever, Strooker (90. Tjon-A-Njoek), Verdam (62. Van Lunteren), Goeman, Tillema, Jongeneelen, Serbony (90+5 Hudepohl)

Foto’s: Hans Heemskerk

Samenvating TV-West:


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer