Zelden zal een overwinning zo geflatteerd zijn uitgevallen als de 0-3 zege van Rijnsburgse Boys op IJsselmeervogels. Waar de bezoekers tachtig minuten lang nergens recht op hadden, toonde het zich in de slotfase dodelijk effectief. Een goede aanval, afgerond door invaller Cas Knoester, was voldoende om de Vogels te breken. Jeffrey Koemans en Raily Ignacio (strafschop) gaven in blessuretijd de drie punten nog wat meer glans. De tweede driepunter op rij geeft de formatie van Niek Oosterlee weer aansluiting bij de top vijf.

,,We zijn niet onfortuinlijk geweest”, geeft Oosterlee grif toe.  ,,In de eerste helft waren we een paar keer heel gelukkig.”

Wie in de rust had voorspeld dat Rijnsburg met drie punten huiswaarts zou keren, keek waarschijnlijk met een beslagen bril naar het duel. Waar de equipe van Oosterlee vorige week tegen Sparta Nijkerk de punten nog verdiende, zo slecht was het spel in het eerste bedrijf op de Westmaat.

Stap te laat

Zonder de geblesseerde Ronald Breinburg en de geschorste Leon Tol acteerden de Uien ver onder de maat. ,,We gaven het initiatief weg. Dat kwam omdat we niet goed stonden”, analyseerde Oosterlee. ,, Zij hadden steeds een man vrij aan de zijkant. Wij kwamen steeds een stap te laat en daardoor konden zij bijsluiten.”

De thuisploeg had hierdoor vrijwel continue het initiatief en kreeg via een kopbal van Jeffrey Buitenhuis na krap een kwartier spelen de eerste kans. Daarna was het twee keer Bryan Burgerhout die voor gevaar zorgde. Ahmed Ahahaoui kreeg de grootste kans voor de thuisploeg na mistasten van Kevin Westmaas. Gelukkig voor de Uien vloog het leer via de paal weer terug het veld in.

De enige keren dat Rijnsburg gevaarlijk werd, was via twee afstandsschoten van Martin van Eeuwijk en aanvoerder Danny van der Vijver, die beiden recht op doelman Patrick Zonneveld vuurden.

Compacter

Oosterlee gaf zijn spelers in de rust de opdracht om de linies compacter te houden en de bal in de ploeg te houden. ,,Als je zelf niet voetbalt, geef je het initiatief weg. Als je voetbalt, kan je bepalen. Zo simpel is het. Zeker naarmate de wedstrijd vorderde, vond ik dat we dat steeds beter deden.”

Aan die woorden was niets gelogen. Langzaam maar zeker vocht Rijnsburg zich terug in het duel. Duels werden gewonnen en meer en meer tweede ballen, vooral via Mark van den Boogaart, werden veroverd. De ploeg stond geen kans meer toe en zocht voorzichtig de aanval.

Oosterlee: ,,We kregen meer grip, vooral door Van den Boogaart,  die meer kon gaan zwerven. Maar ik wist ook dat de ploeg die 1-0 zou maken, zou gaan winnen.”

Van Eeuwijk

Niet geheel toevallig was het Martin van Eeuwijk die aan de basis stond van de treffer.  De spelmaker ging zich meer met het spel bemoeien en vond na een slim balletje tussendoor op rechts Koemans, die Knoester op maat bediende. De jongeling had geen moeite om van dichtbij de 0-1 binnen te schieten.

Na die treffer was het verzet van de Vogels gebroken. De ploeg ging met de moed der wanhoop op zoek naar de gelijkmaker, maar zonder enig vernuft. Rijnsburg bleef simpel overeind en counterde het duel in blessuretijd slim uit.

Koemans ontweek goed de buitenspelval en kreeg een vrije doortocht op weg naar de 0-2. Ignacio, bijna niet in het stuk voorgekomen, mocht nog aanleggen voor een zelf versierde strafschop: 0-3. De meegereisde Rijnsburg-supporters stonden er bijkans verdwaasd bij te kijken.

IJsselmeervogels – Rijnsburgse Boys 0-3 (0-0). 79. Knoester 0-1, 90. Koemans 0-2, 90+4. Ignacio 0-3

Rijnsburgse BoysVan Nieuwkoop, Westmaas, Troost, Hessing, Ali, Van den Boogaart, Van der Vijver (73. Knoester), Van Eeuwijk (85. Sardar), Wijks (90. Van de Leuv), Ignacio, Koemans.

Samenvatting TV West

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Hans Heemskerk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC20.00Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp20.15Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen