De ‘oeh’s’ en ‘aah’s’ waren op één hand te tellen afgelopen zaterdagmiddag op Sportpark Middelmors. Rijnsburgse Boys nam het op tegen de amateurs van Ajax (3-1). De ploeg van Wilfred van Leeuwen had veel moeite met de kersverse derdedivisionist. Het is een understatement dat er voor de Rijnsburgers nog genoeg werk aan de winkel is. 

De intenties van Van Leeuwen waren al snel duidelijk. Hij wilde een andere speelwijze in zijn team slijpen dan de voorgaande jaren werd getoond in Rijnsburg. De woorden ‘attractief voetbal’ en ‘hoger druk zetten’ vielen al snel bij de ‘Uien’. De visie die de oefenmeester voor ogen heeft, is nog niet compleet geïmplementeerd in de selectie. Dat erkende de trainer zelf ook.

,,Als ik kon toveren, dan had ik dat als eerste getoverd”, begon hij na afloop van de bekerwedstrijd. ,,We hebben een bepaalde visie voor ogen en dat heeft tijd nodig. Met name het drukzetten en de bal vroeg veroveren willen we zien. Dat kwam er vandaag nog niet helemaal uit. Dan is het wel extra lekker dat we deze pot eruit slepen met 3-1.”

Zestien seconden
De opening van het duel was veelbelovend. Direct vanaf de aftrap zocht de thuisploeg naar succes. Bart Freke, die deze week officieel aan de A-selectie werd toegevoegd, zocht met een lange trap Jeffrey Jongeneelen. Hij legde de bal perfect in de loop van de vleugelaanvaller. Jongeneelen kapte zijn tegenstander uit en gaf de bal voor. Joël Tillema dook op in het strafschopgebied en volleerde fraai raak: 1-0. Op dat moment waren er welgeteld zestien seconden gevoetbald.

Jeroen Spruijt wordt van de bal gegleden door een Amsterdammer

Helaas voor de Rijnsburgse aanhang kwam er geen goed vervolg. De bezoekers leken op gelijke hoogte te komen, maar wegens een overtreding op Masies Artien werd de treffer afgekeurd. Kort daarna leek de thuisploeg via Frank Tervoert de score te verdubbelen, maar zijn inzet ging over. De geel-zwarten konden de wedstrijd niet onder controle krijgen en moesten de gelijkmaker slikken. Kenneth Misa-Danso (ex-Quick Boys red.) trok de bal voor en Jeroen Spruijt veranderde de bal van richting: 1-1.

,,We misten de kans op de 2-0 en daarna liep het niet meer zo lekker”, analyseerde Freke na afloop. De verdediger zag dat het team het lastig kreeg. ,,We krijgen daarna ongelukkig de 1-1 tegen. We konden kort voor rust op voorsprong komen, maar helaas ging die er niet in. Dat we hem alsnog over de streep trekken is natuurlijk lekker. We speelden voor de overwinning.”

Keuze voor Van Leeuwen
Het middenveld van de thuisploeg was te vaak eentonig. Spruijt en Tillema moesten met hun diepgang voor dynamiek zorgen op het middenrif, maar slaagden daar niet altijd in. Daarnaast had Bram Ros, die voor de defensie speelde, moeite om het spel snel te verdelen en naar zich toe te trekken. De komende weken zal Van Leeuwen voor de nummer zes-positie nog een keuze moeten maken. De hoofdtrainer passeerde Wesley Goeman, die vorig seizoen nog aanvoerder was, en liet na afloop weten dat die keuze niet definitief is.

Max Hudepohl op weg naar de 2-1

Toch had Rijnsburgse Boys afgelopen zaterdagmiddag goed gebruik kunnen maken van Goeman. De middenvelder staat erom bekend een goede trap en pass in huis te hebben. Hij had op die manier het spel voor de verdediging beter kunnen versnellen. Daarnaast heeft de tweededivisionist ook nog de beschikking over Edo Knol. De middenvelder viel goed in en liet zien over een prima techniek te beschikken. Ook in de manier van drukzetten zullen de Rijnsburgers stappen moeten maken; als het lukt, dan verovert de ploeg de bal ontzettend snel, maar als het mislukt ligt het achterin open.

Uitblinker Tillema
Toch was het Rijnsburgse Boys dat de zege naar zich toetrok. Tillema slingerde de bal voor het doel en Spruijt leek naast te koppen. Hudepohl dook op voor de keeper en schoot met enig fortuin raak. Kort voor tijd besliste de thuisploeg de wedstrijd. Jongeneelen werd weggestuurd en behield het overzicht. De inlopende Tillema kon vanaf het strafschopgebied raak schuiven: 3-1. Daardoor wonnen Van Leeuwen en zijn mannen wel, maar het is duidelijk dat er nog keuzes moeten worden gemaakt in Rijnsburg.

Rijnsburgse Boys – Ajax amateurs 3-1 (1-1) 1. Tillema 1-0, 29. Spruijt (eigen doelpunt) 1-1, 57. Hudepohl 2-1, 86. Tillema 3-1.

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Gielisse, Freke, Artien, Strooker, Ros (72. Goeman), Spruijt (72. Knol), Tillema (89. Parami), Jongeneelen, Tervoert, Hudepohl.

Interview Bart Freke

Lees ook: ‘Freke en Rijnsburgse Boys definitief met elkaar door: verdediger tekent contract’

Foto’s: Jan Jungerius & Hans Heemskerk
POPULAIRE BERICHTEN