Het was onder Niek Oosterlee een vast gebruik. Rijnsburgse Boys begon met een thuiswedstrijd en een ruime overwinning spectaculair aan de tweede seizoenshelft. Met die traditie werd zaterdag gebroken. Rijnsburgse Boys bleef op 1-1 steken tegen Capelle. Dat was na – een vanuit Rijnsburgs perspectief – slechte eerste helft en een hoopgevende tweede een terechte uitslag.

Het waren indrukwekkende cijfers. Negentien goals voor en nul tegen. Rijnsburgse Boys schoot onder het bewind van Oosterlee steevast uit de startblokken in de tweede seizoenshelft. Achtereenvolgens TOGR (2-0), Excelsior ’31 (4-0), Genemuiden (4-0), HHC Hardenberg (3-0) en vorig jaar FC Lisse (6-0) werden bij de herstart van de competitie op een pak slaag getrakteerd.

Logisch dus dat iedereen bij Rijnsburgse Boys hoopvol was voor de confrontatie met Capelle. Zeker ook omdat de laatste drie thuiswedstrijden tegen de huidige nummer drie eenvoudig werden gewonnen. Het pakte anders uit. Of het nu kwam door het slechte veld, het winterweer of het stroef draaiende gelegenheidsmiddenveld (met Renee Troost, Cas Knoester en Jeffrey Koemans), feit was dat Rijnsburgse Boys een bedroevende eerste helft op de mat legde.

De Uien werden welgeteld één keer gevaarlijk, via een knappe individuele actie van Raily Ignacio. De spits zag zijn inzet worden geblokt. Het was de enige keer dat het Rijnsburgse publiek de handen op elkaar zette. Verder was er vooral gemopper waarneembaar over het ronduit slordige spel van Rijnsburgse Boys, dat verviel in balverlies en foute passes. De thuisploeg had geluk dat Capelle weigerde te profiteren. Wilmer Kousemaker liet twee enorme kansen onbenut.

De dode vogeltjes kwamen in de tweede helft – enigszins onverwacht – tot leven. Plots liet Rijnsburgse Boys zien toch te kunnen fladderen. De opleving kon niet los worden gezien van de entree van Martin van Eeuwijk en Danny van der Vijver na de thee. Vooral de terugkeer van laatstgenoemde bracht het publiek in vervoering. De linkermiddenvelder maakte na een kleine tien maanden blessureleed zijn rentree in een officiële wedstrijd.

Jongensboek

Even leek er een jongensboek in de maak. Na zeven minuten in de tweede helft leverde Van der Vijver direct een prachtige assist af. Ignacio wist het prima voorbereidende werk van zijn teamgenoot op waarde te schatten: 1-0. De treffer gaf Rijnsburgse Boys vertrouwen en het spel verbeterde zienderogen. ,,Martin kan een balletje vasthouden”, stelde Oosterlee. ,,En Danny moet ik echt een groot compliment maken. Als je na zo’n lange afwezigheid zo voorop in de strijd gaat, is dat grote klasse. Met die twee kregen we meer rust in het spel. In de eerste helft hadden we dat niet en waren we ontzettend onrustig. Ik had er wel acht kunnen wisselen.”

Rijnsburgse Boys had het momentum te pakken en had Capelle de genadeklap moeten uitdelen. Dat werd echter verzuimd, mede door egoïstisch handelen van Ignacio en Van Eeuwijk. De twee zagen in kansrijke positie een aantal keer opzichtig medespelers over het hoofd, die er beter voor stonden. Dat kwam Rijnsburgse Boys duur te staan.

Een kwartier voor tijd kwam Capelle langszij, na een blunder van Richard van Nieuwkoop. De doelman tastte na een corner volledig mis, waarna Vladimir Smirnov profiteerde. Even later was Rijnsburgse Boys nog een keer dichtbij de 2-1. Van Eeuwijk trof echter de vuisten van goalie Nick van der Ploeg.

Vergrootglas

De Uien stapten met een remise van het veld en hadden daar de flink de pee over in. ,,Ik vind dat we op basis van de tweede helft verdiend hadden te winnen”, stelde Danny van der Vijver. ,,We hadden het eerder af moeten maken en naar 2-0 of 3-0 moeten uitlopen. Dan had die fout van Richard nu ook niet onder een vergrootglas gelegen.”

Van der Vijver sprak al van een verloren seizoen. ,,Dat denk ik wel. Kampioen kunnen we niet meer worden, terwijl we dat wel als doel hadden gesteld. Dan is het aan de ene kant een verloren seizoen. Aan de andere kant moeten we nu zo hoog mogelijk proberen te eindigen.”

Zijn trainer kijkt vooralsnog eerder naar beneden dan naar boven. ,,We moeten eerst maar eens weg van die onderste plaatsen zien te komen. Weg is weg. Ik had liever een groter gat gehad, want de onderste ploegen pakken ook allemaal punten. Kijk maar naar de 0-0 van Spakenburg tegen Genemuiden”, aldus Oosterlee.

Rijnsburgse Boys – Capelle 1-1 (0-0). 52. Ignacio 1-0, 75. Smirnhof 1-1

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Westmaas, Tol, Breinburg, Ali, Troost, Knoester (46. Van der Vijver), Koemans, Martina (46. Van Eeuwijk), Ignacio en Wijks

Tekst: Gerben Oostdam

Foto: Hans Heemskerk

[youtube id=”bZpfywsidDY” width=”620″ height=”360″]

[youtube id=”h_EjthI_bfw” width=”620″ height=”360″]


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)