,,Het is enorm zuur dit”, zei Wilfred van Leeuwen na afloop van het verloren KNVB-bekerduel tegen TOP Oss (1-1, na strafschoppen eruit, red.). Hij zag namelijk dat zijn elftal de bovenliggende partij was tegen de ploeg uit de Keuken Kampioen Divisie. Sterker nog: bij vlagen leek het wel alsof de rollen compleet omgedraaid waren. De lof was voor Rijnsburg, maar het prijzengeld en de volgende ronde voor Oss.

Voordat er überhaupt een bal werd aangeraakt, werd de gevoelige snaar al geraakt. De supporters van Rijnsburgse Boys hadden een spandoek gemaakt voor de slachtoffers van het ’treindrama’ van afgelopen week in Oss. De opmaat naar een indrukwekkend bekeravondje was op dat moment al gemaakt.

Tegen de verhouding in
De openingsfase van het duel was voor de thuisploeg. Van Leeuwen stuurde zijn manschappen naar voren en dat leverde genoeg spektakel op in het strafschopgebied van de bezoekers. Joël Tillema kreeg na tien minuten spelen de bal aangespeeld, maar mikte net te hoog. Kort daarna leek Maikey Parami de 1-0 te maken, maar zijn inzet werd gepakt door Oss-doelman Nick Olij.

De ‘Uien’ domineerden, maar kregen de 1-0 niet op het scorebord. Zoals wel vaker bij voetbal, lukte dat aan de andere kant wel. De bezoekers kwamen na het eerste kwart van de wedstrijd voor het eerst rondom het strafschopgebied van de geel-zwarten.

Philippe Rommens kon wegdraaien bij zijn directe tegenstander en krulde de bal in de verre hoek achter doelman Virgil Deen: 1-0. De ploeg uit de Keuken Kampioen Divisie nam op het scorebord de touwtjes in handen, op het veld waren het weer de Rijnsburgers die beter acteerden.

Noodgedwongen wissel
,,Ik ben zeker tevreden met de manier waarop wij vandaag hebben gespeeld”, concludeerde Van Leeuwen over het positieve spel van zijn ploeg. De thuisploeg slaagde erin om hoog druk te zetten op de helft van de tegenstander en had daardoor vaak de bal binnen no-time weer in de ploeg. ,,Het is natuurlijk jammer van het resultaat, maar wij kunnen hier zeker mee verder.”

Direct na de rust waren de geel-zwarten dichtbij de gelijkmaker. Carlos Opoku kwam een teenlengte tekort om uit een vrije trap binnen te tikken. Kort daarna leek de tweededivisionist opnieuw een tegenslag te moeten verwerken. Van Leeuwen koos er in de rust voor om Gino Demon en Edo Knol te brengen. Niet veel later moest Opoku zich met een enkelblessure laten vervangen en moest Wesley Goeman hem vervangen in het hart van de defensie. Met nog ruim een half uur spelen, leek dat een tik tegen het zere been van de thuisploeg

Roderick Gielisse schermt de bal af voor zijn directe tegenstander.

Goeman trok echter gelijk het spel naar zich toe. De opbouw versnelde en Rijnsburg slaagde erin om gemakkelijk door het 5-3-2-systeem van de bezoekers te voetballen. Een kwartier voor tijd beloonden de Rijnsburgers zich met de gelijkmaker. Parami knikte een hoge bal tussen de palen, maar de bal dreigde van de lijn te worden gehaald. Jeffrey Jongeneelen was er als de kippen bij om de bal alsnog binnen te werken: 1-1. De ploeg ging door en leek kort voor de tijd de wedstrijd te beslissen, maar Parami’s inzet werd van dichtbij gekeerd.

Van winnaar naar verliezer
,,Dat de wedstrijd zo omdraaide, had naar mijn mening niet te maken met één speler”, doelde van Leeuwen op de goede invalbeurt van Goeman. ,,Ik denk dat wij het als ploeg goed oppakte en onze kansen roken. Wij waren in die fase erg dominant en hadden de kansen om het te beslissen. Ik vind wel dat na die wissel beter door hun defensie kwamen.”

‘Een toeschouwer die niet had geweten in welke competitie beide ploegen speelden, had gezegd dat de thuisploeg op het hogere niveau acteerde.’

Na negentig minuten stond de 1-1 op het scorebord. De verlenging bracht geen beslissing en dus moesten strafschoppen, die dit seizoen volgens de ABBA-methode gaan, de vraag beantwoorden wie door zou bekeren. De thuisploeg kon na een misser van Oss de touwtjes flink in handen nemen, maar invaller Frank Tervoert, die in de verlenging in het veld gebracht werd, omdat dan een vierde wissel geplaatst mag worden, faalde. Vanaf dat moment schoten de bezoekers alles raak. Masies Artien miste uiteindelijk de beslissende strafschop waardoor Rijnsburg dit seizoen niet meer te bewonderen is het toernooi.

Toch kunnen de mannen van Van Leeuwen met een goed gevoel terugkijken. Het gewenste resultaat werd weliswaar niet behaald, maar de Rijnsburgers lieten zich van hun beste kant zien tegen de Brabantse club. Een toeschouwer die niet had geweten in welke competitie beide ploegen speelden, had gezegd dat de thuisploeg op het hogere niveau acteerde. Zo draaide Rijnsburg ondanks de uitschakeling toch de rollen om.

Rijnsburgse Boys – Top Oss 1-1 (4-5 na strafschoppen) 25. Rommens 0-1, 73. Jongeneelen 1-1.

Rijnsburgse Boys: Deen, Gielisse, Opoku (57. Goeman), Artien, Prijs (46. Demon), Ros (106. Tervoert), Spruijt (46. Knol), Tillema, Parami, Jongeneelen, Hudepohl.

Foto’s: Hans Heemskerk