Een bloedeloze 0-0 was het niet. Daarvoor waren er nog genoeg momenten van opwinding. Bovendien vergoedde de spanning veel. Maar dat Rijnsburgse Boys – IJsselmeervogels – een klassieker in het amateurvoetbal – niet aan de hooggespannen verwachtingen kon voldoen, was een feit. Omdat IJsselmeervogels niet echt durfde en Rijnsburgse Boys precisie en finesse voor het vijandelijke doel miste, was een middag zonder doelpunten een logisch gevolg.

De Uien en de Rooien, zoals de bijnamen luiden, vochten in het verleden talrijke heroische gevechten uit. Met als ijkpunt – uit Rijnsburgs perspectief dan – de editie van vorig seizoen. Jeroen Hessing maakte zich toen haast onsterfelijk. Hij mocht diep in blessuretijd invallen op het moment dat er een corner genomen moest worden. Hessing meldde zich in de Vogels-zestien en knikte met zijn eerste balcontact de winnende goal binnen. Middelmors schudde op zijn grondvesten.

,,De psychologische oorlogsvoering was daarmee begonnen, evenals het speculeren over de opstellingen.”

Het was een wedstrijd waarover lang werd nagesproken en die in aanloop naar de ontmoeting van vandaag het verwachtingspatroon opschroefde. Zou het weer zo’n middag worden? Hardop durfden de aanwezigen te dromen.

Boezemvrienden Mulders en Leushuis
Het pakte echter anders uit. De kans dat de wedstrijd komende week uitgebreid wordt nabesproken bij de koffieautomaten is klein. Of het moeten de boezemvrienden Pieter Mulders en Willem Leushuis zijn. De coaches van Rijnsburgse Boys en IJsselmeervogels lieten vanaf dinsdag hun dagelijkse contact even varen. De psychologische oorlogsvoering was daarmee begonnen, evenals het speculeren over de opstellingen.

Max Hudepohl claimt eens strafschop, maar krijgt ‘m niet van scheidsrechter Serik

,,Nee, dat wist hij niet”, reageerde Mulders op de vraag of zijn vriend wist hoe Rijnsburgse Boys zou aantreden. ,,Vorige week tegen Lienden speelden we met twee spitsen en tegen Heracles Almelo met drie.”

Leushuis was het er niet mee eens. ,,Nee hoor, we wisten precies hoe ze gingen spelen en hebben vooraf alles doorgenomen. Ik wist dat Pieter niet in het mes wilde lopen en nooit 1 op 1 zou gaan spelen tegen Grot en Powel. Dat is dodelijk tegen ons.”

Lovende Leushuis
Mulders koos inderdaad voor een 5-3-2-systeem, een keuze die goed uitpakte. Rijnsburgse Boys wist het geroemde spitsenduo van de Vogels aan banden te leggen. Met name Powel kwam niet in het stuk voor. Wat dat betreft deed de aanvalsleider van Rijnsburgse Boys het een stuk beter. Gelegenheidsspits Jeffrey Jongeneelen kon rekenen op de complimenten van Leushuis. ‘Kan jij niet bij ons komen spelen”, zei de coach glimlachend toen er na afloop in de dug-out door een select groepje werd nagepraat.

,,Jongeneelen was de beste man op het veld”, vertelde Leushuis even later tegen VIDB. ,,En hij speelde slim. Hij zocht mijn linksback op (Justiana, red.), die al geel had en daardoor niets meer kon doen.”

‘Als er een ploeg had moeten winnen, dan was het Rijnsburgs Boys.’

Jongeneelen had zijn wedstrijd overigens wel moeten bekronen met een doelpunt. In de negende minuut ging hij alleen op het doel van IJsselmeervogels af. De aanvaller had de hoek voor het uitkiezen, maar mikte naast, tot ontzetting van het publiek.

Belangrijke Richard van Nieuwkoop
Het was achteraf gezien de enige echt uitgespeelde kans van de wedstrijd. In het vervolg waren er nog wel genoeg momenten van dreiging, maar dat betrof vooral gevaar uit standaardsituaties en/of de tweede lijn. Bijvoorbeeld in de blessuretijd van de wedstrijd toen Richard van Nieuwkoop katachtig redde op een schot van afstand van linksback Gillian Justiana. Via zijn vingertoppen caramboleerde de bal centimeters naast het Rijnsburgse doel.

Daarmee zegevierde uiteindelijk het recht. De zeer afwachtend spelende Vogels hadden een overwinning niet verdiend. Als er een ploeg had moeten winnen, dan was het Rijnsburgs Boys wel. De thuisploeg opende sterk en had gedurende de tweede helft een groot veldoverwicht. Zonder daarbij tot veel kansen te komen. Maikey Parami was met een kopbal uit een corner nog het dichtst bij. Powel was op de doellijn echter de reddende engel.

Rijnsburgse Boys – IJsselmeervogels 0-0

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Gielisse, Artien, Opoku, Prijs, Goeman, Strooker, Tillema, Parami (80. Serbony), Jongeneelen, Hudepohl (62. Van Oijen)

Foto’s: Hans Heemskerk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)