Bij een avondje bekervoetbal heb je bepaalde verwachtingen. Een heerlijk sfeertje, veel strijd en passie op het veld waarbij het voetbal soms nog weleens ondergesneeuwd wordt en een amateurploeg die op een knotsgekke manier een profclub uitschakelt. Maar Rijnsburgse Boys – FC Eindhoven (0-4) was eigenlijk een atypische bekerwedstrijd waarin dat alles niet gebeurde.

„We konden inderdaad geen vuist maken als collectief’’, concludeerde Furhgill Zeldenrust na afloop van de verloren wedstrijd in de KNVB-beker. „We gaven te weinig druk en zorgden er niet voor dat ze alleen maar de keuze hadden om de lange bal te spelen.’’ In de eerste helft oogde het spel mat en traag. Beide teams leken het duel van afgelopen weekend nog wel in de benen te hebben.

Geen bekeravond
Ook het publiek liet weinig van zich horen. Het was veelzeggend dat de supporters van ‘de Uien’ na ongeveer 35 minuten voetballen opeens opsprongen en juichten voor een kopgoal van Anthony van Dongen, maar de bal bleek in het zijnet beland te zijn. Aanvoerder Thomas Bakker had echter wel het gevoel dat er sprake was van een avond bekervoetbal.„We spelen een avondwedstrijd en er was wel degelijk sprake van strijd en passie vanaf onze kant. Maar als je kijkt naar de eindstand, snap ik dat je zegt dat ons dat opbrak.’’

Pas in de tweede helft kwam er wat meer reuring vanaf de tribunes, maar toen was het eigenlijk al te laat. In het eerste bedrijf had Rijnsburgse Boys namelijk al moeten toeslaan via grote kansen van Van Dongen, Joël Tillema en Dani Van der Moot. De Eindhovenaren leken zich dat te beseffen en Kaj de Rooij scoorde in de vijftigste minuut de 0-1. Twintig minuten later maakte de ploeg van Ernie Brands de wedstrijd dood, door drie keer te scoren in vijf minuten.

„Eindhoven is een leuke tegenstander, maar we waren voorzichtig al een beetje verder aan het kijken’’

„Wij hebben de kansen in de eerste helft laten liggen’’, zag Henk Wisman vanaf de kant. „Na de rust ligt de bal er gelijk in bij ons en daarna zijn ze heel erg effectief geweest in de omschakeling. Daar zijn we op afgerekend.’’ Maar wie de wedstrijd niet heeft gezien, zou misschien denken dat Rijnsburgse Boys is weggespeeld, maar dat was allerminst het geval. „Het was duidelijk een geflatteerde uitslag’’, vond ook Zeldenrust. „Wij hadden in de eerste helft minimaal één goal moeten maken, maar dat deden we niet en in plaats daarvan kregen we de doelpunten te snel om onze oren.’’

Grote kans
Dat is een pijnlijke conclusie voor de Rijnsburgers. De laatste jaren wordt het verschil tussen het rechterrijtje van de Keuken Kampioen Divisie en de top van de Tweede Divisie steeds kleiner. Daarom werd er op voorhand ook wel het nodige verwacht van het elftal van Wisman, dus was de teleurstelling groot bij de nummer twee van het hoogste amateurniveau.

„We hebben echt een grote kans laten liggen om door te bekeren. Dit Eindhoven hadden we echt pijn kunnen doen en dat beseffen we ook’’, baalde Zeldenrust. Ook Bakker was teleurgesteld over het resultaat tegen de nummer twaalf van de Keuken Kampioen Divisie.

„Zij waren op voorhand nog altijd de favoriet, maar wij zaten in zo’n lekkere flow dat we er alle vertrouwen in hadden dat we konden winnen. Het leefde ook echt in de groep. Eindhoven is een leuke tegenstander, maar we waren voorzichtig al een beetje verder aan het kijken.’’

Dat maakt het extra zuur voor Rijnsburgse Boys, maar alle koppen staan nog steeds dezelfde kant op volgens Zeldenrust. „Zaterdag staat Kozakken Boys alweer voor de deur en dan staan we er weer met zijn allen.’’

Rijnsburgse Boys – FC Eindhoven 0-4 (0-0): 50. De Rooij 0-1, 71. Van den Eyden 0-2, 74. Bourard 0-3, 76. Bourard 0-4.

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Koomen, Bakker, Zeijlmans, Demon, Ros (81. Magan), Spruijt (86. Knol), Tillema, Van Dongen, Van der Moot, Schet (71. Zeldenrust)