Het seizoen van Rijnsburgse Boys was niet groots en meeslepend, maar tegen Spakenburg toonden de Uien weer teken van leven. Rijnsburg speelde één van zijn betere wedstrijden van het seizoen, maar werd beloond met slechts een punt (1-1).

Rijnsburgse Boys – Spakenburg is een klassieker in de top van het amateurvoetbal. Beide clubs hebben een goed gevulde prijzenkast en spelen al lange tijd op het hoogste niveau. De Uien tegen de Blauwen leverde in het verleden enkele klassiekers op. Vorig jaar nog vond Raily Ignacio op de eigen Middelmors zes keer het net in de 7-2 zege op zijn oude club. Op de Westmaat werd het tijdens de seizoensouverture 4-0, onder meer door een hattrick van Kees ‘Pier’ Tol.

Ook Leon Tol, verdediger van Rijnsburgse Boys, voetbalt graag tegen een team met de naam en faam van Spakenburg. ,,Het is natuurlijk een ploeg die al jaren in de top meedraait. Het is anders dan spelen tegen Hoek of Ajax (amateurs). Je geeft tegen elke tegenstander alles, maar onbewust tegen een ploeg als Spakenburg misschien iets meer.”

Waar Rijnsburgse Boys al een aantal weken is uitgevoetbald, doet de ploeg uit de provincie Utrecht nog volop mee om het kampioenschap. De achterstand op koploper Kozakken Boys bedroeg met één wedstrijd minder, vier punten. Alleen met een overwinning kon Spakenburg zich tevreden stellen. Berichten uit het Werkendamse kamp heeft Rijnsburgse Boys echter niet gehad. Tol: ,,Ik heb niets gehoord van Kozakken Boys, geen stimulansbericht of iets. En bij mij weten mijn teamgenoten ook niet.’’

Van der Vijver

Naast de drie punten stond er nog een prestigestrijd op het spel. Spits Tol van Spakenburg en Ignacio staan bovenaan op de eeuwige topscorerslijst van de Topklasse met zeventig doelpunten. Alleenheerschappij op die lijst lag dus ook voor het grijpen.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd er een indrukwekkende minuut stilte gehouden voor het overleden kindje van Joel Tillema. Vervolgens begonnen beide ploegen aanvallend aan het duel. In die beginfase was de grootste kans voor Ignacio, die na de keeper te hebben omspeeld de bal tegen de paal werkte.

Ook Spakenburg liet zich gelden, waardoor het aanvallende Rijnsburg terug moest. Via Nick Tol en Jordy Strooker waren de bezoekers al een paar keer dichtbij de 0-1, geweest, maar niemand minder dan Kees ‘Pier’ Tol wist sluitpost Richard van Nieuwkoop te passeren. Een voorzet van Salim Amerzgiou werd slecht weggewerkt door de geelzwarte defensie en dat werd afgestraft door Tol: 0-1.

Ignacio

De tweede helft was bijna identiek aan de eerste. Falen deed Ignacio echter ditmaal niet. Na slap verdedigend werk wist de aanvaller het speeltuig achter keeper Barry Ditewig te leggen (1-1). Door deze treffer behield de topschutter het evenwicht met Tol op de eeuwige topscorerslijst.

Leon Tol speelde met beide spitsen samen en kan als geen ander de verschillen benoemen. ,,Kees is een voetballer die een grotere spits naast zich moet hebben en vanuit daar moet scoren. Ignacio kun je aanspelen en vervolgens zelf de actie laten maken. Maar beide spelers zijn lastig te verdedigen.’’

De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 1-1 gelijkspel. Een uitslag die volgens Tol geen recht deed aan de krachtsverhoudingen op het veld. ,,In mijn ogen hadden wij moeten winnen. We creëerden de meeste kansen en hadden het betere van het spel. Aan het einde van de wedstrijd werd het nog wel even gevaarlijk toen zij met tien man (rode kaart Jordy Stooker) twee grote kansen kregen. Maar over het algemeen waren wij de betere ploeg.’’

Rijnsburgse Boys – Spakenburg 1-1 (0-1). 38. Tol 0-1, 59. Raily Ignacio 1-1

Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Westmaas, Troost, Hessing, Leon Tol, Sardar, Van der Vijver, Van den Boogaart, Van Eeuwijk, Wijks (87. Koemans), Ignacio

Samenvatting TV West

Reactie Rijnsburgse Boys-trainer Niek Oosterlee

Foto’s: Hans Heemskerk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)