In twaalf maanden kan er veel veranderen. Een jaar geleden stond Katwijk ongeslagen aan kop van de Tweede Divisie. Rijnsburgse Boys was een groentje, kwam net kijken. In de eerste onderlinge confrontatie in de competitie speelde Katwijk 45 minuten lang met ‘de Uien’ en werd het 5-0 op De Krom. Nu één jaar later, liggen de kaarten totaal anders.

Met een flink portie scorebordjournalistiek in het achterhoofd, kan Rijnsburgse Boys komende zaterdag zelfs worden betiteld als de favoriet in de Katwijkse clash op sportpark Middelmors. Toch willen spelers van beide partijen zich niet branden aan teksten over een underdogpositie of een favorietenrol.

Zo spreekt Gino Demon, verdediger in Rijnsburgse dienst, vooral over het vertrouwen binnen de eigen ploeg. En valt Jan-Willem Tesselaar, aanvaller bij vv Katwijk, niet te betrappen op een voorspelling. ,,We staan heel dicht op elkaar op de ranglijst. Dit is een potje opzich.”

WhatsApp
Ook voor beide heren is er in twaalf maanden veel veranderd. Een jaar terug speelden de twee voetballers nog voor Jong FC Utrecht, trainden ze samen en speelden ze zo af en toe een wedstrijdje met elkaar voor het beloftenelftal van de Domstedelingen. Nu staan ze, als ze speeltijd krijgen, komende zaterdag tegenover elkaar.

,,Je houdt toch in je hoofd dat er een kans is op speelminuten komende zaterdag.”

,,Misschien dat ik ‘m nog wel even app”, zegt Tesselaar tussen de bedrijven door over z’n oude teammaatje, Demon. Die op zijn beurt laat weten zaterdag Tesselaar wel te zullen begroeten, maar na half vier, als de wedstrijd begint, niet meer bezig te zijn met onderlinge vriendschappen.

Voetballende oplossing
De twee heren weten precies wat ze van elkaar kunnen verwachten. Met een beetje geluk zijn het zaterdag elkaars directe tegenstander. ,,Jan Willem is een hard werkende spits”, legt Demon uit. ,,Een voetballer met veel loopvermogen. Iemand die door blijft gaan. Die blijft jagen, ook al is hij al kapot.”

Tesselaar roemt de voetballende kwaliteiten van Demon. ,,Hij is voetballend heel sterk. Heeft vaak de juiste oplossing. Het is een goede jongen. Bij FC Utrecht trok ik nog best veel met hem op. Ik vind het fijn voor hem dat het goed gaat in Rijnsburg, dat hij z’n contract al heeft verlengd. Alleen als we zaterdag tegenover elkaar staan, toon ik geen medelijden.”

Gino Demon houdt Steven Sanchez Angulo van zich af in de derby van vorig jaar

Of de twee heren in het veld zullen staan is nog maar de vraag. Zo was de start van Tesselaar veelbelovend bij Katwijk. Hij kreeg onder andere speelminuten tegen Kozakken Boys en VVSB. Toch stagneert het aantal speelminuten nu een beetje. ,,Het gaat met pieken en dalen”, erkent Tesselaar. ,,Op mijn plek is er veel concurrentie. Maar dat haalt het beste in je naar boven.”

Spits Marciano Mengerink moet het duel zaterdag aan zich voorbij laten gaan vanwege een breuk in z’n jukbeen. Daardoor is er in de voorste linie een plekje vrijgekomen. Wie weet voor Tesselaar. ,,Je houdt toch in je hoofd dat er een kans is op speelminuten komende zaterdag. Het liefst wil je zelf bewijzen dat je een plekje verdient in de basiself van Katwijk.”

Bijtekenen
Demon zit ongeveer in hetzelfde schuitje bij Rijnsburgse Boys. Voorlopig lijkt trainer Wilfred van Leeuwen achterin te kiezen voor Roderick Gielisse, Bart Freke, Masies Artien en Jordy Strooker. Toch verlengde de inwoner van Velserbroek een week geleden z’n contract met twee jaar.

,,De club vertelde dat ze positief over mij waren. Dat ze met graag met mij door wilden gaan. Ik heb het hier in Rijnsburg ook naar m’n zin, dus waarom zou ik niet bijtekenen? Alleen wil ik natuurlijk meer spelen. Maar dat komt vanzelf, als ik mij door blijf ontwikkelen.”

,,Bij zo’n wedstrijd als dit komen andere emoties los. Dat wil ik als speler ervaren.”

Speelminuten in de derby zal voor beide heren een nieuwe stap kunnen zijn in hun groei bij de club. Sowieso willen twee twintigers elke minuut van de clash in volle teugen meemaken. ,,Vorig jaar heb ik daar echt van genoten”, herinnert Demon zich. ,,Iedereen binnen de club leefde naar die wedstrijd toe. Katwijk won ‘m, maar het had anders kunnen lopen.”

,,Ik weet nog wel dat we even een kwartiertje naar binnen moesten vanwege een opstootje langs het veld. Toen we weer naar buiten gingen, waren wij de sterkste ploeg. Alleen één minuut voor tijd maakte Mengerink de winnende. Tijd voor revanche.”

Supportersblog
Zover wil Tesselaar het niet laten komen. ,,Als we VVSB-thuis niet meerekenen, wordt dit mijn eerste echte derby. Ik vind de hele energie rondom zo’n wedstrijd wel speciaal. Dan wil ik echt alles geven. Toen het vorig jaar een beetje ging spelen dat ik naar Katwijk zou gaan heb ik al wat verhalen gehoord over deze wedstrijd.”

,,Ik heb toen op een supportersblog wat dingen zitten lezen over de wedstrijd tegen Rijnsburgse Boys. Dat vond ik heel interessant. Bij zo’n wedstrijd als dit komen andere emoties los. Dat wil ik als speler ervaren.”

Foto’s: Peter Teunissen & Hans Heemskerk
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 25 mei
Quick Boys14.30ONS Sneek
Noordwijk14.30Eemdijk
SteDoCo14.30FC Lisse
ASWH14.30SJC
Ter Leede14.30FC 's-Gravenzande
RKAV Volendam14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30SVC '08
Van Nispen (zat.)14.30Lugdunum
VVSB (zat.)14.30Be Fair
VVC FC14.30Kagia
Koninklijke HFC15.30Katwijk
GVVV15.30Rijnsburgse Boys
VVSB15.30FC Lienden
Zo. 26 mei
FC Boshuizen14.00Hillegom
Teylingen14.00HVV
Foreholte14.00ONA