Vermakelijk was het zaterdagmiddag zeker op Middelmors. Rijnsburgse Boys en Jong Vitesse schotelden het publiek in een open wedstrijd maar liefst zeven treffers voor. Dankzij vier Rijnsburgse goals, waarvan de laatste in de ultieme slotfase, bleven de punten op de valreep in het bloemendorp. Door de vijfde seizoenszege zege blijft de formatie van Wilfred van Leeuwen bovendien in de slipstream van koploper IJsselmeervogels.

Zo gemakkelijk als een week eerder tegen VVSB (4-0) ging het deze keer zeker niet. Het behendige Jong Vitesse keek weliswaar razendsnel tegen een 1-0 achterstand aan, maar kwam vervolgens uitstekend terug in de wedstrijd. Het was halverwege dan ook bepaald geen uitgemaakte zaak of de 1-2 achterstand tegen het jeugdige gezelschap van Joseph Oosting tijdig gerepareerd kon worden.

Rollen omgedraaid
Na de vroege voorsprong had het er nog alle schijn van dat de klus net als een week eerder snel geklaard zou zijn. De thuisploeg speelde in die fase dominant voetbal, waarbij het via Maikey Parami en Joël Tillema vergat de score verder op te voeren.

Een inzet op de lat van handenbindertje Hicham Acheffay had tussen die bedrijven door als een eerste waarschuwing moeten gelden voor Rijnsburgse Boys. Waarna de bezoekers de rollen rond het halfuur binnen vijf minuten volledig omdraaiden.

,,Als je ze op die manier de kans geeft, is het niet vreemd dat er ook doelpunten vallen.”

,,Dat het verkeerd ging voor de pauze had vooral met onszelf te maken”, blikte Masies Artien terug op de twee tegen goals. ,,We speelden niet compact genoeg en zetten daardoor steeds geen druk. Dan kom je ook niet in de duels. Jong Vitesse is gewoon een goed voetballende ploeg en als je ze op die manier de kans geeft, is het niet vreemd dat er ook doelpunten vallen. Jong Sparta is wat dat betreft een vergelijkbaar team. Gelukkig hebben we dat na de rust een stuk beter gedaan.”

Jong Vitesse profiteerde voor de thee dan ook optimaal van de geboden ruimte. Via twee, soms drie tussenstations was de ploeg aan de overzijde te vinden ,,Dan stond ik ineens tegen twee tegenstanders en moest ik wel keuzes maken. Zelf deed ik het bij die tweede goal van Vitesse ook niet goed. Dat pakte helemaal verkeerd uit”, aldus een schuldbewuste Artien.

Reflex
Kort voor die 1-2 was Acheffay al knap naar binnen gesneden om vervolgens de verre hoek te vinden. De 1-2 van Mike de Beer was opnieuw het gevolg van zeeën van ruimte die de thuisploeg bood. Die zag Richard van Nieuwkoop in de slotseconden van het eerste bedrijf met een katachtige reflex de 1-3 nog voorkomen in een hectische fase waarin het de bal tot driemaal toe niet uit de eigen zestien wist weg te werken, waarna knullig balverlies van Jordy Strooker bijna de derde Arnhemse treffer tot gevolg had.

Meteen na de thee pakten de Uien de zaken een stuk energieker aan. Met als resultaat een snelle gelijkmaker. Jordy Strooker deponeerde het speeltuig bij de tweede paal panklaar op het hoofd van Jeffrey Jongeneelen. Tegen diens diagonale kopstoot had goalie Bilal Bayazit geen enkel verweer.

Het werd in een aantrekkelijke tweede helft nog mooier toen Parami de bal aflegde op Max Hudepohl. Na met een beheerste beweging eerst zijn directe tegenstander te hebben uitgespeeld was een lage schuiver voldoende om de thuisploeg voor de eerste keer deze middag op voorsprong te zetten (3-2).

,,Toch werden we daarna langzaam maar zeker weer achteruit gedrukt”, verwoordde Artien de daaropvolgende fase. Zij namen bewust risico’s. Jammer genoeg konden wij daar niet van profiteren. Aan de andere kant hebben we verdedigend weinig weggegeven. Echte kansen kregen ze niet.”

,,Uiteindelijk is het een mix van hard werken en individuele kwaliteiten geweest.”

Uiteindelijk dreigde er alsnog puntverlies toen Roderick Gielisse in de eigen zestien iets te laat bij de bal was waardoor hij zijn tegenstander naar het gras werkte. Voor arbiter Wim Bronsvoort zat er niet veel anders op dan naar de stip te wijzen. Invaller Lars ten Teije stuurde Van Nieuwkoop koeltjes de verkeerde hoek in (3-3).

Dat leverde inclusief extra tijd nog veertien spannende minuten op, waarin beide team voor de winst gingen. Die belandde op Middelmors toen invaller Wesley Goeman zijn waarde weer eens bewees. Zijn vrije trap werd bij de eerste paal door Artien met het hoofd knap tot de winnende treffer verheven.

Verdiend
,,We hebben karakter getoond vanmiddag. Uiteindelijk is het een mix van hard werken en individuele kwaliteiten geweest waardoor we aan de goede kant van de score zijn gebleven. In eerste instantie hebben we het onszelf vanmiddag lastig gemaakt. Waarna we ons uiteindelijk goed hebben herstelden over de hele wedstrijd gezien verdiend gewonnen hebben.”

,,Daarbij is het altijd lekker om belangrijk te zijn voor de ploeg. Maar het allermooiste blijven toch de drie punten. Die hebben we vandaag met en voor elkaar thuisgehouden”, vertelde de matchwinnaar met een brede glimlach na afloop.

Rijnsburgse Boys – Jong Vitesse 4-3 (1-2) 3. Tillema 1-0, 26. Acheffay 1-1, 31. Mike de Beer 1-2, 50. Jongeneelen 2-2, 58. Hudepohl 3-2, 80. Ten Teije 3-3 (pen.), 88. Artien 4-3

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Gielisse, Freke (71. Demon), Artien, Strooker, Ros (80. Tervoert), Spruijt (66. Goeman), Tillema, Parami, Jongeneelen, Hudepohl

Archieffoto: Hans Heemskerk

Lees ook: ‘Een derby op Nieuw Zuid maakt bij de één meer los dan bij de ander (plus video)’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen