[slideshow_deploy id=’45842′]

Joël Tillema eiste namens Rijnsburgse Boys tegen Noordwijk een hoofdrol op in de met 1-3 gewonnen wedstrijd in de KNVB-beker. De aanvaller annex middenvelder uit Den Haag schoot drie keer raak binnen in 120 minuten vanaf de strafschopstip. Met plezier ging hij de pers af. In drukte van de zogenoemde ‘mixed zone’, waar de journalisten op hun antwoorden stonden te wachten, genoot juist een andere Rijnsburger in de stilte van de overwinning: Richard van Nieuwkoop. De goalie kreeg z’n kans in de KNVB-beker en pakte die.

Want hadden de Rijnsburgers wel feest kunnen vieren als de doelman niet goed had opgelet bij inzetten van Emiel Wendt en Nick van Staveren in de eerste helft? De doelman leek kansloos bij de openingstreffer, al schoot de 1-0 van Noordwijk ook na afloop nog door z’n hoofd.

,,Volgens mij stond ik op mijn verkeerde been. Ik had niet het idee dat ik er gek veel aan kon doen”, keek de doelman terug. Vlak na de openingstreffer kon Noordwijk met inzetten van dichtbij via Wendt of Nick van Staveren op 2-0 komen, maar bleef Van Nieuwkoop sterk acteren op z’n post. ,,Ik weet wat ik kan. Dit is een mooie uitslag voor ons.

,,Toen was het karakter dat we nu in de beker toonden, niet aanwezig.”

Noordwijk-middenvelder Thomas Reynaers baalde vooral van het feit dat Noordwijk juist in die fase niet het verschil al had gemaakt. ,,We hadden het er net ook over in de kleedkamer. We hebben echt een goede eerste helft gespeeld. We hadden gewoon controle. We hebben veel kansen gecreëerd. Daar zijn we heel positief over. Zij kregen in de slotfase van de eerste helft pas twee echt grote kansen. Het is jammer dat we niet meer uit ons overwicht hebben gehaald.”

Na de rust toonden de Rijnsburgers zich als een relatief snelle leerling. Waar het ruim twee weken geleden een 0-1 achterstand tegen Noordwijk in de Tweede Divisie niet meer te boven kwam, daar lukte het in de KNVB-beker wel. Puur op karakter, vond Van Nieuwkoop.

Alles op alles
,,Toen wij thuis speelden tegen Noordwijk was het spelbeeld eigenlijk hetzelfde. Toen was het karakter dat we nu in de beker toonden, niet aanwezig. Zo zie je maar wat er kan gebeuren als je alles op alles zet.” Rijnsburgse Boys had in de tweede helft al een waarschuwing aan Noordwijk gegeven via een kopbal van dichtbij van Tillema. Die bal pakte Noordwijk-goalie Mike van Vliet nog knap. Vlak voor het einde leek Sander Bosma Noordwijk in veilige haven te schieten. Zijn schot was doelman Van Nieuwkoop al voorbij, maar de Rijnsburger werd op de lijn gered door teammaat Bram Ros.

Met nog één minuut officiële speeltijd op de klok kreeg Rijnsburgse Boys een penalty na een vermeende overtreding op Anthony van Dongen. Volgens de uiteindelijke doelpuntenmaker, Tillema, was de strafschop terecht. ,,Op het veld hoorde je de benen tegen elkaar kletsen.”

,,Kijk, ik ga nog steeds voor de eerste plek. Dan kan altijd nog.”

De 1-1 viel in een fase waarin Rijnsburgse Boys met Carlos Opoku een pinchhitter had ingebracht. Niet dat er grote kansen uit ontstonden, maar het opportunistische voetbal leidde wel tot de gelijkmaker en de uiteindelijke winst in de verlenging.

FC Eindhoven
De twee doelpunten in de twee kwartiertjes extra, kwamen allebei vanaf de stip, waarbij Tillema zich koelbloedig toonde en Noordwijker Huib Oversloot nog de rode prent kreeg voorgeschoteld. ,,Alleen onze tweede penalty kon ik moeilijk beoordelen. De rest was echt verdiend”, vond de Hagenees. ,,Een hattrick vanaf de stip heb ik nog nooit eerder meegemaakt. Wel apart, maar niet minder lekker, hoor.” Met de 1-3 overwinning bekerden de Rijnsburgers weer een rondje verder, waarin ze nu uitkomen tegen FC Eindhoven.

Voor doelman Van Nieuwkoop betekent dat sowieso weer een extra duel onder de lat. ,,Ik heb weer een vooruitzicht dat ik een wedstrijd kan spelen. Ik zorg ervoor dat ik er dan weer sta. Daar heb ik ervaring genoeg voor. Kijk, ik ga nog steeds voor de eerste plek. Dan kan altijd nog. Ik moet in dit soort wedstrijden laten zien wat ik in huis heb. Ik moet trainer Henk Wisman z’n ongelijk bewijzen.”

Noordwijk – Rijnsburgse Boys 1-3 (1-0)  22. Wendt 1-0, 90. Tillema (penalty) 1-1, 112. Tillema (penalty) 1-2, 115. Tillema (penalty) 1-3

Bijz: Rijnsburgse Boys wint na verlenging
Rood: 111. Oversloot (2x geel)

Noordwijk: Van Vliet, Oversloot, Overvliet, Rietveld, Bröcker, Reynaers (113. Waandels), Le Congé (90+3. A. Wendt), Bosma, Van Staveren (102. Westdijk), E. Wendt, James (73. Achefay)

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Koomen, Bakker, Zeijlmans (83. Opoku), Strookers, Ros (117. Artien), Spruijt, Van der Moot (98. Gielisse), Schet (75. Magan), Tillema, Van Dongen