bierkorier

Als je het voetbal van Rijnsburgse Boys de afgelopen weken hebt gezien, doet dat wellicht denken aan een uitspraak van Johan Cruijff. Over het Nederlands elftal zei hij in oktober het volgende: ‘Goed of slecht voetbal is niet relevant, het is even niet anders’. Bij Rijnsburg geldt eigenlijk precies hetzelfde. Het spel van de topklasser is al geruime tijd ondermaats, maar toch lukt het de Uien al drie keer op rij een overwinning te boeken. Rodelantarendrager RVVH kreeg ook klop van de geel-zwarten: 5-3.

In het geval van goed of slecht voetbal, valt dat van Rijnsburgse Boys de laatste duels in de tweede categorie. De Uien strijden samen met GVVV om de felbegeerde zevende plaats, en dus een plekje in de Tweede Divisie. Punten pakken is waar het in deze fase van het seizoen vooral om gaat. Daarin slagen de Rijnsburgers de afgelopen tijd met vlag en wimpel. Het spel moet niettemin vaak met een onvoldoende bestempeld worden.

Vertrouwen
,,Van de zeven laatste wedstrijden hebben we er vijf gewonnen. Dat zijn vijftien punten, maar die hebben we zelden met sprankelend voetbal gepakt”, zei een opgeluchte Niek Oosterlee na afloop. ,,Het is een goed moyenne, maar als technische staf hoop je dat die winstpartijen vertrouwen geven. Dat het op een gegeven moment allemaal even wat makkelijker gaat lopen. Dat gebeurt niet, we blijven het constant moeilijk houden.”

2016-04-09 RBB 1 RVVH 1 (57)                                             Vleugelspeler Jeffrey Vlug geeft een voorzet

Op die uitspraak van Oosterlee viel geen speld tussen te krijgen. Ga maar na. SteDoCo werd, met een man meer, slechts met 3-2 verslagen. Op bezoek bij Scheveningen was het met een marginale 0-1 overwinning, en opnieuw een man meer, ook niet groots. Als klap op de vuurpijl werd tegen RVVH, notabene de minst scorende ploeg uit de Topklasse, bijna een 4-1 voorsprong weggegeven.

Waar het voor de neutrale toeschouwer heel goed toeven was op de Middelmors, zal een Rijnsburgse Boys-supporter op sommige momenten met een heel ander gevoel naar de wedstrijd gekeken hebben. Voornamelijk tijdens het eerste half uur, en het eerste kwartier na de rust. Voor een counterende ploeg als RVVH zijn foutjes in de achterhoede van de tegenstander koren op de molen. Dat is waar de ploeg op loert, en als het even kan, gebruik van maakt. Het gebeurde bij de 0-1. Rijnsburgse Boys-keeper Richard van Nieuwkoop leverde knullig de bal in, en zag Benjamin Martha, die in de streek onder andere actief was voor Quick Boys en Katwijk, het net vinden.

‘Soms sprankelend, soms met lede ogen’
Van Nieuwkoop was niet de enige die een fout maakte. Voor het slippertje van de goalie begingen verdedigers Jeroen Hessing en Renee Troost ook wat slordigheden. Oosterlee weet hoe dat kwam. ,,Ik denk dat wij tachtig procent balbezit hadden. Wij waren constant aan de bal, en waren op zoek naar een gaatje. Als je zoveel aan de bal bent, kunnen er weleens dingen misgaan. De kansen die RVVH kreeg waren fouten van ons.”

Eén van de betere spelers aan de kant van Rijnsburgse Boys was Marvin Wijks. De aanvaller vatte het duel na afloop kort, maar bondig samen: ,,Soms was het sprankelend, maar soms moesten de toeschouwers het langs de lijn met lede ogen aankijken, denk ik.”

Toch gingen er ook de nodige zaken goed. Onder andere de Rijnsburgse treffers waren vaak goed uitgespeeld. Wijks had daar met zijn acties en voorzetten een relatief groot aandeel in. Zo hield hij bij de 1-1 goed overzicht en legde hij de bal klaar voor Troost, die de bal via de paal binnenschoot. Het was een voorbode voor meer. Op een psychologisch goed moment, op slag van rust, kopte Joost Leonard een perfecte voorzet van Jeffrey Vlug binnen.

2016-04-09 RBB 1 RVVH 1 (112)                                       Marvin Wijks in duel met directe tegenstander Roy Weber

Wijks keek dan ook tevreden terug. ,,Ik denk dat dit één van mijn betere wedstrijden was. In ieder geval qua acties en rendement. Ik kreeg veel ruimte van mijn directe tegenstander, dus kon ook lekker veel doen.”

Pacemaker
Het slechte kwartier na de thee werd gevolgd door een iets betere. Via Jeffrey Vlug en Joost Leonard waren de Uien uitgelopen naar 4-1, en leek het duel gespeeld. Met de nadruk op leek. In een tijdsbestek van vijf minuten werd de spanning met twee Ridderkerkse treffers volledig teruggebracht. Oosterlee grapte er na afloop maar een beetje over. ,,Ik zei in de kleedkamer: ‘ik denk dat ik maar een pacemaker laat zetten’. Ze lieten het gewoon weer spannend worden. Het was billenknijpen tot de laatste seconden. Ik denk dat ze een ei in mijn reet gaar konden koken…”

Lang verhaal kort: het enige wat Oosterlee nog kan doen met de Uien is zoveel mogelijk punten pakken. Met de reeks overwinningen zijn ze in ieder geval goed op weg. ,,We kunnen het behalen van de Tweede Divisie maar op één manier bereiken. Met heel veel strijd, fouten, en goede dingen. We hebben nog een heel zwaar programma. Het wordt bikkelen.”

Rijnsburgse Boys – RVVH 5-3 (2-1). 31. Martha 0-1, 38. Troost 1-1, 45. Leonard 2-1, 72. Vlug 3-1, 81. Leonard 4-1, 86. Buist 4-2, 90. Richard 4-3

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Kuipers, Troost, Hessing, Gielisse, Celen, Van der Vijver (60. Van Eeuwijk), Ossevoort, Vlug (82. Van den Oever), Leonard (82. Koemans), Wijks

Foto’s: Jan Jungerius


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen