,,Inpakken en wegwezen.” Joel Tillema was kort en krachtig in zijn commentaar over Huizen – Rijnsburgse Boys. De alleskunner in Rijnsburgse dienst bezorgde de Uien diep in blessuretijd het volle pond (1-2). Een overtuigend optreden was het in zijn ogen niet geweest. Eerder heel matig. ,,Gelukkig was er heel weinig publiek, dus hebben niet veel mensen het kunnen zien”, grijnsde Tillema. 

Natuurlijk geen excuus, maar de omstandigheden waren volgens Tillema ook niet heel uitnodigend. ,,Veel wind, regen en sneeuw. Niet iets waarvan je zegt: ‘we gaan even lekker een potje voetballen’. Maar als je dan uiteindelijk toch wint én twee keer scoort, is dat heerlijk.”

Tillema opende al vroeg in de wedstrijd de score, maar vertrouwen gaf het Rijnsburgse Boys niet. ,,Het leek eerder alsof wij met 1-0 achter stonden. De eerste vijftien minuten waren goed, met ook een prima goal tot gevolg, maar daarna zakten we ver terug. Het was van beide kanten niet best.”

,,Natuurlijk kan het nog: het verschil is zeven en we krijgen FC Lisse over een paar weken. Maar eerst richten we ons op een periodetitel.”

Huizen kwam langszij en leek Rijnsburgse Boys een valse start van 2017 te gaan bezorgen. Maar in extremis gingen de bezoekers toch met de zege aan de haal. Met dank aan Jeroen Hessing. De teruggekeerde routinier maakte direct zijn opwachting in de basis en noteerde zijn eerste speelminuten van het seizoen. De kers op de taart was zijn rol als aangever bij de winnende goal. Koppend bracht hij Tillema in stelling. Voor die laatste was het vervolgens een koud kunstje om van dichtbij binnen te werken.

,,Jeroen heeft veel ervaring en is erg belangrijk voor ons. Hij is een pure verdediger, en zo’n type hebben we de eerste seizoenshelft eigenlijk een beetje gemist. We zijn heel blij dat hij terug is”, stak Tillema de loftrompet.

Transformatie
Van grote waarde is ook Tillema, die zichzelf te lijkt herontdekken als voetballer. Ditmaal stond hij als hangende linksbuiten opgesteld. ,,Ik voel veel vertrouwen van de trainer en weet van mezelf wat ik kan. Ik wist dat dit erin zat”, vertelt hij vol zelfvertrouwen.

Het klinkt makkelijk gezegd dan gedaan. Een vleugelverdediger die opeens imponeert als aanvaller? Dat is toch geen alledaagse switch. ,,Ik was altijd al een opkomende back, met snelheid”, vertelt Tillema. ,,Daarnaast hou ik ervan om acties te maken en beschik ik over een goed vermogen om positie voor het doel te kiezen. Tijdens trainingen ging ik al vaker in de spits lopen.”

Rijnsburgse Boys won in Huizen voor de vierde keer op rij en is koploper FC Lisse tot op zeven punten genaderd. Gaan ze op Middelmors dan toch nog meedoen om de prijzen? ,,We kijken er met een schuin oog naar. Na de wedstrijd merkte iedereen gelijk op dat Lisse had verloren. Natuurlijk kan het nog: het verschil is zeven en we krijgen ze over een paar weken. Maar eerst richten we ons op een periodetitel.”

Huizen – Rijnsburgse Boys 1-2 (0-1). 5. Tillema 0-1, 80. Van Toor 1-1, 90+3. Tillema 1-2

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Hessing, Artien, Verlaan, Ossevoort, Verdam (86. Leonard), Goeman, Strooker, Tillema, Jongeneelen, Hudepohl (73. El Yaakoubi)

Archieffoto: Hans Heemskerk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen0-2Katwijk
Ter Leede2-0VVSB
Hoek1-0FC Lisse
Rijnsburgse Boys2-1De Treffers
Quick Boys1-1Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 21-2Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels1-1SJC
Valken '683-5Excelsior Maassluis 2
Kagia2-0VVSB (zat.)
TeylingenTer Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen