‘Duizend toeschouwers, vrij weinig’. Het was een mededeling in de rust waar een vleugje cynisme bij zat. Cynisme naar de thuisblijvers die dankzij het continu vallende hemelwater de weg naar de Middelmors niet hadden weten te vinden. Het duel tussen Rijnsburgse Boys en De Dijk was namelijk bijna de volle negentig minuten vermaak. De Amsterdammers namen dankzij een 2-4 winstpartij de drie punten mee naar de hoofdstad toe. Iets wat alles behalve strookte met het wedstrijdbeeld.

,,Als je nu naar het scorebord kijkt denk je dat we zijn afgemaakt”, zei Carlos Opoku een kwartier na het laatste fluitsignaal. ,,Maar alles behalve. Wij waren de ploeg die voetbalde en kansen creëerde. We maken alleen niets af en krijgen makkelijk doelpunten tegen.”

Schouwspel
Het was de wedstrijd in een notendop. Op basis van vermaak zouden ‘de uien’ een dikke voldoende krijgen, op basis van resultaat moest er een negatief rapportcijfer worden uitgedeeld. Dat het schouwspel tussen beide teams attractief was, werd alleen in Amsterdam-Noord positief ontvangen.

Dat de wedstrijd het predicaat attractief kreeg, had een paar oorzaken. Beide ploegen schuwden de aanval niet en hadden elkaars zwakheden door. De dienstdoende scheidsrechter durfde tot ongeveer de tachtigste minuut nooit echt hard op te treden, waardoor er veel ruimte was voor overtredingen, opstootjes en andere ongein. Dieptepunt hierin was het moment dat iemand uit de technische staf van De Dijk bij een ingooi van Rijnsburgse Boys expres een tweede bal in het veld gooide om een snelle voortzetting te onderbreken. In plaats van een prent werd er alleen een standje uitgedeeld.

,,Ik begon de wedstrijd als verdedigende middenvelder, speelde na rust centraal achterin en de laatste minuten voorin.”

Ondanks een goede start van de gastheren stonden ‘de Uien’ na 25 minuten met 0-2 achter. Zwak verdedigen en een terechte penalty na onhandig handelen van Hidde Prijs waren hier debet aan. Gelukkig voor Prijs ging de keeper van De Dijk nog veel opzichtiger in de fout, waardoor ook de thuisploeg een pingel kreeg.

49
Een kolfje naar de hand van Opoku. Naar eigen zeggen heeft hij ongeveer vijftig strafschoppen in zijn leven genomen en er 49 ingelegd. ,,Die ene weet ik ook nog wel”, zegt de bijna twee meter lange voetballer. ,,Dat was mijn laatste voor Kon. HFC.” Het blijft voorlopig bij die ene misser. Want ook nu schoot hij van elf meter raak: 1-2.

Daarna was het woord aan Jeffrey Jongeneelen. Hij soleerde door de verdediging van de Amsterdammers en scoorde met een lobje in de verre hoek. Alle reden om morgenavond nog even de samenvatting op Omroep West te kijken. Het zal één van de mooiste doelpunten van deze speelronde zijn. Jongeneelen bracht ook gelijk de ruststand op het scorebord: 2-2.

In de tweede helft gingen de geelzwarten voortvarend van start. Het doel van keeper Stan Bijl werd onder vuur genomen. Vooral Maikey Parami en Jongeneelen waren dichtbij. De thuisploeg kreeg echter een oude voetbalwijsheid om de oren: als je zelf niet scoort doet de ander het. Een credo dat negentig minuten lang als een zwarte wolk boven de wedstrijd hing. Het was De Dijk dat na een kwartier op voorsprong kwam. De tot dan toe enige kans van de Amsterdammers in het tweede bedrijf werd gelijk benut: 2-3.

De 3-3 hing in de lucht, totdat Cagri Kodalak enorm de fout inging. Met een domme overtreding pakte hij zijn tweede gele kaart. Trainer Pieter Mulders moest hierop enkele noodgrepen uithalen en Opoku speelde hierin een hoofdrol. ,,Ja, vrij uniek. Ik heb in alle drie de linies gespeeld vandaag. Ik begon de wedstrijd als verdedigende middenvelder, speelde na rust centraal achterin en de laatste minuten voorin. Ik had de gelijkmaker ook nog kunnen maken, maar het schot ging twintig centimeter naast. Het zat er vandaag gewoon niet in.”

Poncho
Aanvoerder Opoku was hard voor zichzelf en zijn team. ,,Ik sta hier met een klotegevoel. Het is leuk dat we aanknopingspunten hebben en we moeten niet alleen maar negatief denken. Maar we moeten ook bij ons zelf nagaan hoe het komt dat we zo makkelijk tegengoals krijgen. Nee, ik ga met een klotegevoel het weekend in.”

Een gevoel dat de supporters van ‘de Uien’ waarschijnlijk ook zullen hebben. Maar de wedstrijd van vandaag was wel degelijk klantebinding voor het amateurvoetbal. Dus mochten de weergoden er volgende week weer zin in hebben en met hemelwater de Middelmors besprenkelen. Neem die poncho uit de kast en trek naar het sportpark. Weer staan er Amsterdammers op het programma en volgens Opoku moet Rijnsburgse Boys het debacle van vandaag dan goed maken.

Rijnsburgse Boys-De Dijk 2-4 (2-2) 20. El Gourari 0-1, 22. Ahaoui 0-2, 37. Opoku 1-2, 45. Jongeneelen 2-2, 58. Bater 2-3, 86. El Idrissi 2-4.

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop; Gielisse, Artien, Prijs (46. Goeman), Strooker; Opoku, Kodalak, Tillema, Van Oijen, Parami (64. Halman), Jongeneelen.