Het voorlaatste bezoek van Quick Boys aan de Middelmors was al vervelend. De Katwijkers moesten op 18 april 2009 toezien hoe Rijnsburgse Boys die dag de titel in de Hoofdklasse A greep. Sindsdien zijn er veel verschuivingen en ontwikkelingen geweest, maar vandaag troffen beide ploegen elkaar voor het eerst in ruim zes jaar weer. Het werd voor Quick Boys een zeer pijnlijk weerzien met de gemeentegenoot.

Surrealistische cijfers waren het. Een overwinning van zes doelpunten verschil in een derby. Eigenlijk kon niemand het bevatten. ,,Dit is het dieptepunt uit mijn voetbalcarrière”, stamelde Delano A Cohen. ,,Alles ging fout, bij iedereen. We zijn enorm door het ijs gezakt.”

Staande ovatie
Rijnsburgse Boys en Quick Boys waren vooraf twee ploegen in zwaar weer. Twee sportieve rivalen die voor hun ambities en spelersmateriaal te laag op de ranglijst staan. Maar een derby blijft een wedstrijd op zich, eentje die zich perfect leent voor een ommekeer. Het getergde Rijnsburgse Boys, tot het bot gemotiveerd, pakte die gelegenheid dankbaar aan. De Uien gingen onder applaus en met een staande ovatie van het veld.

leonard-3                                    Joost Leonard tekende op schitterende wijze voor de 3-1

Quick Boys droop juist af met gebogen hoofd en het schaamrood op de kaken. De Katwijkse club zakte verder weg in het moeras. Hoe het verder moet bij de blauw-witten? Niemand die het wist. ,,Er moeten mannen gaan opstaan. Het is aan de trainer wie dat zijn”, stelde A Cohen.

,,Leonard verzorgde na een halfuur het absolute hoogtepunt van de middag. De lange spits, niet bepaald een technicus, kwam naar binnen en legde de bal met uiterste precisie in de verre hoek.”

De persoon in kwestie, Jan Zoutman, is al het hele seizoen zoekende met zijn elftal. Op zoek naar vastigheid verkoos hij reservedoelman Raymon Kuipers boven de weer herstelde Martijn de Zwart. Aanleiding was de rust die de defensie van Quick Boys de laatste weken uitstraalde. Voor wie de Katwijkers alleen op de Middelmors aan het werk zag, moet het een compleet raadsel zijn geweest. Fout op fout werd gestapeld en de defensie was een regelrechte gatenkaas.

Zoutman had zijn doelman gehandhaafd, maar wel twee andere mutaties doorgevoerd. A Cohen en Mo El Osrouti, belangrijke peilers van het kampioenselftal, kregen een kans in de basis. Een succes werd het niet. Beiden bleven na rust in de kleedkamer achter.

‘Welkome aanvulling Jongeneelen’
De puzzel wordt er voor Zoutman niet gemakkelijker op. Het tegenovergestelde geldt juist voor collega Pieter Mulders, die tot zijn genoegen weer kon beschikken over captain Donny Verdam en Jeffrey Jongeneelen, allebei weer hersteld na blessureleed. Met name de entree van Jongeneelen bleek een zeer welkome aanvulling. Met de balvirtuoos terug in de ploeg won Rijnsburgse Boys niet alleen aan creativiteit, maar ook aan vertrouwen.

vreugde              Een teleurgestelde blik bij invaller Jaap van der Plas, op de achtergrond juicht Rijnsburgse Boys

Jongeneelen legde de bal al na drie minuten op het hoofd van Joost Leonard: 1-0. Diens goal bleek de opmaat tot een spectaculair openingskwartier. Vrijwel direct kopte Dennis van der Plas de gelijkmaker binnen, niet veel later gevolgd door de 2-1 van Jongeneelen. De linkspoot profiteerde van een fout van Kuipers.

Toen de kruitdampen na een kwartier waren opgetrokken, kreeg het publiek even de gelegenheid om op adem te komen. Inmiddels waren er drie treffers gevallen, had Quick Boys-spits Max van Steen twee kansen gemist en was een goal van Leonard vanwege buitenspel afgekeurd.

Uiterste precisie
Diezelfde Leonard verzorgde na twintig minuten het absolute hoogtepunt van de middag. De lange spits, die niet bepaald als een technicus te boek staat, kwam naar binnen en legde de bal met uiterste precisie in de verre hoek (3-1). Een juweel van een goal.

Vervolgens was het aan Joel Tillema om de show te stelen, al konden zijn goals niet tippen aan die wonderschone van Leonard. De alleskunner stond ditmaal als rechtsbuiten opgesteld en zag vijf minuten voor rust een schot knullig in eigen doel gelopen worden door Anthony Bentem. De volgende twee doelpunten kwamen wel op naam van Tillema zelf. Uiteindelijk was het invaller Martijn Tjon-A-Njoek die het slotakkoord verzorgde.

Met iets meer precisie hadden dubbele cijfers tot de mogelijkheden behoord, maar dat leed bleef de Katwijkers bespaard. Het was slechts een kleine pleister op de wonde.

Rijnsburgse Boys – Quick Boys 7-1 (5-1). 3. Leonard 1-0, 5. D. van der Plas 1-1, 10. Jongeneelen 2-1, 21. Leonard 3-1, 41. Bentem (eigen doelpunt), 45. Tillema 5-1, 64. Tillema 6-1, 81. Tjon-A-Njoek 7-1

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Gielisse, Artien, Verlaan, Strooker, Verdam (70. Van Lunteren), Goeman, Jongeneelen, Tillema (76. Tjon-A-Njoek), Leonard, Hudepohl (67. Wijks)

Quick Boys: Kuipers, Opoku, Bentem, D. van der Plas, Groot, A Cohen (46. Ravensbergen), Mahmoed, Sahadewsing, El Ousrouti (46. J. van der Plas), Van Steen, Misa-Danso.

Foto’s: Hans Heemskerk

Samenvatting TV West

[youtube id=”ImSk7t-asic” width=”620″ height=”360″]

Interview Delano A Cohen

[youtube id=”2BkkXyzaUYM” width=”620″ height=”360″]

Interview Joel Tillema

[youtube id=”IgvX0wbvCpA” width=”620″ height=”360″]


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude