Er waren nog geen vijf minuten gespeeld, maar toch was de wedstrijd tussen Rijnsburgse Boys en vv Katwijk toen eigenlijk al beslist. De Katwijkers hadden na die turbulente eerste minuten de totale controle en waren eigenlijk nog lief voor de Rijnsburgers door ‘slechts’ met 0-3 te winnen. 

„Ik denk dat het inderdaad wel weer 5-0 had kunnen worden, net zoals het een paar jaar geleden werd’’, duidde ook Katwijk-aanvoerder Robbert Susan de dominantie van zijn ploeg. „Maar we mogen niet klagen met een 0-3-overwinning.’’ 

Bizar begin
Terug naar die bizarre eerste vijf minuten. Het begon allemaal bij de eerste zestig seconden waarin er een statement werd gemaakt tegen racisme naar aanleiding van het incident met Ahmad Mendes Moreira, die in de wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior racistisch werd bejegend. 

Daarna speelde Rijnsburgse Boys de bal lang en wist Katwijk de bal al snel te veroveren. Daar hield het uiteindelijk een inworp op de lijn van het zestienmetergebied aan over. 

„Het is aan mij om het hem zo moeilijk mogelijk te maken en dat is volgens mij wel gelukt’’

„We hadden afgesproken dat ik de eerste paar inworpen zou nemen’’, zei Kay Blokland die de bal ver ingooide in de richting van Roland Bergkamp. „Hij viel precies op het hoofd van Roland en Robbert (Susan, red.) kon ‘m daarna binnenschieten.’’

Zo stond het na twee minuten voetballen al 0-1 voor de bezoekers. Vooral de manier waarop kon Rijnsburgse Boys-trainer Henk Wisman niet bekoren. „We hadden deze situatie van tevoren uitvoerig besproken, maar ze konden de bal alsnog zo binnenschieten. Daardoor liepen we gelijk achter de feiten aan en wisten we dat we een lastige middag zouden krijgen.’’

Bij het maken van de 0-1 raakte Susan overigens geblesseerd aan zijn enkel. Hij probeerde het nog wel binnen de lijnen, maar dat bleek al snel tevergeefs. De aanvoerder werd na vijf minuten vervangen door Marouane Afaker en dat maakte het spel van Katwijk er niet minder op. 

De behendige voetballer wist niet alleen twee keer te scoren, maar zorgde er ook voor dat er niet twee dezelfde type middenvelders naast elkaar stonden in de vorm van Susan en Joey Jongman. Zelf bracht hij ook nog eens veel diepgang en creativiteit in het elftal. 

„De trainer wilde het iets anders doen door Joey op tien te zetten en Mike van den Ban begon als linksbuiten’’, legde Afaker de reden van trainer Jan Zoutman uit waarom hij zelf niet in de basis startte. „Dat is zijn keuze en dat respecteer ik te allen tijde. Het is aan mij om het hem zo moeilijk mogelijk te maken en dat is volgens mij wel gelukt’’, lachte de buitenspeler. 

Met de wissel waren de eerste vijf minuten voorbij en was het Katwijk dat de klok sloeg op Sportpark Middelmors. De Rijnsburgers misten Thomas Bakker en Joël Tillema en na een kwartier viel smaakmaker Jeffrey Jongeneelen ook nog eens geblesseerd uit. Zo werd het voor de ploeg van Wisman een kansloze middag. Via Afaker scoorden de Katwijkers nog tweemaal vlak voor en net na rust. Daarbij viel op dat Katwijk met veel meer beleving speelde dan Rijnsburgse Boys. 

„Er was een periode waarin we niet scoorden, maar dat hebben we nu gelukkig omgedraaid’’

„We zijn vandaag echt in felheid afgetroefd’’, baalde Rijnsburgse Boys-middenvelder Jeroen Spruijt. „Daarnaast waren zij voetballend een stuk beter en hebben ze terecht met 0-3 gewonnen.’’ Wisman vond ook dat zijn verdedigers in sommige fases een nerveuze indruk maakten. „De focus was er in de beginfase van de eerste en de tweede helft simpelweg niet. Dat was essentieel.’’

Kopgroep
De Rijnsburgers haken daarmee voorlopig af in de strijd om de bovenste plekken. Op De Krom hangt de vlag er heel anders bij. Door de 5-1 overwinning van Koninklijke HFC tegen IJsselmeervogels, staat Katwijk weliswaar op plek vijf, maar heeft het maar drie punten achterstand op de ploeg uit Haarlem. Blokland weet wel waardoor het komt dat het nu zo goed draait. „We geven gewoon geen kansen weg. Er was een periode waarin we niet scoorden, maar dat hebben we nu gelukkig omgedraaid. Hopelijk kunnen we deze lijn doortrekken.’’

Rijnsburgse Boys – VV Katwijk 0-3 (0-2) 2. Susan 0-1, 43. Afaker 0-2, 46. Afaker 0-3

Rijnsburgse Boys: Van der Meer, Koomen, Zeijlmans, Artien, Strooker, Ros, Spruijt, Jongeneelen (14. Knol), Van Dongen (59. Zeldenrust), Van der Moot (75. Reyneveld), Schet.

VV Katwijk: Kieboom, Sinteur, Esseboom, Blokland, Van der Meer, Susan (5. Afaker), Jongman, Van den Ban, Bergkamp, Mengerink (84. Tesselaar).

Foto: Hans Heemskerk

Lees ook: Kagia wint boeiende ‘kelderkraker’ in De Zilk

 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)