Stel dat Louis van Gaal zaterdag Middelmors aan had gedaan, dan had hij zomaar het spoor bijster kunnen raken. Was FC Rijnvogels de eerste helft zo dom, of iets eerbiediger gezegd zo naïef, of Rijnsburgse Boys zo slim en sterk? En waren de Uien na de thee zo slecht? Of Rijnvogels zo goed? Van Gaal had zich het op de hem kenmerkende wijze zomaar kunnen afvragen, op zoek naar antwoorden.

Rijnvogels-verdediger Rob Zandbergen verwoordde na afloop het heersende gevoel in beide kampen. Zijn ploeg verloor met 4-2, waar een gelijkspel meer op zijn plaats was geweest. Beide teams hadden immers één helft flink de overhand gehad. ,,Het was een typische wedstrijd voor deze twee ploegen”, stelde de Rijnsburger in Katwijkse dienst. ,,Het ene moment heel goed, en dan weer heel slecht. Wisselvallig dus zoals Rijnsburg en Rijnvogels zijn. En ook veel goals, zowel voor als tegen, dat is ook iets wat beide ploegen kenmerkt.”

Als een kip zonder kop
Zoals Rijnvogels de eerste helft voetbalde, dat leek een beetje op die hopeloze openingsfase van het seizoen toen de ploeg als een kip zonder kop rondliep. ,,We hebben het gevoel dat de jongens maar wat doen”, stelde trainer Hein van Heek na het ontluisterende verlies in en tegen Huizen. De coach ging daarna succesvol met zijn ploeg aan het werk en slaagde erin de defensieve organisatie weer op peil te brengen.

Op Rijnsburgs grondgebied leek Rijnvogels de eerste helft in een oude fout te vervallen. ,,De organisatie klopte voor geen meter”, baalde Van Heek. ,,We zouden druk naar voren geven, maar dan moet je niet hun backs, die heel hoog staan, zomaar laten lopen. Dan kan je als team niet door kantelen vanuit de as van het veld. Het ging helemaal fout.”

In de tweede helft waren de rollen volledig omgedraaid. Rijnsburgse Boys werd het gekooide vogeltje dat Rijnvogels in de eerste helft was en ditmaal was het aan de Katwijkers om te fladderen.

Rijnvogels kwam nog wel aan de leiding via een fraaie vrije trap van Jaap van Duijn, maar kreeg nog voor rust drie treffers om de oren. Rijnsburgse Boys kon zich in die fase naar hartenlust uitleven en legde fraai aanvalsspel op de mat. Dat kwam misschien nog wel het beste tot uiting bij de 3-1. Massies Artien veroverde de bal en speelde direct met een harde inspeelpass Joost Leonard aan. De spits kaatste op Donny Verdam, die vervolgens ook met één keer raken Joel Tillema diep stuurde. Laatstgenoemde wist, in tegenstelling tot eerder in de wedstrijd toen hij vrij voor doelman Teun Guijt de lat raakte, nu wel te scoren. Het was een aanval uit het boekje.

,,Ik vond dat we het in die fase heel goed deden en heel agressief op zoek gingen naar goals”, constateerde Pieter Mulders tevreden. De coach waakte halverwege in de kleedkamer niettemin voor teveel optimisme. De buit was volgens hem nog allerminst binnen, ondanks dat niemand op dat moment een stuiver voor de kansen van Rijnvogels gaf. ,,Volgens mij hebben we de afgelopen weken en maanden met z’n allen wel geconstateerd dat niets in deze competitie zeker is.”

Rollen omgedraaid
In de tweede helft waren de rollen volledig omgedraaid. Rijnsburgse Boys werd het gekooide vogeltje dat Rijnvogels in de eerste helft was en ditmaal was het aan de Katwijkers om te fladderen. Rijnvogels drukte stevig het gaspedaal in en liet Rijnsburgse Boys lange tijd nauwelijks van de eigen helft afkomen. De Katwijkers verzuimden alleen de aansluitingstreffer – een kopgoal van Pieter van der Breggen – een goed vervolg te geven. Zeker vier opgelegde kansen waren aan Rijnvogels niet besteed.

De grootste daarvan was voor Arno Dijkstra, die bij 3-2 een zelf versierde strafschop onbenut liet. Ook Romano van der Stoep (2x), Niels van Veen, Mart Spierdijk en Kevin Wijmer weigerden de Katwijkse wederopstanding gestalte te geven. Daarnaast beging invaller Ogur Kaya een grote fout. Diens terugspeelbal op doelman Guijt had op het zware veld niet genoeg snelheid, waardoor Leonard kon profiteren en de wedstrijd in het slot gooide: 4-2. De punten waren binnen voor de Uien, maar van harte was het niet gegaan na rust.

,,De jongen zitten stuk, maar ik moet ze een groot compliment voor de tweede helft geven”, stelde Van Heek. Collega Mulders dankte vooral zijn doelman Richard van Nieuwkoop, die tot man van de wedstrijd werd verkozen. ,,Hij heeft voor ons de wedstrijd gewonnen.”

Dat de wedstrijd een grillig verloop kende mocht een understatement heten. Dat verwacht je bij jeugdwedstrijden, maar niet in een derby op topamateurniveau. Mulders deed een poging de grote uitersten te verklaren. ,,Het is niet alleen psychologisch, de mentale weerbaarheid in het voetbal moet tegenwoordig heel hoog zijn.”

Rijnsburgse Boys – FC Rijnvogels 4-2 (3-1). 13. Van Duijn 0-1, 17. Jongeneelen 1-1, 18. Hudepohl 2-1, 36. Tillema  3-1, 54. Van der Breggen 3-2, 86. Leonard 4-2

Bijzonderheid: 65. Dijkstra (Rijnvogels) mist strafschop

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Gielisse, Artien, Verlaan, Strooker, Verdam (68. Van Lunteren), Goeman, Tillema, Jongeneelen, Leonard, Hudepohl (77. Wijks)

FC Rijnvogels: Guijt, Ten Hoope, Wijmer, Spierdijk, R. Zandbergen, Van der Breggen. De Vlugt (68. Kaya), Van der Stoep, Van Veen (73. Verhagen), Dijkstra, Van Duijn.