Met de Amerikaanse verkiezingen net achter de rug en de Nederlandse voor de deur zijn politieke uitdrukkingen hot. Een hamerstuk is typisch zo’n gebezigde kreet. Dat is van toepassing als een voorstel zonder discussie wordt aangenomen. Weliswaar niet in politiek Den Haag, maar in de bestuurskamer van Rijnvogels is er ieder (na)jaar ook een hamerstuk: de contractverlenging van Hein van Heek. ,,Het was zo gebeurd”, aldus de trainer. ,,We hebben misschien een halfuur of drie kwartier gezeten.”

Sommige dingen moet je ook gewoon niet moeilijker maken dan ze zijn. ,,We hebben kort geëvalueerd”, stelt Van Heek. ,,Het begin van het seizoen doorgenomen en toen bepaald hoe we verder willen. We waren het snel eens dat we dezelfde koers willen blijven varen. Ik heb zoiets, en Rijnvogels ook, waarom zou je een goede samenwerking moeten verbreken als je ergens langer dan 3, 4 of 5 jaar zit. Er zit bovendien nog steeds rek in de groep, in mij als trainer en in de club.”

Prima antecedenten
Van Heek gaat op voor zijn zesde seizoen aan de Kooltuin en is dus redelijk honkvast. De Leiderdorper leidde Rijnvogels naar twee promoties en heeft na een zeer moeizame start inmiddels een plek in het linkerrijtje van de Derde Divisie ingenomen. Vanwege zijn prima antecedenten lijkt het aannemelijk dat Van Heek over belangstelling niets te klagen heeft, maar volgens de coach is niets minder waar.

,,Nee, ik word niet gebeld door andere clubs. Daar zat ik eerlijk gezegd ook niet op te wachten. Ik heb mezelf voorgenomen altijd eerst te gaan praten met de club waar ik het erg naar mijn zin heb. We zijn ook steeds vroeg met verlengen. De afspraak is dat Rijnvogels en ik het per jaar bekijken. Als het goed gaat, blijven we gewoon doorgaan. En mocht één van de partijen iets anders willen, dan moet de ander daar respect voor hebben. Maar voorlopig denk ik daar helemaal niet aan.”

,,Wij willen gewoon een stabiele derde divisieclub blijven. In vergelijking met begin van het seizoen hebben we redelijke stappen gemaakt.”

In lijn met de sportieve vooruitgang is ook de organisatie van Rijnvogels meegegroeid, merkt Van Heek. ,,Het staat hartstikke goed. Natuurlijk leren we iedere keer wat bij. Niet alleen ik als trainer, maar ook de club zelf. Ik denk dat daarin de samenwerking met Katwijk ook zijn vruchten afwerpt. Die zijn daarin wat stapjes verder. Bij hun winnen we advies in. Wat dat betreft moet je ieder jaar wel wat stapjes zetten. Maar ik moet zeggen dat het wel redelijk staat.”

Volgens Van Heek hoeven uitwisselingen met Katwijk op spelersgebied nog niet verwacht te worden. ,,Nee, zover zijn we nog niet. Er wordt nu vooral geadviseerd op bestuurlijk en verenigingsniveau. De technische commies van beide clubs hebben nauw contact met elkaar. Door een tip van Katwijk zijn we ook aan Ricardo (de Vlugt, red.) gekomen. Zo gaat dat over en weer.”

‘Andere weg ingeslagen’
Rijnvogels kende onder de leiding van Van Heek vooral pieken en weinig dalen, al valt de seizoensstart voor de trainer wel in die laatste categorie. Maar het herstel is inmiddels ingezet. ,,We zijn een iets andere weg ingeslagen. Wat groter gaan trainen zodat jongens vaker in de elf tegen elf konden spelen. Dat deden we nooit omdat we een te kleine selectie hadden. Nu is die groot genoeg. Dan kun je de organisatie beter neer zetten en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.”

De ambitie voor de komende jaren is duidelijk. Rijnvogels moet volgens Van Heek een vaste waarde worden op het tweede amateurniveau van Nederland. ,,Wij willen gewoon een stabiele derdedivisieclub blijven. In vergelijking met begin van het seizoen hebben we al redelijke stappen gemaakt. Het is zaak om boven die streep te blijven dit seizoen. Dan kunnen we daarna doorbouwen.”

Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)