FC Rijnvogels leeft nog na een driepunter bij Jong Volendam. Door gelijke spelen van de degradatieconcurrenten SteDoCo (1-1 tegen Huizen) en ODIN’59 (1-1 tegen DVS’33), bedraagt het gat naar een nacompetitieplaats tegen degradatie slechts twee punten. In Volendam waren ontlading, blijdschap en opluchting de emoties die overheersten. Met nog twee wedstrijden op het programma, is de spanning onderin de Derde Divisie weer toegenomen.

,,Scheidsrechter is het nog geen tijd?”, klonk het tien minuten na de pauze vanaf de tribune in Volendam. De voor Rijnvogels afgereisde fans zagen even daarvoor Romano van der Stoep bekeken de 1-2 voorsprong tegen de touwen schuiven. De handen gingen jubelend omhoog. Op het veld, op de bank en op de tribunes. Bijna veertig minuten later gebeurde dat opnieuw, ditmaal na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Contineau.

Vroege wissels
Tijdens de pauze wondde elftalleider Dave de Jong er geen doekjes om. ,,Als we deze niet winnen, dan is het voorbij”, waren de woorden die hij voor de strohalm-wedstrijd gebruikte. Op dat moment keken de Kooltuinstrijders tegen een 1-0 achterstand en had trainer Hein van Heek al noodgedwongen twee wissels moeten gebruiken. Mitchell Theuns en Wouter Soomer waren de vervangers van de geblesseerd geraakten Sander van der Horst en Bright Ampong.

,,Als we deze niet winnen, dan is het voorbij”

Het elftal van De Jong en trainer Hein van Heek trok het uitduel uiteindelijk in een opzienbarend kort tijdsbestek naar zich toe. Binnen tien minuten na rust stond een verdiende 1-2 voorsprong en eindstand op het bord. ,,Helaas kwamen we in de eerste helft op achterstand door een blunder van Peter Messemaker. In de tweede helft maakte hij die fout meer dan goed met een solide optreden”, sprak Van Heek na afloop.

Mart Spierdijk kopt de gelijkmaker tegen de touwen

Naast Van der Stoep tekende ook Mart Spierdijk voor een treffer. Hiermee werd de door van Heek genoemde fout van Messemaker tenietgedaan. De keeper liet in de 27e minuut een op het oog eenvoudige vrije trap los en zag vervolgens Kay Tejan de rebound omzetten in het openingsdoelpunt van de middag. ,,Ik vond dat we in de eerste helft ook al heel goed stonden, we gaven nauwelijks iets weg. Na de pauze hebben we beter gebruik gemaakt van onze vrije man op het middenveld, Van der Stoep”, was het opgeluchte vervolg van Van Heek.

Controle
,,Ik vind dat we deze wedstrijd verdiend hebben gewonnen. Deze drie punten hebben we hard nodig in de strijd tegen degradatie’’, luidde de tekst van ‘vrije man’ Van der Stoep. “Na de eerste helft hebben we tegen elkaar gezegd dat we op diezelfde voet door moesten gaan. We hadden het namelijk al redelijk onder controle. Dan is het heerlijk om zo snel in de tweede helft twee goals te maken”, verduidelijkte hij.

De kans op rechtstreekse handhaving is voor Rijnvolgels geslonken tot praktisch nihil. Jong Almere City bezet na de winst op Quick Boys de veilige veertiende plaats en is vijf punten bij de ploeg uit Katwijk vandaan. Volgende week wacht de thuiswedstrijd tegen Rijnsburgse Boys. Nacompetitieconcurrenten SteDoCo en ODIN’59 spelen uit. Eerstgenoemde bij Jong Almere City en de Heemskerkers gaan op bezoek bij VVOG.

Jong Volendam – Rijnvogels 1-2 (1-0). 27. Tejan 1-0, 46. Spierdijk 1-1, 54. Van der Stoep 1-2

Rijnvogels: Messemaker, Ampong (40. Soomer), Ten Hoope, Spierdijk, R. Zandbergen, Van der Horst (14. Theuns), Van der Breggen, Van der Stoep, Havenaar, Van Kruistum (81. Van Duijn), Dijkstra

Foto’s: Kooltuinstrijders