Rijnsburgse Boys liet in het treffen met FC Rijnvogels zien hoe een volwassene omgaat  met een kind dat probeert het ouderlijk gezag te tarten. ‘De Uien’ hadden in de eerste helft wel last van wat kattenkwaad uit het Katwijkse kamp.  Maar door in de rust gepaste maatregelen te nemen, werd  de jeugdige baldadigheid gestraft. Na een uitstekende tweede helft won Rijnsburgse Boys met 1-4 van Rijnvogels.

De eerste helft was een saai bedrijf tot de laatste tien minuten. Er viel weinig te beleven op de Kooltuin: Facebook-berichten en uitslagen op andere velden zorgden voor meer vertier dan wat de 22 op het veld lieten zien. Maar toen was er opeens Rob Zandbergen, die als donderslag bij heldere hemel uithaalde. Met een ware streep schoot de verdediger Rijnvogels op voorsprong.

Nachtmerrie
Trainer Hein van Heek zag dat zijn plan tot uitwerking kwam. ,,We weten dat Rijnsburgse Boys een makkelijk scorende ploeg is, dus wat je dan als eerste moet doen is doelpunten voorkomen. Dat hebben we de eerste veertig minuten ook knap gedaan. We kwamen zelfs op voorsprong.’’ Van Heek had geen scenario geschreven over hoe de voorsprong te behouden. De oefenmeester zag zelfs een nachtmerrie werkelijkheid worden.

Joel Tillema maakte binnen vijf minuten uit een scrimmage gelijk. Vlak voor rust werd het zelfs 1-2. Wesley Goeman nam een vrije trap vanaf de zijkant. Peter Messemaker, de doelman van Rijnvogels, schatte die helemaal verkeerd in waardoor de voorzet tot doelpunt werd gepromoveerd. ,,We stonden daar gewoon te schutteren. Als je zo vlak voor de rust op 1-0 komt moet je die voorsprong meenemen.’’

Het zijn de streken van een klein kind die zich de wetten van de Derde Divisie nog niet eigen heeft gemaakt. De Uien gaven in de laatste vijf minuten een corrigerende tik om zich in de rust definitief van het probleem Rijnvogels te verlossen. Door middel van enkele tactische wijzigingen paste Rijnsburgse Boys zijn spel aan en Rijnvogels had hier geen antwoord meer op.

,,Met Joel Tillema en Jeffrey Jongeneelen hebben we spelers die leuk met een bal overweg kunnen”

Joost Leonard stond voor, tijdens en na de wedstrijd volop in de belangstelling. Logisch, de spits nu nog in Rijnsburgse dienst is vanaf volgend seizoen op de Kooltuin te vinden. Uiteraard moest hij aan alle illusies die er nog waren aan Katwijkse zijde een einde maken. Na dom balverlies en knullig verdedigen, maakte hij de 1-3. Hij juichte niet na zijn treffer, wetende dat hij er met zijn doelpunt waarschijnlijk voor had gezorgd dat hij volgend seizoen in de Hoofdklasse speelt.

Leonard keek na de wedstrijd nog eens terug op zijn goal. ,,Dit was een van de vreemdste wedstrijden die ik ooit heb gespeeld. Maar daar gaat het op het veld niet meer om. Dan wil je gewoon winnen en Rijnsburgse Boys richting Tweede Divisie schieten.” Na de 1-3 ging het balletje maar al te makkelijk rond aan Rijnsburgse zijde. Te frivool soms. Leonard kon wel begrip er voor opbrengen. ,,Met Joel Tillema en Jeffrey Jongeneelen hebben we spelers die leuk met een bal overweg kunnen. Soms voeren ze aanvallen te ver door en mag het wel wat sneller richting goal. Maar heel vaak gaat het ook goed. Dan sta ik er wel van te genieten.’’

Maatje te klein
De tweede helft was Rijnvogels dan ook niet meer dan een speelbal. De ploeg van Van Heek had niets in te brengen. Er werd nog een doelpunt van de Katwijkse formatie afgekeurd wegens buitenspel. Maar een doelpunt zou veel te veel beloning zijn voor het dartelende kind dat zich zo graag volwassen wil zien, maar daar simpelweg te kort voor komt.

Alleen een huzarenstukje volgende week kan Rijnvogels nog redden. Waarschijnlijk wordt het echter gestraft voor een dramatisch seizoen. Verbannen naar een niveau lager waar het zich mag ontwikkelen tot een volwassenen. Rijnsburgse Boys kan juist naar boven kijken. Naar alle waarschijnlijkheid zal het nacompetitie mogen gaan spelen. Wellicht kan het zich vanaf volgend seizoen tweededivisionist noemen en zich met de echte top gaan meten. Want Rijnvogels was duidelijk een maatje te klein.

Rijnvogels – Rijnsburgse Boys 1-4 (1-2). 37. Zandbergen 1-0, 43. Tillema 1-1, 45. Goeman 1-2, 47. Leonard 1-3, 85. Tillema 1-4

FC Rijnvogels: Messemaker, Ten Hoope, Soomer (73. Beijersbergen), Spierdijk, Zandbergen, Ampong, Van der Stoep (65. Van Veen), Van der Breggen, Havenaar, Dijkstra, Van Kruistum (46. Van Duijn)