Toen Dylan Rietveld na de 3-3 tegen ASHW de pers te woord stond, oogde de verdediger nog wat bleu had net z’n tweede wedstrijd ooit in het Noordwijk-shirt gespeeld en zich redelijk staande weten te houden tegen de aanvallers van de ploeg uit Hendrik-Ido-Ambacht. Na een half uur viel hij in voor de geblesseerde Maurice van der Neut en deed dat met verve. Een half jaar later is z’n aankomende basisplek tegen Harkemase Boys eerder logisch dan verrassend.

De ‘rising star’ van Noordwijk had die ontwikkeling in amper vier maanden tijd ook niet aan zien komen. De 22-jarige verdediger kwam zogezegd als ‘nobody’ van afgelopen zomer binnen van vierdeklasser NSV’46. In het thuisduel met VVOG van oktober 2018 mocht hij invallen bij een 6-1 voorsprong. De 3-3 die hij in de wacht wist te slepen een maand later met z’n teammaten bij ASWH, was al van hele andere proporties. Met dat gelijke spel pakte Noordwijk destijds de eerste periodetitel van het seizoen.

Plekje vrij
Na dat duel verdween de oud-speler van het Noordense NSV’46 niet meer uit de wedstrijdselectie van de koploper van de Derde Divisie. ,,Ik weet nog dat ik bij ASWH-uit een interview aan jullie gaf en dat ik toen al zei dat ik zo’n snelle invalbeurt in zo’n belangrijke wedstrijd nooit had verwacht. Nadat Maurice in dat duel uitviel met een blessure, heb ik alles gespeeld.”

,,Ik kom zelf pas net kijken, joh”

Rietveld zag verdedigers terugkeren bij de wedstrijdselectie, maar vond zichzelf altijd terug tussen de elf spelers op het veld. Toen Van der Neut weer z’n plek innam in de laatste linie schoof Rietveld door naar de rechtsbackpositie. Zaterdag verwacht hij zichzelf ook weer terug in de basiself. ,,Rob Overvliet is er niet bij, dus komt er weer een plekje vrij achterin.”

Rietveld (r) feliciteert Nick van Staveren met een goal

Noordwijk neemt het dan in Friesland op tegen Harkemase Boys, de nummer zes van de Derde Divisie. ,,Een lastige ploeg. Harkemase Boys wil graag hoog druk zetten, zodat wij snel de lange bal moeten spelen. Daar moeten we niet door van de leg raken en gewoon zelf blijven doorvoetballen. Als zij hoog druk gaan zetten, zal er ook ruimte ontstaan achter de laatste linie en daar hebben wij een paar snelle spelers.”

Rietveld legt het uit alsof hij al jarenlang op het één-na-hoogste amateurniveau van Nederland acteert. Gek genoeg speelde hij dus nog een jaar geleden juist in de kelder van het amateurvoetbal. ,,Ik kom zelf pas net kijken, joh”, grapt de verdediger. Hij zag wel hoe Noordwijk de laatste tijd wat meer stoeide met de tegenstanders dan eerder dit seizoen. Zo verloor de ploeg van Kees Zethof in februari twee thuiswedstrijden op een rij tegen respectievelijk SteDoCo en ODIN’59.

,,Bij de kleine partijspelletjes die we op de trainingen doen, merk ik het niveauverschil met vorig jaar behoorlijk.”

,,Tegen SteDoCo was het niet eens zo slecht, maar verloren we wel met 0-1. De oudere jongens van de selectie zeiden toen al dat er na één nederlaag nog niks aan de hand was en dat we nog steeds bovenaan stonden. Dan merk je aan de rust die dat soort voetballers uitstralen, dat ze al langer op dit niveau spelen. Voor mij is dat als jonge voetballer heel prettig om zo mentaal gecoacht te worden.”

Niet vanzelfsprekend
,,Ik merk aan mezelf dat het ook niet meer zo makkelijk gaat als de eerste paar wedstrijden. Daarmee besef ik ook gelijk dat het niet zo vanzelfsprekend is dat ik hier sta als voetballer die vorig jaar nog in de Vierde Klasse speelde. Bij de kleine partijspelletjes die we op de trainingen doen, merk ik het niveauverschil met vorig jaar behoorlijk. Het gaat erg snel. Maar als ik zaterdag weer met de verdedigers op het veld sta, weet ik dat ik het niet alleen doe.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Historisch duel: een ‘thuiswedstrijd’ voor Quick Boys in Hendrik Ido Ambacht’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)