Katwijk heeft een goed vervolg gegeven aan de 4-0 bekeroverwinning op Ter Leede. De ploeg van trainer Dick Schreuder rekende in de dying seconds af met het FC Lienden van Hans Kraay jr. Aanvoerder Robbert Susan kroonde zich tot matchwinner op De Krom (3-2). Dankzij de zege zijn de Katwijkers nu de nieuwe koploper in de Tweede Divisie.

,,Op de Krom zijn wij de baas”, zei Robbert Susan vrijdag nog. Toen doelde hij op de loting van zijn team tegen VVSB. Zaterdag zette diezelfde Susan zijn woorden kracht bij door diep in de blessuretijd de winnende treffer binnen te knikken. ,,Dit is voor voetballers de mooiste manier om wedstrijden te winnen”, vond de captain.

Katwijk speelde in de eerst helft matig en kwam een paar keer goed weg. Na een te korte terugspeelbal van Mike van den Ban kon Frank Wiafe-Danquah recht op het doel af, maar Ricardo Kieboom stond alert te keepen. Veel kon de thuisploeg niet creëren en tekenend was daarom ook de manier waarop de 0-1 tot stand kwam.

Nadat diezelfde Kieboom ver uit zijn doel was gekomen om een bal weg te werken, pikte Danny van den Meiracker het leer op. De topscorer van de Tweede Divisie twijfelde niet, haalde van grote afstand uit en zette daarmee de 0-1 op het scorebord. In de tweede helft moest het slordige Katwijk het over een andere boeg gooien

,,Hier op De Krom is natuurlijk altijd wel wat te beleven.”

,,Wij hebben een zware pot gehad afgelopen dinsdag tegen Ter Leede en dat heeft ons heel veel kracht gekost”, zei Schreuder kort na afloop. ,,Vandaag hadden we wat aanpassingen gedaan door met nieuwe mensen te spelen, maar ook in de tactiek hebben we wat dingen veranderd. Ik denk dat het goed zichtbaar was dat – als we veel ruimte kregen – we er ook goed doorheen speelden. Maar als we dan in die laatste fase kwamen, werden we heel slordig en leden we veel balverlies.”

Hectisch

,,In de rust konden we niet zoveel aan de tactiek veranderen, omdat het in onze ogen heel goed stond. Alleen die goal hebben we weggegeven en dan speel je jezelf niet lekker in de wedstrijd. We hebben de jongens gezegd dat ze het moesten blijven proberen, maar ook toen bleef het slordig. Dat er dan zo’n mooi en hectisch einde aan vastzit is misschien wel tekenend. Hier op De Krom is natuurlijk altijd wel wat te beleven.”

In het tweede bedrijf gingen de oranjehemden op zoek naar de gelijkmaker. Na een verre inworp van Kay Blokland kon Bennie van Noord vrij inkoppen, maar zijn inzet ging rakelings naast. Een kwartier later was het wel raak. Marciano Mengerink draaide zich knap vrij in de zestien en zag zijn inzet in de bovenhoek belanden: 1-1. De Katwijkse formatie zag het ‘harde werken’ worden beloond.

In de eindfase van het duel ontstond een krankzinnig slot. De mannen van Schreuder gingen op zoek naar de voorsprong en die kwam er ook. Nadat een schot van Paul de Lange van richting werd veranderd, kon Van den Ban binnenwerken: 2-1. De bezoekers gingen daarna alles of niets spelen en leken vijf minuten voor het einde een punt binnen te hebben.

,,In de rust heb ik denk vijf of zes minuten staan schelden in de kleedkamer, omdat we zoveel balverlies leden.”

Uit een vrije trap vanaf de zijkant werd een Lienden-speler naar de grond gehaald en de scheidsrechter kende een vrije trap toe op een mooie plek net buiten de zestien. Wie anders dan Van den Meiracker schoot de bal keihard in de kruising: 2-2. De wedstrijd leek uiteindelijk in een gelijkspel te eindigen, maar een corner in de vierde minuut van de blessuretijd deed alles veranderen.

Uit die bewuste corner viel de beslissende 3-2. Susan torende boven iedereen uit en knikte de bal keihard tegen de touwen. Hans Kraay jr. zag het met lede ogen aan en stormde woedend de kleedkamer in. De oefenmeester kon weer eens zijn emoties niet de baas en wilde na afloop ook de pers niet te woord staan.

Woedend
Schreuder gaf zijn ploeg na afloop de complimenten. ,,Ik heb in de rust denk ik vijf of zes minuten staan schelden in de kleedkamer, omdat we zoveel balverlies leden. Daarna ben ik naar de medische ruimte gegaan om te kijken hoe ze het zouden oppakken. Dan komen Paul de Lange en Robbert Susan aan het woord en die zijn met de rest bezig. Uiteindelijk hebben ze het fantastisch opgepakt en ook Robbert was fantastisch de tweede helft. Ook zijn goal was een mooie.”

VV Katwijk – FC Lienden 3-2 (0-1). 44. 0-1 Van den Meiracker, 61. 1-1 Mengerink, 84. 2-1 Van den Ban, 88. 2-2 Van den Meiracker, 90+4. 3-2 Susan.

Katwijk: Kieboom, Van Noord, Blokland, Van Dam (72. Esseboom), Plat, Sanchez Angulo (83. De Loor), Van den Ban, De Lange, Susan, Berkhout (65. Schet), Mengerink.

Foto’s: Aad de Winter