Veel mensen in de Bollenstreek zei de naam Bogdan Constantin niets toen zijn naam opdook als aanwinst van Ter Leede.  Op de Roodemolen werd de Roemeense doelman gehaald als vervanger van Serge van de Ban. Een nadere kennismaking met een man die voor het voetbal naar Nederland kwam en nu ook ondernemer is.

Constantin woont nu dik vijf jaar in Nederland. ,,Mijn vader woonde al vijftien jaar hier. Daarom was de stap om hierheen te komen makkelijker”, zegt hij.  ,,Ik wilde kijken of ik hier op hoog niveau kon gaan keepen.”

De sluitpost werd 26 jaar geleden geboren in Constanta, de tweede stad van zijn vaderland, dat gelegen is aan de Zwarte Zee. De liefde voor de bal zat er al vroeg in. Omdat er in Roemenië geen amateurvoetbal bestaat, was het voornamelijk op straat voetballen.

Eerste Divisie

Uiteindelijk schopte Constantin het tot de Eerste Divisie en keepte hij ook drie jaar op het Topklasse-niveau van Roemenië bij respectievelijk Constanta en Victoria Branesti.

Toen hij in Nederland aankwam, schrok hij van het niveau. ,,Swift was qua niveau minder dan wat ik gewend was. Ik kwam daar in een studententeam terecht.”  Het niveau mocht dan niet aan zijn verwachtingen voldoen, zijn tijd bij Swift beschrijft hij als een hele fijne. ,,Ik heb veel aan de mensen te danken daar. Ze hebben me uitstekend opgevangen. Mijn inburgering is mede door hun zo goed gegaan. Ik heb veel vrienden gemaakt in die vier jaar.”

Na twee jaar Swift wilde Constantin zich bewijzen op een hoger niveau en verkaste hij naar Argon in Mijdrecht, dat toen uitkwam in de zondagse Topklasse. Het avontuur liep echter uit op een grote teleurstelling. ,,Ik heb daar geen eerlijke kans gekregen. De mensen waren ook een beetje racistisch. Ik ben er gauw gestopt.” Constantin keerde terug naar zijn oude liefde Swift.  Daar was het de afgelopen twee seizoenen net niet. De Amsterdammers behaalden twee keer de finale van de nacompetitie voor promotie naar de Hoofdklasse. Beide keren ging het mis.

Vertrouwen

Desondanks was zijn goede spel meerdere clubs opgevallen. Als minst gepasseerde keeper van de Eerste Klasse kon hij rekenen op een aantal aanbiedingen. Een daarvan was zijn huidige club. Ter Leede was na het vertrek van Serge van den Ban op zoek naar een nieuwe eerste doelman en kwam bij Constantin uit. ,,Ze belden mij op voor een gesprek en vertelden dat ze mij als nieuwe eerste keeper wilden hebben. Daar sprak veel vertrouwen uit.”

Hij kon ook naar Ajax zaterdag.  ,,Dat heb ik nooit echt overwogen. Het is allemaal wat arrogant en er komt weinig publiek. Ook nu ze in de Topklasse spelen niet. Hier in de Bollenstreek leeft het veel meer. Al die derby’s, dat is toch veel mooier?”

Constantin heeft het heel goed naar z’n zin op de Roodemolen. ,,Het is hartstikke leuk. We hebben een hele goede groep.” De nederlaag van zaterdag tegen Katwijk zit hem nog steeds dwars. ,,We gaven de doelpunten te makkelijk weg. We hadden zeker een punt moeten pakken.”

Nacompetitie

Het optreden tegen de koploper sterkt Constantin in de gedachte dat zijn ploeg bovenin moet kunnen meedoen. ,,Zeker. We gaan voor een periode of anders om zo hoog mogelijk te eindigen Nacompetitie moet het doel zijn.”

De Roemeen woont wel nog steeds in Amsterdam samen met zijn vriendin. Hij heeft er zijn eigen klus- en schildersbedrijf. Drie man heeft hij inmiddels in dienst. ,,Ik ben altijd bezig. Met een eigen zaak heb je het gewoon druk. Maar ik krijg er juist energie van. Ik ga altijd met plezier naar de training.”

De stap naar het betaalde voetbal heeft hij uit zijn hoofd gezet. ,,Ik vind het prima zo. Ik kan er ook in de Jupiler League niet van leven. Ik vind het leuk zoals het nu gaat. Drie keer trainen en erbij werken gaat me goed af.”

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Hans Schalk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude