De derby tussen Teylingen en Foreholte kent dit jaar een primeur. De twee zondagclubs gaan voor het eerst in de geschiedenis de burenruzie afwerken op de zaterdag. Om 17:30 zal de aftrap worden genomen op sportpark De Roodemolen in Sassenheim. Teylingen-voorzitter Rogier Landwer Johan en bestuurder bij Foreholte Rogier Hoeijmans blikken alvast vooruit op het duel. ,,Wij sluiten onze ogen niet voor het weekendvoetbal”, zeggen zij beiden over de dag van spelen. 

Als Hoeijmans de telefoon opneemt, klinkt hij enthousiast. De wedstrijd van het jaar staat komend weekend op het programma en de voorbereidingen zijn al weken bezig. Ook zijn collega aan Sassenheimse zijde klinkt opgewekt. Het moment is bijna daar: het misschien wel grootste experiment uit de clubhistorie voor de clubs uit de Tweede Klasse.

,,Teylingen is een paar weken geleden met het voorstel gekomen om de wedstrijd naar zaterdag te verplaatsen”, begint Hoeijmans het gesprek, die namens het Foreholte-kamp deze wedstrijd mede organiseert. ,,We moeten dit niet direct zien als iets wat veelvuldig voor gaat komen in de toekomst bij Foreholte. Het is een experiment waar wij heel erg naar uitkijken, maar wij blijven een zondagclub.”

,,Afgelopen zondag stonden er weer heel veel mensen langs de lijn tijdens de wedstrijd tegen ROAC.”

Het was niet de eerste keer dit seizoen dat de zondagse vereniging uit Voorhout op zaterdag wilde spelen. De club trachtte een aantal weken geleden competitiegenoten sv ROAC en Stompwijk over te halen om de wedstrijden een dag eerder te spelen.

,,Dat is er uiteindelijk niet van gekomen en dat respecteren wij”, gaat Hoeijmans verder. ,,Afgelopen zondag stonden er weer heel veel mensen langs de lijn tijdens de wedstrijd tegen ROAC, dus ik denk dat wij kunnen concluderen dat het voetbal op de zondag bij ons nog heel erg leeft.”

De voorzitter van de club, Landwer Johan, kan niets anders dan de woorden van zijn collega ondersteunen. Toch geeft hij een extra reden om uit te wijken naar een andere speeldag.

Connectie met AFC
,,De hoofdreden is dat wij meer mensen langs de lijn willen hebben bij deze wedstrijd”, bevestigt de voorzitter. ,,Ik denk dat de zaterdag de jeugd iets meer aanspreekt en daarom zijn wij met dit voorstel naar Foreholte gegaan. Ik ben blij dat er daar positief op werd gereageerd.”

,,Daarbij komt dat er komende zaterdag niet echt aansprekende duels zijn in de Bollenstreek. Volgens mij is de topper in de Tweede Divisie Rijnsburgse Boys – AFC en ik verwacht eerlijk gezegd dat er van laatstgenoemde nog wat supporters deze kant op komen, omdat onze keeper daar vandaan komt.”

,,De KNVB houdt dit ook goed in de gaten, maar wij zullen in de toekomst, alleen uitwijken naar de zaterdag voor speciale gelegenheden”

Vanaf het moment dat beide verenigingen met elkaar akkoord waren, werden alle commissies aangespoord om van start te gaan. ,,Het leuke is dat die commissies van beide clubs elkaar gingen opzoeken om de eerste dingen te regelen. Zo zal er bij Teylingen komende zaterdagmiddag een persconferentie zijn voor de jeugdleden waar diverse spelers van het eerste elftal bij aanwezig zullen zijn”, vertelt de voorzitter van de Sassenheimse club over de activiteiten die zijn geregeld.

Wedstrijd van het jaar
Voor zowel Teylingen als Foreholte moet het komende zaterdag de wedstrijd van het jaar worden en daarvoor wordt alles uit de kast getrokken. Van spandoeken tot sfeeracties en allerlei leuke activiteiten. Zo zal er op vrijdagavond in de kantine van Teylingen een keez-toernooi (bordspel, red.) worden gehouden, waarbij teams van beide ploegen het tegen elkaar op gaan nemen.

,,Wij hopen dat het één groot feest wordt. Het blijft een experiment, maar ook wij sluiten onze ogen niet voor het weekendvoetbal. De KNVB houdt dit ook goed in de gaten, maar wij zullen in de toekomst, alleen uitwijken naar de zaterdag voor speciale gelegenheden”, aldus de bestuurder van Teylingen.

Foto’s: Peer Compeer

Lees ook: ‘A-junior Van der Zwet voelt zich machtig onder de Warmondse lat’ 
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 22 jun.
Oefenwedstrijd
Jong ADO Den Haag17.00Rijnsburgse Boys