width=

Bas Ruigrok werd anderhalf jaar geleden de belichaming van het bekeravontuur van VVSB. Een nuchtere amateurvoetballer die het schopte tot de laatste vier van de nationale beker. Overdag op het land, in de tractor aan het werk. Als voetballer de onvermoeibare middenvelder van de succesploeg uit Noordwijkerhout.

Inmiddels is de 32-jarige voetballer gestopt. Bij het aanvragen van een interview aan de Noordwijkerhouter, whatsappt hij gelijk terug: ‘de bekerkoorts gaat weer beginnen hè?’ Het is alsof hij het allemaal zelf nog beleeft

Het is niet zo vreemd. Hij loopt nog steeds rond in een paars-geel shirt. Wel in een tweede elftal. Even met wat minder druk, wat minder vaak trainen ook. Dat is wel zo lekker vindt Ruigrok. Daarom heeft hij nu meer tijd voor z’n ‘Suus’ en z’n zeven maanden oude zoontje.

Bekerkoorts
Hij heeft nog vaak contact met z’n oude ploeggenoten. Vooral Peet van der Slot en Vladimir Jozic dan. Het zijn dorpsgenoten. Echte Noordwijkerhouters. En langzaamaan voelt Ruigrok de bekerkoorts weer door z’n aderen kruipen. Alsof hij er nog bij hoort. ,,Ik heb dat nu wel weer een beetje hoor”, bevestigt hij al lachend. ,,Dan zie ik op de site van Voetbal International weer VVSB staan en ga ik toch even kijken.”

,,Mijn telefoon ging zo vaak over dat ik op een gegeven moment ook wel eens tegen pers zei: ‘nu even niet, er moet ook gewerkt worden.'”

,,Ook collega’s beginnen er weer over. Of mensen waar je het helemaal niet verwacht.” Binnen no-time gaat het weer over seizoen 2015-2016 toen de Noordwijkerhouters voetbalgeschiedenis schreven. Voor het eerst sinds 41 jaar stond er weer een amateurclub in de halve finale van de KNVB-beker.

De NOS kwam een week lang verhalen halen in Noordwijkerhout, de hoofdrolspelers schoven aan bij Matthijs van Nieuwkerk bij De Wereld Draait Door. Ruigrok werd zelf gefilmd terwijl hij op het land aan het werk was door Fox Sports.

,,Mijn telefoon ging zo vaak over dat ik op een gegeven moment ook wel eens tegen pers zei: ‘nu even niet, er moet ook gewerkt worden’. Maar dan gingen ze gewoon de zaak bellen. Het mooiste vond ik eigenlijk nog een filmpje met mijn Suus, die met mijn ouders een wedstrijd ging kijken. Daar kan ik nog steeds van genieten.”

Utrecht
Op die manier herbeleeft Ruigrok nog wel eens het meest memorabele seizoen in de geschiedenis van VVSB. ,,We leefden echt in een roes toen. En ook al genoten we er van, we leefden toch van wedstrijd naar wedstrijd. Dat trotse gevoel van dat avontuur kwam later pas.”

Ruigrok krijgt de high-five van z’n voormalig trainer, Van Leeuwen, bij z’n afscheid bij VVSB

Het waren al met al toch bijzondere wedstrijden herinnert de dertiger nog. Het was anders dan de gemiddelde competitiewedstrijd. De tegenstanders waren anders, de entourage en bovenal de spanning.

,,Het gave is dan om te zien hoe je daar als groep mee om gaat. Het zijn allemaal verschillende persoonlijkheden met allemaal iets meer spanning in het lijf dan normaal. Het mooie van die groep was, dat het allemaal echte amateurs waren. Niemand kwam van een betaald voetbal organisatie. En dan zit je ineens met elkaar in het stadion van FC Utrecht met 23.000 man op de tribune.”

Alexander Hotel
Maar bij geen speler liep het dun door de broek. Dat kwam onder andere dankzij het werk van trainer Wilfred van Leeuwen, die z’n ploeg ‘down to earth’ hield. Ruigrok heeft de trainer Van Leeuwen dan ook hoog zitten. ,,Hij deed heel relaxt en trok daar mensen in mee. Hemelde toen Utrecht helemaal niet op bijvoorbeeld en benaderde alles zoals normaal. Dat haalde de spanning wel weg. Althans in ieder geval bij mij.”

,,Geniet. Loop de lopen uit je lijf. En weetje? Er valt tegen Roda JC echt wat te halen.”

,,We gingen toen ook voor het eerst naar Alexander Hotel om daar een nacht te slapen. Eerst dacht ik: dat hoeft voor mij allemaal niet. Daar ben ik misschien heel simpel in. Maar het was zo’n toffe avond met elkaar.”

Ook daar was over nagedacht. De mannen mochten onderling genieten, met elkaar. VVSB deed het om de ploeg te laten genieten en de wedstrijdspanning wat weg te nemen. Dat is exact wat VVSB nu ook gaat doen, en moet doen vindt Ruigrok. De Noordwijkse ploeg speelt een thuiswedstrijd en zal dus alleen met elkaar wat gaan eten in het Noordwijkse etablissement.

Roda JC
,,En daar moeten ze van genieten. Maar ook van de wedstrijd zelf: Geniet. Loop de lopen uit je lijf. En weetje? Er valt tegen Roda JC echt wat te halen. Het is voor hen de meest afschuwelijke loting geweest. Ze hadden beter Ajax, Feyenoord of PSV kunnen loten. Dan weet je voor 95 procent zeker dat je verliest.”

,,Nu moet Roda winnen. Bij Roda zit er zoveel meer spanning op deze wedstrijd dan bij VVSB. Ze draaien in de Eredivisie niet best. VVSB moet er lekker vrij ingaan.” Zelfs is hij er donderdag niet bij. ,,Suus moet werken. Dus ik heb de kleine.” Welkom in het nieuwe leven van Ruigrok.

Lees ook: ‘VVSB heeft succes in hoger beroep tegen straf Vijlbrief’

Foto’s: Tino Stulen


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '971-1Kagia *w.n.s.
Oefenwedstrijd
OFC 1-1Quick Boys
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)