Voor VVSB breken er zo voor de winterstop nog twee hele belangrijke weken aan. De ploeg van Wilfred van Leeuwen is na twee nederlagen weggezakt uit de top van de ranglijst en moet zorgen dat het op de helft van de competitie het contact met de bovenste ploegen niet verliest. Zondag staat de confrontatie met het gepromoveerde TEC op de rol. De formatie uit Tiel staat slechts een puntje achter de paarsgelen. VIDB beschouwt voor met Bas Ruigrok.

 ,,Twee hele belangrijke weken, dat ben ik met je eens”, zegt Ruigrok. ,,We hebben twee mindere potjes gespeeld, maar we moeten vooral niet bij de pakken neer gaan zitten.We moeten uitkijken dat we niet naar beneden knikkeren. Het kan beide kanten op. En dat hebben we echt aan onszelf te wijten.”

Ruigrok weet waar de schoen wringt. ,,We scoren heel moeilijk de laatste tijd. Dat was vorig seizoen juist onze kracht. We hebben maar 17 treffers voor, maar er ook slechts 11 tegen. Dat is juist heel goed. Het gaat er echter om wanneer je ze tegen krijgt.”

Hij haalt als voorbeeld het duel van afgelopen zondag tegen JVC Cuijk aan. ,,Maikey Parami moet scoren. Dat gebeurt niet en we krijgen een goal tegen en je verliest. Als je wel scoort, moeten zij komen, krijgen wij ruimte en win je hem misschien wel. De week ervoor tegen AFC krijgt Vlad (Jozic red.) een grote kans. Hij mist, en AFC scoort wel. Het zijn cruciale momenten in een wedstrijd die ons nu de das om doen. Dat moeten we om zien te draaien.”

Onbewust
De middenvelder haalt nog een tweede reden aan. ,,Het veldspel is ook minder. We vinden elkaar moeilijker. Tegen AFC was het gewoon niet goed. En toch hoef je hem niet te verliezen. Dat zegt ook wel iets. Als we goed spelen, winnen we ook meestal. Maar wij hebben geen ploeg die op 80 procent kan spelen.”

Opeens wordt Ruigrok wat feller, zonder echt zijn stem te verheffen. ,,Ik heb het idee dat we er onbewust te makkelijk over denken. Niet een persoon, maar als team. De mentaliteit van vorig seizoen, mis ik nu. We moeten keihard blijven werken. Wij zullen ook nooit een wedstrijd zomaar even winnen. Dat kunnen wij niet.”

Ruigrok, de regisseur op het middenveld, was een tijd uit de roulatie met een enkelblessure, maar speelt alweer een aantal weken in de basis. Last heeft hij bijna niet meer. ,,Alleen als ik een bal op het puntje van m’n teen krijg. Ik ben vanwege die bekerwedstrijd tegen FC Emmen wat eerder teruggekomen, maar daar heb ik geen reactie op gehad. Het gaat gewoon prima.”

Analyse
Van komende tegenstander TEC weet de middenvelder weinig tot niets. ,,Ik heb er nog nooit tegen gespeeld om eerlijk te zijn. Er hangt vanaf dinsdag altijd informatie in de kleedkamer zodat we ons kunnen inleven. En we bespreken dan altijd de wedstrijd na. Als het slecht is, vallen er harde woorden. Later in de week krijgen we dan een uitgebreide analyse. We zullen goed beslagen ten ijs komen.”

De spelverdeler weet wat zijn ploeg zou helpen. ,,Dat is een verschrikkelijk cliché, maar drie punten zijn het beste medicijn. Dat geeft vertrouwen of het nu goed of slecht is. Het blijft voetbal. Dat is ook het mooie van de sport. Het kan ook zo weer veranderen. Als we nu winnen, dan volgende week van OJC Rosmalen en we winnen ook nog van Capelle voor de beker dan zal iedereen zeggen dat we een top eerste seizoenshelft hebben gespeeld. Verliezen we en liggen we uit de beker, kan het zo de andere kant op slaan. Zo opportunistisch is de voetbalwereld.”

Foto: Cees Admiraal


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '971-1Kagia *w.n.s.
Oefenwedstrijd
OFC 1-1Quick Boys
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)