width=

Er zal een half uur gespeeld zijn als twee Haarlemse supporters elkaar aankijken: ,,Nou, dit blijft geen 1-0 voor ‘De Koninklijke’. Het is een wonder dat het nog geen 1-1 staat.” Op dat moment geen gekke uitspraak. Maar ruim een uur later zag de wereld er heel anders uit. VVSB verloor in Haarlem van Koninklijke HFC met 3-0.

Het elftal van Mark Schenning zat de afgelopen weken in een prima flow. Na overwinningen op AFC, Achilles ’29 en in de beker op vv Katwijk leek de paars-gele wolk waar het op zweefde, niet te kunnen breken.

Spelers en coaches kregen complimenten. Zo scoorde Mo el Osrouti inclusief de beker vijf keer op een rij. Liet Tomas Arroyo de afgelopen weken zien het niveauverschil van de Hoofdklasse naar de Tweede Divisie aan te kunnen en oogstte Niels van Pelt lof voor het vervangen van Vladimir Jozic tegen vv Katwijk.

Statistieken
De uitslagen toverden ook langzaam een glimlach op het gezichten van de stafleden. Na een moeizame start gaven de uitslagen reden tot geluk. Ook het slimme spel tegen vv Katwijk en Achilles deed z’n werk in de hoofden van de Noordwijkerhoutse spelers en fans.

,,We gingen van een acht naar een vier.”

Slechts de statistieken van de afgelopen jaren zouden angst hebben kunnen inboezemen voor de Noordwijkerhouters. Vorig jaar speelde VVSB nog gelijk in Haarlem. De jaren daarvoor dropen de paars-gele manschappen af met een nederlaag in de toenmalige Topklasse.

Met amper zestig seconden op de klok toonden de Haarlemmers wel aan dat de huidige derde plek in de Tweede Divisie geen toevalstreffer is. Jordy Zwart moest randje zestien aan de noodrem trekken, maar gaf daarmee wel een vrije trap weg.

De ervaren Gert Jan Tamerus schoot dat buitenkansje schitterend raak. Waar Frans van Niel al eerder dit seizoen eens meldde dat VVSB vaak z’n beste wedstrijden heeft gespeeld bij een achterstand, leek dat ook nu het geval.

Stormloop
De Noordwijkerhouters domineerden de volledige eerste helft. Elke tweede bal werd een prooi voor het elftal van de coach uit Hilvarenbeek. Alsof hij met Josep Guardiola of Peter Bosz in gedachte, z’n elftal het veld in had gestuurd, leek het als de befaamde ‘vijfsecondenregel’ ook van toepassing was op VVSB. Elke tweede bal was raak, en anders werd de bal binnen no-time veroverd.

De stormloop op doelman Tom Boks leverde echter geen goal op. Al was dat bij één kans van Frans van Niel meer geluk dan wijsheid. Z’n rebound ging via de handen van de doelman op de binnenkant van de paal. Ook schoten van Tim de Rijk en El Osrouti strandden of in schoonheid of in een mêlee van spelers.

Hoe anders was het spelbeeld na rust, toen de Haarlemmers de wedstrijd volledig dicteerden. ,,We gingen van een acht naar een vier”, verpakte trainer Schenning in één zin het exacte spelbeeld van de middag.

Linies
Vlak na afloop kon de trainer geen verklaring geven voor de bizarre terugval van zijn ploeg. Van het goede spel in de eerste helft was niks meer terug te zien. ,,We hebben onszelf tekort gedaan. We wilden op dezelfde voet doorgaan als in de eerste helft. Maar na rust viel de 2-0 te snel. Op dat moment wist ik dat het een moeilijke middag ging worden.”

,,We hebben tegen onszelf gevoetbald. Al vond Koninklijke HFC in de tweede helft allemaal iets makkelijker de vrije man op het middenveld op het moment dat wij druk vooruit wilden zetten. Daardoor konden zij goed tussen de linies voetballen. De eerste de beste kans die ze kregen vloog er daarna gelijk in.”

Het was oud-Katwijker Kevin Sterling die de Haarlemmers nog voor het uur op 2-0 zette. Clubtopscorer Roy Castien maakte tien minuten daarna het feest compleet door zijn tiende en de derde treffer van de middag binnen te knallen van randje zestien.

,,Je kan beter één keer flink op je kloten krijgen en een echt goede helft spelen, dan dat je een dramatische pot aflevert en het einde zoek is.”

Hoewel de kopjes omlaag hingen na het laatste fluitsignaal, was er in Haarlem ruimte voor relativering bij VVSB. Op de vraag of de wedstrijdbespreking komende maandag een kwartier zou duren reageerde middenvelder De Rijk gevat: ,,Ietsje langer denk ik, haha. Maar daarna zal de focus snel op FC Lienden gaan.”

KNVB-beker
De voetballer kon nog een glimlach op z’n gezicht toveren toen het gesprek langzaam richting de KNVB-beker kantelde. Hij had genoten in Katwijk. ,,Het is fantastisch dat wij die ploeg als eerste op een nederlaag hebben kunnen trakteren in dit seizoen en natuurlijk ook dat we weer bij de laatste zestien zitten.”

Ook Schenning bleef met z’n hoofd omhoog door Haarlem lopen. ,,Het vertrouwen blijft in de ploeg zitten, hoor. Je kan beter één keer flink op je kloten krijgen en een echt goede helft spelen, dan dat je een dramatische pot aflevert en het einde zoek is. Nu kunnen we ons blijven vasthouden aan de eerste 45 minuten.”

Koninklijke HFC – VVSB 3-0 (1-0) 2. Tamerus 1-0, 57. Sterling 2-0, 68. Castien 3-0

VVSB: Valk, Fecunda, Arroyo, Zwart, Vijlbrief, Van Pelt (73. Wijks), De Rijk, Van Niel, Van der Wilden (61. Bekooij), Koopman, El Osrouti

Tim de Rijk na Koninklijke HFC – VVSB


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 1-1Kagia
Van Nispen (zat.) 0-2Soccer Boys
Valken'68 5-4RCL
VVSB (zat.) 3-4 FC VVC
FC Boshuizen 1-6Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)