Robbert de Ruiter is niet gek. Hij weet als geen ander hoe de lijntjes en systemen liggen in de voetbalwereld. Er hoeft maar ergens een kink in de kabel te zijn en de trainer krijgt z’n congé. Maar alles werkt goed bij FC Lisse. De wisselwerking tussen trainer en selectie is nog prima. De andere ‘gelederen’ binnen de club zijn tevreden. Op naar in ieder geval nog een paar mooie jaren tussen De Ruiter en de tweededivisionist.

De Woerdenaar loopt nu ruim twee jaar rond op Ter Specke. Hij nam in oktober 2015 het stokje over van Arjan van der Laan. Die vertrok destijds naar de Oranje Leeuwinnen. En toch, het voelt nog steeds aan klein beetje alsof hij gisteren begon. Niet qua structuur in het elftal of het wennen aan elkaar. Dat zit prima. Maar meer de honger naar een nog beter draaiend FC Lisse of een nog beter uitgestippeld beleid. En de trainer en spelersgroep, die gaan nog steeds ‘lekker met elkaar’.

,,We werken alweer een tijdje met elkaar samen”, begint de trainer z’n verhaal. ,,Ik ben zelf ook voetballer geweest. Voor sommigen is drie jaar met dezelfde trainer best veel. Als de spelers toe waren geweest aan een ander, dan hadden ze dat best mogen laten weten. Dan was ik met opgeheven hoofd vertrokken bij FC Lisse.”

Enquête
Maar de spelersgroep liet een ander geluid horen. Via een enquête liet de selectie unaniem weten dat het nog helemaal niet van de trainer af wil. Daardoor kan FC Lisse nu lekker vooruit kijken. De oefenmeester tekende voor twee extra seizoenen op Ter Specke. Een unicum bijna in de Bollenstreek, waar er verschillende trainers de afgelopen weken noodgedwongen of uit eigen beweging vertrokken bij clubs.

,,Misschien had ik zelf ook wel heel anders gepraat als we met Lisse onderaan hadden gestaan.”

Natuurlijk kreeg De Ruiter dat ook mee. ,,Het is zo’n klein wereldje in dat geval. Ik heb er af en toe wel met verbazing naar zitten kijken. Sommige besluiten zijn logisch in mijn ogen, anderen hebben mij echt verrast. Willem van Zuilen zei het goed in jullie analyse: ‘clubs regeren in de waan van de dag.'”

Geluk
Welke clubs De Ruiter precies bedoelde wilde hij niet benoemen. Al had hij wel een woordje over voor de ex-trainer van FC Rijnvogels. ,,Ja, Hein was een klasgenootje van mij. Dus dat volg je dan wel van dichtbij. Tja, de stand op de ranglijst doet veel.”

,,Misschien had ik zelf ook wel heel anders gepraat als we met Lisse onderaan hadden gestaan. In de eerste vijf duels haalden we drie punten en zat het ons regelmatig tegen. In de afgelopen wedstrijden hebben we meer geluk gehad en pakken we uit drie lastige duels, zes punten. Ach, het is af en toe zo belangrijk hoe het dubbeltje valt.”

Want uiteindelijk wordt de hoofdcoach en dus ook De Ruiter beoordeelt op z’n prestaties met het eerste. Ook al gebeurt er veel achter de schermen, als het vlaggenschip het laat afweten, dan is de trainer vaak als eerste ‘de sjaak’.

Maar vooral die dingen die voor de buitenwacht moeilijk zichtbaar zijn, kan een coach ook een extra pluspunt geven binnen de organisatie. Waarom zou je een coach ‘wieberen’ die achter de schermen zich ook op een positieve manier bezighoudt met structuur binnen de club? Die er uiteindelijk voor zorgt dat echte Lisse-jongens hun opwachting maken in het elftal.

Uit het persbericht dat de FC naar buiten bracht, bleek ook de vinger die De Ruiter in de pap heeft bij de structuur rondom het eerste. De 50-jarige trainer wil bijvoorbeeld het scoutingsapparaat nog een boost geven. De zoektocht naar een groeibriljantje op een lager niveau blijft bestaan.

Hij roemt de ontwikkeling van nieuwkomers Rick Bouwmeister, Bas Buimer en Bert Koomen, maar hoopt tegelijkertijd dat hij in de toekomst meer van dit soort spelers naar de FC kan krijgen. Om op die manier een goede mix te hebben van ‘echte Lissenaren’ en jongens die van buitenaf een meerwaarde kunnen zijn voor de tweededivisionist.

Ontwikkelen
Daarnaast komt er bij FC Lisse een hoofd-jeugdopleidingen en schuift de trainer aan bij vergaderingen en gesprekken om het gat tussen Lisse één en twee kleiner te krijgen. Zo wordt de a-selectie groter gemaakt, zodat FC Lisse niet te veel hoeft te schuiven met poppetjes tussen één en twee.

Verder heeft de tweededivisionist nog een stagiaire rondlopen die meehelpt in de ontwikkeling van de spelers en kan men op Ter Specke zich nog beter ontwikkelen op het gebied van video-analyse.

Het is ook iets waar De Ruiter fijn vindt om over mee te denken. ,,Het is wel grappig dat je het vraagt. Ik heb laatst met de hoofd-opleidingen van Feyenoord gezeten, Richard Grootscholten. Toen kwamen we er ook op uit dat het eigenlijk gaaf is dat ik van onder af aan ben begonnen. Vanaf de jongste jeugd.”

,,Het is niet zo dat ik dan bij FC Lisse denk: ‘goh, laat ik even het hele beleidsplan van de jeugd op de schop gooien’. Ik ben er puur om te adviseren.”

,,Ik startte bij de F-jes van Rijnsburgse Boys, en toen via de D-tjes en de C-tjes naar de A-jeugd. Ik ben assistent geweest, heb in de Derde Klasse gewerkt en nu in de Tweede Divisie. Ik ben nog regiocoach geweest van de KNVB. Daarom heb ik veel affiniteit met de jeugd.”

Advies
,,Het is heel leuk om er over na te denken waarom jonge spelers het wel of niet halen. Maar het is niet zo dat ik dan bij FC Lisse denk: ‘goh, laat ik even het hele beleidsplan van de jeugd op de schop gooien’. Ik ben er puur om te adviseren. Zo ben ik wel bij vergaderingen en probeer ik mensen te confronteren of motiveren. Dat is reuze-interessant.”

,,We werken bij FC Lisse niet met het allergrootste budget. Daarom moet je er ook naar streven om zoveel mogelijk jongens van je eigen club in het eerste te krijgen. En dat kan alleen doormiddel van een goede opleiding.”

Het moge duidelijk zijn. De Ruiter is nog lang niet klaar met FC Lisse en FC Lisse is op zijn beurt nog lang niet uitgekeken op z’n huidige trainer.

Foto’s: Hubert Habers



POPULAIRE BERICHTEN