Met zijn handen in het haar en zijn hoofd voorover gebogen, zat Arie van Duijn een half uur voor tijd op de bank van Valken’68. De oefenmeester zag dat zijn ploeg met 6-0 achterstond tegen Honselersdijk en dat het sprookje van de nacompetitie keihard ten einde kwam. De schaamte en het verdriet waren duidelijk voelbaar bij de Valkenburgers (7-0).

Zowel verdediger Mark van der Plas als trainer Arie van Duijn hadden na afloop moeite met het accepteren van de grote nederlaag. Beide heren hadden de wedstrijd met schaamte beleefd. ,,Ik kon wel janken”, zei de mandekker. Nog nooit maakte hij zo’n nederlaag op zo’n moment mee in zijn carrière.

Eindverantwoordelijk
Van Duijn liep na de wedstrijd de kleedkamer in en besloot om die alweer snel te verlaten voor de buitenlucht. Zijn boekje waarin aantekeningen stonden van de tegenstander en de wedstrijd gooide hij snel naar de grond. Ook op dat moment kon hij nog niet geloven wat hij negentig minuten lang had gezien.

De oefenmeester deed na afloop niet aan excuses of wijzen. Niemand kreeg de schuld en ook op de scheidsrechter, die een aantal discutabele beslissingen nam, werd geen kritiek gegeven. Van Duijn zocht het dichterbij. Bij zijn eigen ploeg. ,,Het is mijn schuld”, sprak hij over de harde uitschakeling in de nacompetitie. ,,Ik ben hoofdtrainer en dus eindverantwoordelijk voor het feit dat wij er met 7-0 af gaan.”

,,Ik denk dat ik hier voorlopig nog wel wat naweeën van krijg.”

Effectief
De Valkenburgers openden goed aan het duel. De bal werd soepel rond gespeeld en Stefan van der Plas was na twee minuten dicht bij de openingstreffer. Aan de andere kant was het wel gelijk raak. Een goede actie aan de rechterkant werd beloond met een doelpunt: 1-0. Vijf minuten daarna schoot Tom van Veen snel de 2-0 binnen. Valken had onwijs veel moeite in de omschakeling en moest toezien hoe effectief de thuisploeg was. Voor rust werd het zelfs 3-0. Arjan Haasnoot werd gepasseerd en zag dat hij de aanvaller niet meer kon afstoppen. Van Veen viel en benutte de strafschop zelf.

In het tweede bedrijf werd het al gauw duidelijk dat het een pijnlijke middag zou worden voor de nummer twee van de tweede klasse C. Angelo Zwirs werd aan de linkerkant gevonden en kon oog-in-oog met Erwin van der Nagel afronden: 4-0. Pawel Rubin werkte kort daarna vanuit een hoekschop de vijfde binnen. Nog voor het uur werd het 6-0. Van Veen krulde een vrije trap heerlijk in de kruising. Diezelfde Van Veen tekende kort voor tijd ook nog voor de 7-0. De geel-roden stonden op dat moment met tien man, omdat Matthijs de Mooij rood kreeg wegens commentaar op de leiding.

Volgens Van Duijn lag de wanvertoning het niet aan de voorbereiding van zijn ploeg. ,,We wisten hoe ze gingen spelen en dat hebben we ook aan de jongens duidelijk gemaakt”, zei de trainer terwijl hij naar zijn boekje wees. ,,Ik vind dat ik mij dit moet aantrekken. Kennelijk heb ik ze niet goed voorbereid. Wat ik miste was de basis van het voetbal: strijd, passie en beleving. Honselersdijk vocht voor elke meter en zat er constant kort op. We kregen geen moment de ruimte of de kans om te doen wat wij wilden.”

Naweeën
Ook Van der Plas kon zich vinden in de woorden van zijn trainer. De verdediger zag dat Valken na een kwartier al met 2-0 achterstond en kort voor rust een onterechte penalty tegen kreeg. ,,Je wist dat het al moeilijk zou worden, zeker toen die 3-0 kort voor rust viel. In de tweede helft had ik er nog een beetje vertrouwen in, maar na twee minuten kwamen we al op 4-0 achterstand. Toen knakte het echt wel even bij mij.”

Vergeten zal hij deze wedstrijd nooit meer. ,,Ik denk dat ik hier voorlopig nog wel wat naweeën van krijg. Elke keer als je aan de nacompetitie denkt, zal dit duel door je hoofd heen gaan. We weten dat we heel goed kunnen voetballen, maar vandaag was het los zand. Het was echt bij lange na niet goed genoeg om te winnen.”

,,Dit is de meest zwarte dag in mijn carrière als trainer.”

Van Duijn moest toegeven dat zijn aanvoerder gelijk had. Echter deed de oefenmeester er nog een schepje bovenop. ,,Je speelt een halve finale in de nacompetitie en je kan het thuis afmaken. Tegen Berkel deden we wel wat we moesten doen. Toen gingen we mee in de strijd waar het moest. Vandaag deden wij dat niet. Dit zal bij mij ook lange tijd in mijn hoofd zitten. Dit is de meest zwarte dag in mijn carrière als trainer.”

Honselersdijk – Valken’ 68: 10. Riepe 1-0, 15. 2-0, Van Veen, 34. Van Veen (pen.), 48. Zwirs 4-0, 51. Ruben 5-0, 60. Van Veen 6-0, 84. Van Veen 7-0.

Bijzonderheden: 80. Rode kaart Matthijs de Mooij.

Opstelling Valken’ 68: Van der Nagel, De Lange, M. Van der Plas, Haasnoot, Redel (52. Van Duijn), S. Van der Plas, De Mooij, Langeveld, Boonstoppel, Van Delft, Van der Bent.