Sommige voetballers zijn op z’n zachts gezegd niet blij met kunstgras. Zij vinden de plastic mat maar niks en bovendien levert het volgens hun sneller blessures op. Timo Schaap pleit juist voor het ‘neppe’ gras bij Valken’68. Tegen HVC’10 zorgde het slechte en droge veld vooral in de eerste helft voor problemen voor de Valkenburgers, maar uiteindelijk won de ploeg van Arie van Duijn met 5-2 van het elftal uit Hoek van Holland.

De grasmat was het eerste gespreksonderwerp aan de telefoon op de zondag. „Het veld mag overigens geen excuus zijn hoor, want de tegenstander heeft er ook mee te maken’’, gaf Schaap eerlijk toe. „Maar het heeft wel invloed. Wij zijn een voetballende ploeg. We moeten het vooral van onze combinaties hebben, dus dan is het voor ons lastig om op een slechte grasmat goed te voetballen.’’

Grasmat
Naarmate het seizoen vordert, gaat het natuurgras van week tot week achteruit. Aan de resultaten de laatste tijd is het niet te zien, maar als speler merkt Schaap het wel degelijk. „Er zitten nu flink wat kuiltjes in het veld en de bloemetjes komen langzamerhand door. Daardoor komt ons spel nou eenmaal minder uit de verf. Wij zijn in uitwedstrijden ook altijd beter. Ik kan me eerlijk gezegd thuis geen goede wedstrijd meer herinneren.’’

„Als het voetballend niet loopt of lukt, kunnen we Marc via een lange bal aanspelen.’’

Dus hoopt de aanvaller dat er kunstgras kan worden aangelegd op het hoofdveld. Het zou het voetbal van de Valkenburgers alleen maar voordelen opleveren. Maar dat kan niet zo snel geregeld worden. „We hebben het als spelersgroep al een keer aangegeven bij het bestuur, maar er zijn natuurlijk meerdere voetbalverenigingen in de gemeente Katwijk. Daardoor krijgt de club niet zomaar een vergunning om kunstgras aan te leggen. Daarnaast kost het Valken’68 natuurlijk een hoop geld.’’

Glad veld
Ook in de eerste helft tegen HVC’10 had de ploeg van Van Duijn last van het mindere veld op Sportpark ’t Duyfrak. De bezoekers hadden de verdediging van de thuisploeg goed onder druk gezet. „Daardoor kwamen we er eigenlijk niet uit. Alleen ging het naarmate de eerste helft vorderde regenen en er zat een beetje natte sneeuw bij. Daardoor kregen we een gladder veld in plaats van een droge grasmat. We konden in ieder geval wat makkelijker combineren.’’

Selmo Kurbegovic en Marc Langeveld vieren een Valkenburgse goal

Voor rust had Valken’68 het dus lastig. Al snel werd het 1-0 door Peter de Best, maar niet al te lang daarna kwamen de bezoekers alweer langszij. In de tweede helft liepen de Valkenburgers uit naar een 5-2 overwinning via goals van Selmo Kurbegovic, Matthijs de Mooij, Jaco van der Bent en Niels Hogewoning. Dat HVC’10 nog een doelpunt scoorde, was alleen voor de statistieken.

plan B
Door de mindere grasmat op Sportpark ’t Duyfrak, heeft de ploeg van Van Duijn wel een plan B bedacht. Marc Langeveld staat de laatste wedstrijden in de spits en dat is volgens Schaap een uitstekend recept. „Arie (Van Duijn, red.) heeft hem daar een keer neergezet. Sindsdien doet hij het daar hartstikke goed. Als het voetballend niet loopt of lukt, kunnen we Marc via een lange bal aanspelen. Hij wint namelijk acht van de tien duels.’’

„Als ik dat twee maanden geleden had gehoord, had ik lachend gereageerd.’’

Door de winst op de ploeg uit Hoek van Holland komt Valken’68 op dertien punten uit de laatste vijf wedstrijden te staan. Daarmee gaan de Valkenburgers met nog vier wedstrijden te gaan aan kop in de derde periode „We kunnen nu echt omhoog kijken. Deze serie laat zien waarom vertrouwen zo belangrijk is. Het loopt op dit moment gewoon. Daarnaast gaan we effectief om met de kansen die we krijgen.’’

Puntenverlies
De ploeg van Van Duijn staat zelfs maar zeven punten achter op koploper Voorschoten’97. „Als ik dat twee maanden geleden had gehoord, had ik lachend gereageerd. Maar als we daadwerkelijk nog dicht in de buurt van de eerste plek komen, maakt het dat wel extra zuur. Dan kunnen we onszelf wel voor de kop slaan na alle wedstrijden met dom puntenverlies.’’