Marvin Sloos was de laatste bij SJC die de rechtsbackpositie meerdere seizoenen bekleedde. Vorig jaar stond Demir Strojil, eigenlijk middenvelder, lang op de vacante positie die aan de rechterkant was ontstaan vanwege het tussentijdse vertrek van Mauro Kloppert. Drie namen in ongeveer 12 maanden. De weg leek daarom open te liggen voor verdediger Victor Schipholt, die deze zomer overkwam van VVSB naar de Lageweg. Toch speelde hij zondag 3 november tegen Be Quick 1887 pas voor het eerst in de basis bij de Noordwijkers. 

Hij was er niet boos om of teleurgesteld, dat z’n eerste wedstrijd vanaf de aftrap pas ver in het najaar geschiedde. Precies op het verkeerde moment raakte de in Noordwijkerhout opgegroeide voetballer geblesseerd. Pas net het zwart-witte shirt dragend, moest hij in de voorbereiding afhaken. Ondertussen zag hij hoe Derrin Wijdenbosch het op zijn plek prima deed.

Tegen Be Quick 1887 greep Schipholt eindelijk z’n kans. Z’n trainer, Florian Wolf, betitelde hem zelfs als één van de beste spelers in het veld. Hij onderstreepte die gedachte door uit te spreken dat de 22-jarige voetballer een typische moderne back is. Waarom? Hij is een speler met lengte, kracht, aanvallende intenties en kopsterk, die misschien alleen verdedigend nog wat sterker moet worden.

,,Uiteindelijk was het Mark Schenning bij VVSB die met Richelo Fecunda maar één rechtsback had en aan mij vroeg of ik als back wilde spelen.”

En dat is zo gek niet. De inmiddels in Leiden woonachtige Schipholt speelde z’n hele jeugd lang op de rechtsbuitenpositie. Op die plek maakte hij ook z’n debuut bij VVSB. ,,Al op m’n zeventiende”, vertelt de huidige back. ,,Op dat moment had VVSB zeven aanvallers. Uiteindelijk was het Mark Schenning bij VVSB die met Richelo Fecunda maar één rechtsback had en aan mij vroeg of ik als back wilde spelen. Dat ging op dat moment eigenlijk net even te goed, waardoor ik op die positie bleef bij VVSB.”

Uitzichtloos
,,Maar ik had Fecunda als concurrent. Die heeft in z’n eerste seizoen in de Tweede Divisie serieus elke minuut gespeeld. Ga er dan maar aan staan. Ik wist dat mijn situatie bij VVSB best wel uitzichtloos was. Ik heb toen eerst toch nog een jaar verlengd, omdat ik het prachtig vond om bij VVSB in het eerste te spelen. Toen Fecunda voor twee jaar bijtekende was ik wel zo realistisch om te weten dat er weinig kansen voor mij waren op De Boekhorst.”

In zijn beginperiode in het eerste elftal van de Noordwijkerhouters speelde Schipholt zo nu en dan wel bij de reserves. Zodoende maakte hij nog best wat minuten in het paars-gele shirt. Dat team werd opgeheven en er werd een zaterdagelftal opgericht. Even dacht Schipholt er aan om ook de overstap naar dat team te maken.

Victor Schipholt speelde na z’n blessure een paar potjes in het tweede

,,Jullie hebben onlangs nog Max van der Boog gesproken, hè? Dat is één van mijn beste vrienden. Hij speelt nu in de zaterdagtak van VVSB. Ik was altijd een tandem met hem. Mijn afweging vorig jaar was of om naar SJC te gaan of naar VVSB (zat.). Maar goed, ik ben 22. Ik wilde nog op dit niveau voetballen.”

,,Ook wilde ik naar een club die bij mij paste. SJC lijkt in dat geval best op VVSB, bijvoorbeeld qua type mensen. Daarom was de overstap ook niet zo groot voor mij. Ik kwam ook niet met het idee naar SJC dat ik ‘wel even in de basis zou spelen’. Zo realistisch ben ik er wel in gegaan. Ik had in de voorbereiding alleen wel het idee ‘basiswaardig’ te zijn. Maar het ging mij er vooral om dat ik het naar mijn zin heb. Ik woon sinds kort in Leiden met mijn vriendin. Het kost ook iets meer tijd om naar de club te komen, dan is het wel belangrijk dat je het er leuk hebt.”

,,Ik was een traditionele rechtsbuiten. Niet te veel poespas. Gewoon bal erlangs, op snelheid, en de voorzet geven.”

De basisplek voor Schipholt viel toevallig in een bizar intense week voor de verdediger. Hij mocht zijn scriptie op z’n hbo-studie verdedigen en moest een test doen voor z’n master aan de VU. ,,Die heb ik overigens net niet gehaald, al had ik wel de hoogste score van cursusleden die werden klaargestoomd voor de studie aan de VU. Het was al met al best een aardige week. De basisplek was de kers op de taart voor mij.”

Steeds natuurlijker
Nu de blik op de toekomst gaat wil Schipholt een nog sterkere verdediger worden. De transitie van pure buitenspeler naar back verloopt goed, maar kan altijd beter, vindt hij. Daarom is hij met trainer Wolf ook nog bezig om z’n verdedigende kwaliteiten bij te schaven.

,,Ik was een traditionele rechtsbuiten. Niet te veel poespas. Gewoon bal erlangs, op snelheid, en de voorzet geven. En een portie duelkracht. Ik denk dat ik daarom nu als back ook aanvallend mijn steentje bij kan dragen, maar de laatste jaren ben ik vooral gegroeid in het verdedigen. De kopduels zitten wel goed. Alleen het echte korte dekken is nog wel lastig. Ik denk alleen dat ik er wel steeds beter in wordt. Het wordt steeds een beetje natuurlijker.”

Foto’s: Johanna Oskam

Lees ook: ‘Katwijk trekt ‘gewilde middenvelder’ van Koninklijk HFC aan’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 9 nov.
Noordwijk 2-2AFC
Excelsior Maassluis 3-3Rijnsburgse Boys
Ter Leede 0-4Sparta Nijkerk
Achilles'291-4FC Rijnvogels
Kagia 2-3Berkel
UVS 0-0Valken'68
DSO 3-1Van Nispen (zat.)
Sporting Leiden afg.VVSB (zat.)
Warmunda afg.Hazerwoudse Boys
Spakenburg 4-2Katwijk
Quick Boys 2-1IJsselmeervogels
VVSB 1-3DVS'33
GOES 1-2FC Lisse
Zo. 10 nov.
Hollandia 4-2SJC
HMSH4-1Teylingen
Wilhelmus0-2Hillegom
Wippolder 2-1Foreholte
Van Nispen (Zon.) 2-3Nicolaas Boys