De winterstop is een ideaal moment om zaken te evalueren en door te spreken. Op de vraag hoe hij zijn ploeg over de eerste seizoenshelft zou beoordelen, toverde Dick Schreuder na de last-minute winst bij TEC (3-4) een brede grijns op zijn gezicht. ,,Ik geef het een acht.” Katwijk behoort tot de beste jongetjes van de klas.

Na een week waarin Katwijk slecht in het nieuws kwam en het nauwelijks over voetbal ging, zorgde de overwinning bij TEC zichtbaar voor opluchting. Alsof de oranjehemden snakten naar wat positieve publiciteit, hetgeen Katwijk op basis van de eerste seizoenshelft zeker toekomt. De Krombewoners besluiten 2016 op de tweede plaats, wel op gepaste afstand van koploper Jong AZ.

‘Positief kritisch’
,,Ik heb weken geleden al voorspeld dat wij als tweede de winterstop in zouden gaan”, vertelde assistent-trainer Patrick Heijmans vol trots. ,,We zijn gewoon de beste amateurploeg van Nederland.” Schreuder zag glimlachend toe hoe zijn rechterhand de loftrompet blies. ,,De cijfers geven hem gelijk.”

De Barnevelder was zelf ook zijn nopjes. ,,Laat ik nu eens heel positief zijn”, stelde Schreuder. ,,Ik wil niet zeggen dat ik vaak negatief ben, maar wel positief kritisch. Ik geef onze eerste seizoenshelft een acht. We staan tweede en de sfeer is fantastisch. We hopen dit door te zetten tot het einde van het seizoen.”

‘Stellen dat Katwijk de zege stal was onterecht, want daarmee zou het goede eerste uur buiten beschouwing gelaten zijn.’

Dat de stemming in de catacomben zo uitgelaten was, kwam voor een groot gedeelte ook door Vrouwe Fortuna. Door de zege in blessuretijd ging Katwijk toch met een goed gevoel de winterstop in. Was de winnende goal van Robbert Susan uitgebleven, dan had ongetwijfeld het chagrijn overheerst. Katwijk dacht bij 1-3 dat de buit binnen was en schakelde een paar versnellingen terug. TEC rook bloed, kwam terug tot 3-3 en ging zelfs voor de overwinning. Logisch gezien de verhoudingen op dat moment, want Katwijk kwam er toen niet meer aan te pas.

Maar op zijn Duits werd door Katwijk toch de zege binnengesleept. Invaller Donny van Oijen ging naar de grond en de Noordwijkse scheidsrechter Annegarn wees voor de tweede keer naar de stip. Opnieuw hield Susan het hoofd koel, al kreeg TEC-doelman Van der Sman nog een handje tegen de inzet van de Oegstgeestenaar.

Individuele klasse
Stellen dat Katwijk de zege stal was onterecht, want daarmee zou het goede eerste uur buiten beschouwing gelaten worden. De bezoekers hadden nauwelijks iets te duchten van TEC, dat vorige week een pak rammel kreeg van VVSB (0-6). Halverwege leek het eerder die kant op te gaan dan dat de wedstrijd toch nog spannend zou worden.

Toch gebeurde het laatste. ,,Ik vind wel dat die tegengoals echt fouten waren”, zei Schreuder. ,,Op het moment dat het dan 2-3 wordt, is het lastig spelen tegen een opportunistisch team. We waren slordig in balbezit, waardoor zij steeds weer aanvallen konden opzetten. Uiteindelijk werd het 3-3 en zou de ploeg die de eerste kans kreeg de wedstrijd gaan winnen. Gelukkig waren wij dat. Dan betaalt de individuele klasse zich toch uit.”

,,Al met al vind ik dat wij het fantastisch. Geen ploeg heeft ons weggespeeld, behalve Maassluis een halfuur in de uitwedstrijd.”

Katwijk was gelukkig in Tiel en dat mocht ook wel eens, zo werd in het Katwijkse kamp hardop gedacht. Diverse keren kreeg Katwijk in extremis het deksel op de neus. De vraag rijst waar Katwijk had gestaan zonder die reeks van late tegendoelpunten. ,,Dat ben ik wel met je eens”, zei Schreuder. ,,Aan de andere kant ben ik ervan overtuigd dat je het over een heel seizoen tegenover elkaar kunt wegstrepen. GVVV zal zeggen dat ze nog nooit van een beloftenteam hebben gewonnen.”

,,Uiteindelijk is dit ook gewoon maar een tussenstand. AZ is een fantastisch goede ploeg, maar GVVV ook, en Spakenburg ook. Noem ze maar op. Je ziet het ook aan de uitslagen, die zijn elke week weer anders. Al met al vind ik dat wij het fantastisch gedaan hebben. Geen ploeg heeft ons weggespeeld, behalve Maassluis een halfuur in de uitwedstrijd. Toen waren we voor rust nergens, maar hebben we dat in de tweede helft rechtgezet.”

TEC – Katwijk 3-4 (1-2). 29. Van Noord 0-1, 34. Achefay 0-2, 44. Balrak 1-2, 60. Susan 1-3 (strafschop), 64. Vink 2-3, 80. Shakison 3-3, 90+1. Susan 3-4 (strafschop)

Katwijk: De Vries, Van Noord, Blokland, Stam, Van Weerdenburg, De Lange, Susan, Van den Ban, Plat, Mengerink, Achefay

Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 10 sept.
Oefenduels
Rijnsburgse Boys4-2VVSB
Noordwijk3-1SJC
Katwijk8-2DEM
Hillegom5-1Kagia
Za. 14 sept.
Noordwijk5-1ASWH
Excelsior Maassluis1-4Katwijk
Barendrecht0-2FC Lisse
Ter Leede3-2Hoek
FC 's-Gravenzande0-1FC Rijnvogels
Quick Boys 0-2Kozakken Boys
IJsselmeervogels1-1Rijnsburgse Boys
Districtsbeker
Valken' 683-3Forum Sport
VVSB (zat.)1-3Zevenhoven
Legmeervogels3-5Kagia
Van Nispen (zat.)2-3Zandvoort
Warmunda3-5KSD-Marine
Zo. 15 sept.
HBS14.00SJC
Districtsbeker
Hillegom14.00HBC
ROAC14.00Foreholte
Teylingen14.00VUC
Van Nispen (zon.)14.00REMO