,,In Nederland wordt nog te veel in hokjes gedacht als het om voetbal gaat.” Was getekend Dick Schreuder na een makkelijke 4-1 zege van Katwijk op Jong Sparta. De oefenmeester had er na de wedstrijd zin in en doceerde op enthousiaste wijze zijn doctrine. ,,Maar ik laat niet het achterste van mijn tong zien, hoor”, zei hij er meteen bij. ,,Ik kan niet alles verklappen.”

Schreuder kwam tot die eerste opmerking nadat de vraag werd gesteld in welk systeem Katwijk tegen Jong Sparta aantrad. Was het nu 4-4-2, 4-3-3 of 4-5-1? Slotconclusie; geen van allen. Schreuder kon er geanimeerd om lachen. ,,Wij willen in Nederland alles in hokjes vangen.’’

schreuder            Dick Schreuder zag zijn ploeg een groot gedeelte van de wedstrijd naar tevredenheid acteren

,,Ik heb als voordeel dat ik in het buitenland het gevoetbald en in Engeland heb getraind”, begint Schreuder aan zijn minicollege. ,,Net als mijn assistent Johan Plat die in Duitsland heeft gezeten. Daar hebben ze een hele andere kijk op voetbal dan in Nederland.”

,,Dat kwam bijvoorbeeld goed tot uiting bij de 1-0 van Robbert Susan. Die voorzet kwam terwijl wij met vijf man in de zestien stonden. Spelen we dan in een keer 1-4-5 of zoiets?”, vraagt hij zich hardop cynisch af.

,,Mijn spelers moesten ook wennen aan mijn spelopvatting. Die waren ook gewend om in systemen, hokjes te denken.”

Enthousiast gaat Schreuder verder. ,,Kijk naar onze opbouw. Ik kan ervoor kiezen om de backs hoog te zetten en een middenvelder tussen de centrale verdedigers te zetten. Dan speel je 3-5-2 in plaats van 4-3-3. Wij moeten ons vaak aanpassen in de wedstrijd. Dat is niet vast te leggen in een systeem, maar in welke situatie zich op dat moment voordoet.”

Schreuder staat nu bijna 2,5 jaar aan het roer bij de oranjehemden. Hij heeft veelal goede resultaten geboekt. ,,Mijn spelers moesten ook wennen aan mijn spelopvatting. Die waren ook gewend om in systemen, hokjes te denken. Toen heb ik ze wedstrijdbeelden laten zien en het spel uitgelegd dat ik wilde spelen.”

susan                                   Captain Robbert Susan opende al vroeg in de wedstrijd de score

De gedachtegang van Schreuder wierp zijn vruchten af tegen de talenten uit Rotterdam. De eerste twintig minuten van beide helften speelde de gastheer met Sparta als een kat met een muis. Maar toen de muis was opgegeten in de vorm van doelpunten toonde Katwijk zich (te) snel tevreden. Sparta kwam weer in het spel na de 2-0 voor rust en de 3-1 na rust. Hierdoor bleef een monsterscore die in het vat zat uit.

De kroon op het werk’
Een van de spelers die zich het spel van Schreuder eigen heeft gemaakt is Marciano Mengerink. De frivole spits was zowel vanuit het centrum als vanaf de zijkanten gevaarlijk. Hij zette met een doelpunt en schitterende assist een kroon op zijn wedstrijd. Met de hak bediende hij in de blessuretijd Donny van Oijen die de 4-1 mocht aantekenen.

Schreuder was als vanzelfsprekend blij met de overwinning, al plaatste hij wel zijn kanttekeningen ,,We hebben vandaag bij vlagen het voetbal gespeeld dat we willen. Volle pressie en elke bal naar voren. Het tweede gedeelte van de eerste helft was natuurlijk niet goed. Maar daarvoor hebben we ons na rust gerevancheerd. Al met al ben ik dan ook tevreden.”

Katwijk – Jong Sparta 4-1 (2-1). 4. Susan 1-0, 20 Mengerink 2-0, 31. Felicia 2-1, 49. Van den Ban 3-1, 90. Van Oijen 4-1

Katwijk: De Vries, Blokland, Van Noord, Stam, Van Weerdenburg, Susan, De Lange, Sanchez Angulo (71. Van Oijen), Plat (86. Hamdi), Mengerink, Van den Ban

Foto’s: Aad de Winter

De samenvatting van Katwijk TV vindt u hier.


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 1-1Kagia
Van Nispen (zat.) 0-2Soccer Boys
Valken'68 5-4RCL
VVSB (zat.) 3-4 FC VVC
FC Boshuizen 1-6Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)