We hebben er reikhalzend naar uitgekeken. Komend weekeinde gaat het dan echt gebeuren; de Topklasse gaat weer van start. VIDB beschouwt voorafgaand aan de eerste competitieronde voor met de vier trainers die gaan proberen zich te plaatsen voor de Tweede Divisie. In aflevering één is het de beurt aan Dick Schreuder (Katwijk).

Dick, wat verwacht je van je eigen ploeg?

 ,,Ik hoop dat ik een fris spelende ploeg vol passie ga zien dit seizoen. We gaan niet veel dingen anders doen. We proberen uit te bouwen waar we vorig seizoen mee zijn begonnen. We zullen ons moeten aanpassen aan het niveau. Ik verwacht dat er in de Topklasse een tempo hoger wordt gespeeld. Voor de nieuwe jongens die dat niveau niet gewend zijn, wordt dat wennen. Het wordt afwachten hoe snel dat gaat. Wij richten ons op de top zeven, maar dat doen alle ploegen.”

Wie wordt er kampioen?

,,Om eerlijk te zijn, zou ik het niet weten. Daarvoor ken ik de ploegen niet goed genoeg. Ik heb veel ploegen nog nooit gezien. Als je afgaat op de voorgaande seizoenen zeg je Spakenburg, IJsselmeervogels en Kozakken Boys. Vooral die laatste ploeg heeft zich weer goed versterkt.”

Wie moeten oppassen voor degradatie?

,,De promovendi hebben het traditioneel moeilijk in de Topklasse. Goed voorbeeld is SC Genemuiden dat toch geen slechte ploeg is, maar na twee kampioenschappen steeds weer is gedegradeerd.  DVS’33 ken ik goed en heeft een goede ploeg. Ook moet ik nog maar zien hoeveel ploegen van RVVH gaan winnen. Die kunnen fantastisch vanuit de tegenstander spelen. Stedoco ken ik niet zo goed. Ik moet er trouwens niet aan denken dat wij moeten vechten voor de onderste plaatsen.”

Daar ga je niet vanuit toch?

,,Nee, maar het is ook niet zo dat we even top zeven spelen. Je moet niet bang zijn, maar wel realistisch. Dat besef is er gelukkig wel bij de club. Het wordt ook een hele andere competitie. Naarmate de competitie vordert, worden de verhoudingen vanzelf duidelijk. Wij gaan het van week tot week bekijken. Ik zal een voorbeeld geven. Vorig seizoen gaf ik mijn spelers in balbezit alle vrijheid. Bij balverlies moest een speler wel bepaalde taken uitvoeren, maar verder was het ‘have fun’. Het zou best kunnen dat we die opvatting moeten bijstellen, mocht het niet gaan zoals we willen.”

Wie wordt de verrassing van de competitie?

,,Ik hoop dat wij dat worden. Maar als wij hoog eindigen, dan zullen mensen zeggen; Katwijk is toch geen verrassing meer. Dat is niet helemaal waar, maar dat brengt de naam met zich mee. Daar zullen we mee om moeten gaan.”

Tot slot, Dick. Je hebt in de voorbereiding gerouleerd met het aanvoerderschap. Michiel van Dam is niet meer vanzelfsprekend jouw captain. Is er al duidelijk wie de band dit seizoen gaat dragen?

,,Ik had die vraag al veel eerder verwacht. Jij bent de eerste die hem stelt. De beslissing is nog niet gevallen. Kijk, ik hecht er persoonlijk niet heel veel waarde aan. Maar iemand moet de band dragen. Vorig seizoen heb ik alles gelaten zoals het was. Nu zijn we een seizoen verder en zie ik bepaalde dingen misschien anders. Maar het verandert niets aan mijn manier van werken. Ook vorig seizoen praatte ik al veel met de ervaren jongens. Daar hoort Michiel uiteraard ook bij. Het kan ook zomaar zijn dat Michiel wel weer de band krijgt.”

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Aad de Winter/www.bobkat.nl


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude