Inmiddels zit hij alweer in het vliegtuig terug naar Amerika, omdat de voorbereidingen op het seizoen 2019 daar alweer op het punt van beginnen staan. Al was zijn vertrek dit keer een stuk minder halsoverkop dan eind januari vorig jaar. Toen koos de succestrainer van vv Katwijk, Dick Schreuder, die op dat moment met zijn ploeg in een rechte lijn op het landskampioenschap leek af te gaan, voor een baan als assistent bij Philadelphia Union in de Amerikaanse profcompetitie MLS: de competitie van de toekomst, vindt Schreuder. Tijdens zijn vakantie in Nederland de afgelopen weken was er eindelijk de tijd om rustig op alles terug te kijken. Dus blikte Voetbal in de Bollenstreek samen met hem terug op zijn 2018. 

,,Mijn vertrek te abrupt? Nee, dat vind ik niet. Ik begrijp dat mijn vertrek lastig was, maar ik ben altijd eerlijk en duidelijk naar Katwijk geweest. Mijn ambitie lag in het betaalde voetbal. Het ‘elke dag op het veld staan’, daar wilde ik uiteindelijk weer naartoe. Toen ik daarbij merkte hoe groot en professioneel de club was waarbij ik terecht zou komen, was ik gewoon zeker”, vertelt de 47-jarige coach, als hij na anderhalf jaar eindelijk geniet van verdiende vakantie.

In zijn eerste antwoord zijn de woorden al gevallen: ‘duidelijk en eerlijk’. Het zijn twee sleutelwoorden voor Schreuder z’n periode in het Katwijkse. Toen hij zichzelf in zijn eerste interview als hoofdtrainer op De Krom in drie woorden moest omschrijven, hield de oud-prof het ook bij alleen die twee. ‘Dat was voldoende’.

Uiteindelijk is gebleken dat Schreuder een hele rits aan woorden extra had kunnen noemen. Maar door die twee centraal te stellen, ging zijn vertrek uiteindelijk veel vlotter dan misschien op voorhand werd gedacht. Iedereen gunde hem zijn nieuwe kans, ook al was de situatie voor Katwijk nog zo vervelend.

,,Ik weet nog dat ik de laatste wedstrijd op m’n kamer in een hotel keek. Via Facetime. Mijn vrouw heeft de hele wedstrijd haar telefoon voor de televisie moeten houden, want ik kon geen FOX ontvangen.”

,,Natuurlijk heb ik daarna nog wel contact gehad met spelers. Maar ook met assistent Johan Plat bijvoorbeeld. Ik ben daar niet zo geheimzinnig over. Want we spraken dan niet over hoe het bij Katwijk verder moest, daar was een nieuwe trainer voor. Maar ik heb met veel plezier, met iedereen samengewerkt. In die drieënhalfjaar hebben we ook niet echt downs gekend. Dan is het wel jammer dat je dat niet af kan maken, maar als je nog wel mensen spreekt die er nog wel nauw bij betrokken zijn, dan doet dat je ook goed”, aldus de oefenmeester.

Titel
Een direct verband leggen tussen zijn vertrek en de ruime voorsprong die uiteindelijk nog bijna werd verspeeld, gaat Schreuder veel te ver. Er waren volgens de oud-trainer van Barnett nog veel meer andere factoren die toentertijd een rol speelden. Het trieste overlijden van teammanager Sander Molenaar daarin vooropgesteld. ,,Uiteindelijk weten we niet wat er was gebeurd als ik was gebleven. Dus vind ik het ook moeilijk om daar iets zinnigs over te zeggen. De ploeg heeft het heel zwaar gehad, maar ze hebben het gehaald. Dat is uiteindelijk het enige dat telt.”

,,Ik weet nog dat ik de laatste wedstrijd op m’n kamer in een hotel keek. Via Facetime. Mijn vrouw heeft de hele wedstrijd haar telefoon voor de televisie moeten houden, want ik kon geen FOX ontvangen.”

De titel pakken kreeg voor hem zo wel een hele andere lading dan voor iedereen die erbij was. Natuurlijk was hij wel trots, want natuurlijk was de schaal ook een kroon op zijn werk, ook al mocht hij de schaal niet boven zijn hoofd houden. ,,Ik heb wel met mensen gebeld in Katwijk toen. Maar nee, niet echt feest gevierd. Ik was me met Philadelphia gewoon aan het voorbereiden op een uitwedstrijd.”

,,Wanneer ik me wel trots voelde, was toen ik weer terugkwam in Nederland en een wedstrijd ging kijken. Dan zie je dat Katwijk gewoon weer bovenin meedraait en speelt als een grootmacht. Dat is wat je wil. Dat je na het behalen van succes niet wegzakt. Daarna heb ik met iedereen van de staf gegeten. Dat was fantastisch en dan weet je dat er echt wat is neergezet. En dat jij daar aan mee hebt gewerkt”, aldus Schreuder.

,,Het niveau van FC Utrecht is zo’n beetje het ‘standaardniveau’ hier”

Zijn Katwijk-periode werd zo alsnog mooi en op de juiste manier afgesloten. Want tijdens het lopende seizoen in Amerika was er weinig tijd om terug te kijken. De MLS heeft Schreuder wat dat betreft letterlijk en figuurlijk gegrepen. ,,De faciliteiten, de structuur van de clubs en de organisatie: alles is hier zo professioneel.”

,,Ik werk denk ik nu echt in het voetballand van de toekomst. Als ik de competitie vergelijk met de Eredivisie, dan is het niveau van FC Utrecht zo’n beetje het ‘standaardniveau’ hier. Daar zitten dan een paar uitschieters bij zoals: New York Red Bulls  en LA Galaxy. En de club waar Frank de Boer nu gaat beginnen met z’n staf (Atlanta United, red.) is ook ontzettend groot”, weet Schreuder.

Ook aan het niveau van ‘zijn’ spelers merkt de geboren Barnevelder echt dat hij een stap omhoog heeft gemaakt. ,,En dat is echt niets ten nadele van de kwaliteit bij Katwijk, want die was er. Maar het is niet te vergelijken met sommige spelers die nu bij mij op het veld staan.”

,,Neem een Ilsinho (oud-Shakhtar Donetsk, red.) of een C.J. Sapong. Dat zijn gewoon echt hele goede spelers. Zelfs als ik het met de Eredivisie vergelijk: ik kijk veel liever een wedstrijd uit de MLS. Het niveau ligt dichter bij elkaar en de ondergrens is hoger. Daardoor zitten er minder echt slechte wedstrijden tussen.”

Als assistent is hij alleen niet hoofdverantwoordelijk voor de ploeg uit Philadelphia. Wel heeft hij een specifieke taak binnen de staf van ‘Union’, dat dit jaar de play-offs bereikte, maar daarin wel snel werd uitgeschakeld door New York Red Bulls. ,,Ik ben met name bezig met de manier van aanvallen en het drukzetten. Dus ik doe veel met de aanvallers, maar daarin doen we ook veel als geheel natuurlijk. Ik leer nu vooral ook veel. Je moet hier zo ontzettend veel rekening houden met allerlei dingen rondom trainingen en wedstrijden.”

Competitiebeleving
,,Dingen waar wij in Europa helemaal niet over nadenken. Zoals klimaatverschillen, tijdverschillen en hoogteverschillen. Dat zorgt soms echt voor hele andere voorbereidingen. Doordat ik hier mee om leer gaan, word ik voor m’n gevoel wel een completere trainer.’’

De verschillende speelomstandigheden die Schreuder opsomde, zorgen ook voor een hele andere beleving van de competitie. ,,Een uitwedstrijd winnen is hier echt speciaal. Dat wordt hier ook echt gevierd. Om te schetsen hoe moeilijk dat is: Toronto FC werd vorig jaar kampioen en won het hele jaar maar vier uitwedstrijden. Of dat de competitie leuker maakt? In ieder geval een stuk uitdagender. En daar houd ik wel van.”

De herkenbare, kritische blik van Schreuder op de achtergrond op een training in Philadelphia. 

‘So far, so good’, dus voor de Barnevelder in Philadelphia. Al kan hij uiteraard ook wat minpunten aan zijn werkomgeving noemen. Het voornaamste is dat hij merkt dat hij steeds meer moeite krijgt met het ‘assistent’ zijn. Dat was ooit ook de reden dat Schreuder Barnett verliet en naar Katwijk kwam.

,,Dit is voor mij nog een groot leerjaar geweest, dus wat dat betreft weegt dat daar gewoon nog tegenop. Maar ik merk wel dat ik geen echte assistent meer ben. Ik wil toch altijd graag dingen op mijn manier doen. En als ik dingen zie aankomen, dan wil ik daarop inspelen. Maar dat is nu wel eens lastig. Vooral omdat ik dus slecht op mijn lip kan bijten. Ik zeg liever alles eerlijk.”

Cursus
Qua ambitie kent Schreuder dus voorlopig nog geen berusting. Het hoofdtrainerschap binnen het betaalde voetbal is een logische volgende stap. Alleen voor zo’n baan in Europa moet hij nog altijd de cursus ‘Coach Betaald Voetbal’ hebben afgerond. De cursus waar hij in zijn Katwijk-tijd om nog altijd wazige redenen niet voor werd aangenomen. ,,De cursus wil ik nog altijd wel graag doen. Ik heb me afgelopen jaar alleen niet aangemeld, omdat ik hem helaas niet vanuit Amerika kan doen en ik hier nog een doorlopend contract heb tot het eind van komend seizoen. De kans is dus wel groot dat ik me in oktober 2019 wel aanmeld.”

Schreuder lijkt nog een kleine slag om de arm te houden. Logisch ook. Niets is immers zo veranderlijk als een leven in de voetbalwereld. ,,Of ik hier hoofdtrainer zou willen worden? Ja, natuurlijk. En ergens anders in Amerika ook. Wat dat betreft hoef ik dus niet zo nodig terug naar Europa of Nederland. Bij Katwijk zat ik goed en dat zit ik nu weer.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook:Meijers na ruime zege in Hardenberg: ,,Een bevrijding”
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 16 apr.
Districtsbeker
FC 's-Gravenzande4-0Ter Leede 2
Za. 20 apr.
Barendrecht1-1Katwijk
FC Lisse5-0Achilles '29
SJC0-5Eemdijk
DFS Opheusden0-2Ter Leede
TAVV2-5Valken '68
CVC Reeuwijk1-4Van Nispen (zat.)
DWO3-0VVSB (zat.)
Quick Boys2-0Noordwijk
Rijnsburgse Boys3-1De Treffers
Jong Sparta2-1VVSB
Overbos2-7Kagia
TAC '906-1Foreholte
Jong FC Den Bosch2-1FC Rijnvogels
Ma. 22 apr.
Hillegom14.00sv Hoofddorp
ESTO14.00Teylingen
Warmunda14.00Madestein