Twee maanden geleden werd door de KNVB besloten om de Vierde Klasse in West II vanaf volgend seizoen te laten verdwijnen en de Derde Klasse na één jaar ook te schrappen. Oorzaak: de afnemende interesse in het zondagvoetbal in het district. Afgelopen woensdag besloot de KNVB dat besluit toch weer in de prullenbak te gooien. Of toch niet?

De opzet is bekend: de voetbalbond deelde de Derde Klasse dit seizoen na een half seizoen op in een Derde Klasse ‘Laag’ en een Derde Klasse ‘Hoog’. Daarbij zouden de eerste twee teams van de Derde Klasse ‘Laag’ zich handhaven in de Derde Klasse. Woensdag kwam er een echter een bericht naar buiten dat de hele Derde Klasse ‘Laag’, waar Van Nispen (zon.) zich ook in bevond, zou opgaan in de Vierde Klasse volgend seizoen.

„Het is één grote rotzooi bij de KNVB’’, begint Roy Schulpzand, coach van de zondagtak van Van Nispen, zijn verhaal. „Er worden door de bond telkens bommetjes neergelegd bij de clubs. Zo van: ‘Kijk maar wat jullie er mee doen’. Al het nieuws wordt achteraf gebracht.’’

Chaos
Dat had de oefenmeester op z’n zachts gezegd graag anders gezien. In een eerder stadium liet Schulpzand al weten dat hij de communicatie van de KNVB slecht vond. Alleen Tom van Maris werd binnen Van Nispen gevraagd om zijn mening over de toekomst van het zondagvoetbal in West II te geven.

„We waren voor één dag gedegradeerd! Dat is toch bizar?’’

„De KNVB had halverwege het seizoen al alles duidelijk moeten hebben. Met de berichtgeving van afgelopen week is dat dus slechts één speelronde voor het einde. In dit geval laten ze het overleg met de clubs achterwege en brengen ze dit besluit weer uit het niets naar buiten. Dit verdient echt geen schoonheidsprijs.’’N

Na de berichtgeving van woensdag belde Ruud de Klerk, van de technische commissie van de Zilkers, de voetbalbond één dag later op om verhaal te halen. Hij hoorde dat Van Nispen toch ‘gewoon’ bij de eerste twee teams moet eindigen, om volgend seizoen in de Derde Klasse te spelen. De KNVB zelf heeft alleen nog geen persbericht naar buiten gebracht waarin dit wordt bevestigd.

„Ook in dit geval zijn wij niet gehoord”, ergert Schulpzand zich. ,,Gelukkig is de TC van de club er snel achteraan gegaan, maar anders wisten we van niks. We waren voor één dag gedegradeerd! Dat is toch bizar? De KNVB denkt er veel te makkelijk over. Ze onderschatten hoe serieus wij ermee bezig zijn. Of ik nu bang ben dat dit besluit weer wordt teruggedraaid? Nee, zeker niet. Ik ga van het positieve uit. Al weten we het dit seizoen nooit natuurlijk…”

„Ik ben dan hartstikke trots op de jongens.’’

Veel zondagclubs zijn in de recente historie al overgestapt naar de zaterdag. Onder andere SJZ en Warmunda maken na dit seizoen de overstap naar het zaterdagvoetbal. Schulpzand denkt niet dat dit nu direct weer gaat veranderen. „Die clubs hebben toch ook overleg gehad met spelers die waarschijnlijk naar de zaterdag wilden. Dan is het raar dat ze nu weer opeens toch op de zondag zouden willen blijven spelen.’’

Veilig spelen
Voor het team van Schulpzand blijft zondag sowieso de nummer één speeldag. De Zilkse club heeft sowieso al een zaterdagtak. De club moest alleen nog besluiten of het al naar West I wilde verhuizen om zo het schrappen van de Derde Klasse voor volgend seizoen voor te zijn, of dat het nog een jaar in hetzelfde district zou blijven voetballen.

„We waren sowieso al van plan om in West II te blijven. Dat vinden de jongens nou eenmaal leuker. In de laatste wedstrijd tegen Wanica Star moeten we nog één punt halen en dan zijn we veilig. Ik ben dan hartstikke trots op de jongens.’’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Zat. 12 okt.
Noordwijk 1-3Excelsior Maassluis
FC Lisse 4-1ONS Sneek
DOVO 1-1Ter Leede
FC Rijnvogels 2-1Capelle
Kagia 1-3Valken'68
UVS 2-0Van Nispen (zat.)
Alphia 1-3VVSB (zat.)
Warmunda 3-2Bernardus
Koninklijke HFC 1-0Quick Boys
HHC Hardenberg 3-3Rijnsburgse Boys
TEC 1-0Katwijk
VVSB 2-2VVOG
Zon. 13 okt.
SJC 14.00Leonidas
Altior 14.00Hillegom
DOSR 14.00Foreholte
Wilhelmus 14.00Teylingen
Van Nispen (zon.) 14.00WVC