De eeuwige discussie rondom de belofteteams in de Hoofdklasse en Tweede en Derde Divisie blijft bestaan. Afgelopen zaterdag laaide het weer een beetje op: dit keer bij FC Lisse, dat met 5-1 onderuitging bij Jong FC Groningen. Middenvelder Rik Vermeulen zorgde nog wel voor een 0-1 ruststand, maar na de pauze ging de belofteploeg uit het Hoge Noorden ‘los’.

,,In de eerste helft hebben ze geen kans gecreëerd”, vertelde Lisse-aanvaller Oussama Siali. ,,Wij kregen nog een kansje op 0-2 toen een voorzet voorlangs schoot. En we hadden misschien een strafschop moeten krijgen bij een overtreding op David Verweij. Maar na de 1-1 aan het begin van de tweede helft was het klaar. Toen klapten ze er overheen.”

,,Sommige mensen in m’n omgeving zeggen dat ik makkelijk op een hoger niveau kan spelen.”

Manchester City
Nog binnen het uur was de achterstand al opgelopen naar 3-1. In de slotfase sloegen de Groningers nog twee keer toe (5-1). ,,Het kwaliteitsverschil was gewoon te groot, vooral na rust. In de eerste helft hebben we het prima gedaan.”

Het verschil in kwaliteit werd op voorhand al verwacht, op basis van de wedstrijdformulieren. Zo stonden bij de thuisploeg Ko Itakura (gehuurd van Manchester City) en Michael Breij (speler bij de hoofdmacht van FC Groningen) in de basis. ,,Dat zijn gewoon hele goede voetballers”, stelde Siali, die zelf ooit dat niveau hoopt te bereiken. De 22-jarige aanvaller, die afgelopen zomer overkwam van Ter Leede, verlengde twee weken geleden zijn contract met één seizoen op Ter Specke.

,,Het is jammer dat het nooit wat is geworden, maar het werd een lastig verhaal.”

Ontwikkelen
,,Sommige mensen in m’n omgeving zeggen dat ik makkelijk op een hoger niveau kan spelen, dat ik die stap nu al moet maken. Maar ik ben realistisch, ik heb nog veel te leren. Vooral in de omschakeling. In balbezit kan ik wel wat en ben ik gevaarlijk. Maar verlies ik de bal, dan is er nog te veel risico. Ook moet ik beter m’n krachten sparen in een wedstrijd, zodat ik op een bepaald moment niet wegzak. Ik wil stap voor stap een hoger niveau bereiken en ik krijg hier bij Lisse de ruimte om mezelf te ontwikkelen.”

Op zijn prestaties van dit seizoen is Siali ook kritisch. ,,Aan het begin van het seizoen had ik niet eens een basisplaats, maar de laatste maanden begin ik wel iedere keer in de basis. Ik heb pas zes doelpunten gemaakt. Nu moet ik laten zien dat ik onmisbaar ben voor Lisse. Zeker ook met het oog op volgend seizoen, want ik vind echt dat we bovenin moeten meedoen.”

Paris Saint-Germain
Aan de naam Siali blijft overigens zijn korte avontuur bij Paris Saint-Germain voor altijd kleven. Vorig seizoen mocht de aanvaller voor een korte tijd stage lopen bij de Franse topclub. Zelf denkt hij er nog regelmatig aan. ,,Het is jammer dat het nooit wat is geworden, maar het werd een lastig verhaal. Ik moest verhuizen en een half jaar investeren. Dat zag ik niet zitten. Het gaf te veel onzekerheid.”

Het gaf hem in ieder geval wel een stukje levenservaring bij. ,,Het was gewoon absurd wat ik daar meemaakte. De grootte van de club met dat hele trainingscomplex erbij. Dat kunnen maar weinig voetballers zeggen”, sloot Siali met een knipoog af.

Archieffoto: Hubert Habers

Lees ook: ‘Valk de dupe van beleid van FC Lisse: ,,Ik begrijp de uitleg van de club”’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp20.15Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen