Met Sieb Rutgers haalt Ter Leede een super gemotiveerde spits in huis. De Leiderdorper kijkt uit naar het vooruitzicht om wekelijks aan de aftrap te staan én met een goede vriend (Boy Tetteroo, red.) te gaan spelen. Maar het belangrijkste voor Rutgers is om na een periode van flinke lichamelijke tegenspoed zijn topvorm weer te gaan benaderen.

Zo snel als Rutgers naam maakte bij FC Rijnvogels, zo rap verdween hij de afgelopen anderhalf jaar ook weer in de anonimiteit. De aanvaller kwam in de zomer van 2022 over van RCL, maar van aanpassingsproblemen was nauwelijks sprake. Met zijn energieke speelstijl vestigde Rutgers de schijnwerpers op zich en op de Kooltuin werd de rechtspoot al vlot een ruwe diamant genoemd. Die bliksemstart kreeg echter geen vervolg. De reden? De ziekte van Crohn.

“Misschien is het ook wel goed dat het naar buiten komt, ik wil ook eerlijk zijn”, vertelt Rutgers. “Ik ben heel diep gegaan en het had niet veel gescheeld of ik had misschien wel het loodje gelegd. Ik moest zestien keer per dag naar de wc en woog op gegeven moment nog maar vijftig kilo. Ik kon niet eens meer van de bank afkomen, zoveel pijn had ik.”

‘Leren ontstressen’
Rutgers was ten einde raad, maar uiteindelijk kwam er toch licht aan het einde van de horizon. “Ik heb een traject gevolgd bij Steff Beerenfenger, om mijn ziekte onder controle te krijgen. Gedurende een periode van twaalf weken heeft Steff me geleerd hoog energetisch geladen te worden. In het begin leek het idee vreemd, maar door me te verdiepen in zijn methodes, ontdekte ik hoe effectief ze zijn. Ik heb geleerd mijn ziekte aan te pakken door middel van ademhalingsoefeningen, periodiek vasten, te leren ontstressen en nog veel meer”

‘Voor sommige mensen die dit lezen klinkt het misschien vreemd en misschien verklaren ze me ook voor gek, maar ik nodig ze van harte uit om mij een berichtje te sturen.’

Het resultaat mag er zijn. Rutgers is inmiddels klachtenvrij en het leven lacht hem weer tegemoet. “En stel dat ik weer kleine klachten zou krijgen, weet ik precies hoe ik er mee om moet gaan”, vertelt hij. “Ik ben heel blij dat ik door Steff geholpen ben. In het ziekenhuis werd ik ook bang gemaakt. Ik zou nooit meer kunnen voetballen en misschien wel een stoma krijgen. De ziekte gaat dan in je hoofd zitten. Dat slaat in mijn geval dan op mijn darmen.”

Rutgers gunt het dat lotgenoten ook kans op (volledig) herstel krijgen. “Het is een verschrikkelijke ziekte. Sommige mensen kwakkelen er al meer dan twintig jaar mee. Ik heb nu, na anderhalf jaar, de overtuiging dat het niet meer terugkomt en dat ik uiteindelijk ook van de medicatie af zal komen. Voor sommige mensen die dit lezen klinkt het misschien vreemd en misschien verklaren ze me ook voor gek, maar ik nodig ze van harte uit om mij een berichtje te sturen. Dan zet ik ze door.”

Tegendeel bewijzen
Zijn lange afwezigheid leidde uiteindelijk een (gedwongen) vertrek bij FC Rijnvogels in. “Deels snap ik het ook wel. Ik ben er bijna anderhalf jaar uitgeweest, maar ik vind dat het nooit de reden mag zijn. Er lopen ook veel jongens op de club die kruisbandblessures hebben gehad. Het geeft mij eigenlijk alleen maar positiviteit om het tegendeel te bewijzen. Het maakt mij eigenlijk alleen maar sterker.”

Komend seizoen hoopt Rutgers op de Roodemolen zijn scoringsdriften weer te etaleren. De keuze voor Ter Leede heeft ‘meerdere redenen’. “Ter Leede is een grote club en de Vierde Divisie ook een goed niveau. Bovendien speelt Boy er, een heel goede vriend. Ik heb een goed gesprek gehad met de nieuwe trainer (Martijn Lagendijk, red.) en het vooruitzicht om wekelijks basisspeler te zijn, spreekt mij aan. Het zit in mijn hoofd dat als ik er twintig inschiet, ik sneller ook weer een stapje omhoog kan maken.”

Die grens van twintig goals slechten, zit al nadrukkelijk in het koppie bij Rutgers. “Dat eis ik van mezelf en ik weet ook dat de doelpunten vanzelf komen als ik weer lekker ga spelen. Ik heb in mijn beginperiode bij Rijnvogels laten zien dat ik het kan en weet dat het er nog steeds inzit. Ik ga deze zomerstop echt knallen: veel de sportschool in en ook veel hardlopen om te zorgen dat ik topfit aan de voorbereiding bij Ter Leede kan beginnen.”

‘Met een goede maat op ‘10’’  achter mij die weet welke loopacties ik maak en de balletjes ook kan geven, denk ik dat ons een goed jaar staat te wachten.’

Voetbalplezier hervinden
In het roodgeel hoopt Rutgers het voetbalplezier te hervinden. “Dat miste ik een beetje dit seizoen, het eerste jaar had ik het wel echt heel erg naar mijn zin. Het kan gebeuren dat de sfeer wat minder is, het blijft voetbal, maar ik kijk wel enorm uit naar het nieuwe avontuur bij Ter Leede.”

Rutgers bewandelt dezelfde weg als twee ploeggenoten. “Met Julian Jansen en Jordan de Jong gaan er nog twee jongens van FC Rijnvogels naar Ter Leede. We krijgen een jong team, volgens mij is Jordan straks met zijn 26 jaar de oudste. Maar als je allemaal jongens hebt die gas willen geven, kun je ver komen.”

Desgevraagd geeft Rutgers aan dat er veel belangstelling was. “Eigenlijk alle clubs uit mijn nabije omgeving hebben wel een appje gestuurd of ik op gesprek wilde komen, maar ik had het beste gevoel bij Ter Leede. Ik ben nu weer fit en kijk er naar uit om het weer elke week te laten zien. Met een goede maat op ‘10’’  achter mij die weet welke loopacties ik maak en de balletjes ook kan geven, denk ik dat ons een goed jaar staat te wachten.”

En met een grote glimlach: “Ik kom er weer aan.”

Hoofdfoto: EWLOnline
Foto in artikel: Orange Pictures

Lees ook: FC Rijnvogels-spits Rutgers naar Ter Leede
Check ook: Rutgers maakt indruk met fraaie goal: ‘Hier doe je het uiteindelijk voor’

POPULAIRE BERICHTEN