Een echte sfeermaker kan Daan Ruigrok (28) wel genoemd worden. De Hillegommer woont sinds een paar weken in Haarlem samen met zijn vriendin Nikki, met wie hij al 11 jaar een relatie heeft. Naast het feit dat hij onder de lat staat bij SV Hillegom werkt Daan nu ruim twee maanden bij Haute Equipe in Haarlem, een advies- en detacheringsbureau voor overheid en gemeenten, waar hij vooral verantwoordelijk is voor de werving en selectie. Dat zijn overigens niet de enige twee dingen die zijn of gaan veranderen in zijn leven: eind juli verwachten hij en zijn vriendin namelijk een kleine baby Ruigrok.

Voor deze nuchtere keeper geen gekke rituelen voor de wedstrijd, maar hij vindt het wel fijn als er muziek opstaat in de kleedkamer. Daarentegen houdt hij er na de wedstrijd wel een vreemde gewoonte op na, daarover hieronder meer!

Dag Daan! Of moet ik zeggen Killer?
,,Haha dat is mijn bijnaam hier ja.”

Waar komt die bijnaam vandaan? Is het omdat je keeper bent?
,,Het is niet wat je denkt. Het heeft namelijk niks met keepen te maken. We riepen het eigenlijk altijd tegen elkaar en ik denk dat ik daar het langst mee door gegaan ben, dus nu noemen de meeste mij Killer. En nu je het zegt, het past eigenlijk ook wel bij een keeper.”

Ook heb ik gehoord dat je vaak erg enthousiast bent over van alles, zoals bijvoorbeeld ruitenwissers. Waar komt dat vandaan?
,,Ik ben van nature erg enthousiast. Ik gun heel veel mensen leuke dingen, zo ben ik gewoon. Ik zal dan ook niet zo snel jaloers worden. Ook over ruitenwissers kan ik dus erg enthousiast worden, als iemand blij is met bijvoorbeeld zijn nieuwe auto.”

Je broer Bas Ruigrok speelt bij VVSB. Jij hebt daar ook gespeeld. Wie van jullie is beter?
(Vrijwel zonder na te denken) ,,Bas is toch wel de betere voetballer van ons twee. Dat vind ik overigens helemaal niet erg. Ik gun hem alle succes. De bekerwedstrijden van VVSB waren daarom ook een feestje om mee te maken. We hebben één seizoen samen gespeeld bij VVSB. Dat is voor mij nu vier seizoenen geleden en ik werd daar gehaald als derde keeper. Ik heb daar veel geleerd, maar ben na één seizoen weer teruggegaan. Ik miste het publiek langs de lijn in het tweede op zondagochtend.”

Leren jullie ook dingen van elkaar?
,,Leren van elkaar niet echt eigenlijk. Helaas kan ik niet zo vaak bij hem gaan kijken, omdat zij ook op zondag spelen, maar we hebben het wel vaak over voetbal. We bespreken en kijken heel veel voetbal en daarover bellen we elkaar wel eens. Discussies hebben we niet echt, want we zitten aardig op één lijn wat betreft voetbal.”

Jullie hebben thuis vroeger ook vast veel gevoetbald samen?
,,Ja, heel veel! Onze vader had een eigen bedrijf als bloembollenkweker, dus hadden we op het erf altijd veel ruimte om te voetballen. Dan gebruikten we kisten als doel en speelden we tegen elkaar. Ik ben als klein jongetje begonnen in de spits, maar al snel keeper geworden. Een voordeel van deze partijtjes is dat ik nu wel lekker kan mee voetballen als keeper. Onze oudere zus heeft trouwens niets met voetbal, maar vindt het leuk om te kijken. Nu heeft ze twee zoontjes waarvan vooral de oudste gek is van voetbal en dus staan ze regelmatig langs de lijn.”

En wat is dat bij jullie in de familie met je bidon? Ben je zo dorstig?
,,Haha ik heb altijd een fles water bij me in de goal. Dit is voor mezelf, maar ook voor teamgenoten als ze bij een corner even een slok water willen nemen. Mijn vader vindt het een beetje showen; met één hand tegen de paal leunend. “Ga je nou weer terug naar dat doel om een slokje te nemen, een keeper kan toch geen dorst hebben”, zegt hij dan. Ik heb het gewoon nodig, omdat ik heel veel coach en daardoor een droge mond krijg.”

Begin van dit seizoen heb je gescoord in een wedstrijd tegen Lisse zondag. Heb je ervaring als doelpuntenmaker of ben je je hele voetbalcarrière al keeper?
,,Zoals al eerder aan bod kwam ben ik als spits begonnen, maar ik scoorde nooit. Dat is niet helemaal de bedoeling als spits, dus toen ik in de E-tjes zat en de huidige keeper geblesseerd raakte heb ik de handschoenen aangetrokken. Dus op dat ene doelpunt tegen Lisse na, heb ik niet echt ervaring met doelpunten maken haha.”

Dan gaat het keepen je inderdaad beter af. Hoe ga je dat straks eigenlijk allemaal combineren… Werk, voetbal en het vaderschap?
,,Haha ja dat vraag ik me ook wel eens af. Ik vind voetbal heel leuk en twee keer trainen plus wedstrijd is nu nog goed te doen. Maar voetbal is wel bijzaak, dus mocht ik het straks niet meer redden met werk en de baby, dan stop ik met voetballen. Het liefst zou ik nog 10 jaar doorgaan, maar ik bekijk het gewoon per seizoen. En dat zal ik ook aangeven bij de nieuwe trainer.
Als de baby straks geboren is hebben we gelukkig een grote achterban die ons willen helpen met oppassen enz. Mijn ouders, schoonouders, schoonzusje… Dat lijkt me toch leuker dan dat hij/zij naar de crèche moet. Daarnaast moeten we nog even kijken of één van ons minder gaat werken, maar ik ga ervan uit dat het allemaal goed komt.”

Weten jullie al wat het wordt?
,,Nee! Dat is nog een verrassing. We zijn beide erg nieuwsgierig, dus het was lastig om het niet te willen weten, maar zoals het cliché luidt: als het maar gezond is.”

Ruigrok

Zou je ervoor zorgen dat je kind gaat voetballen?
,,Dat zou leuk zijn, maar hoeft niet. Net wat hij/zij leuk vindt. Mocht het een meisje worden is mijn kans op een voetballer natuurlijk niet helemaal verkeken, want tegenwoordig is vrouwenvoetbal ook steeds meer in opmars. Ik vind eigenlijk alle sporten leuk om naar te kijken, dus over een aantal jaar zullen we het weten.”

Of dansen? Ik hoorde dat jij dat ook aardig kan… Hoe dans je?
,,Haha dat vind ik inderdaad leuk om te doen. Uhm hoe dans ik? Wel ritmisch denk ik. Vooral op House en R&B. Soms als ik die gespannen koppies voor de wedstrijd zie probeer ik de sfeer er een beetje in te houden en de andere jongens op hun gemak te stellen met een dansje.”

Je doet nog iets geks in de kleedkamer ná de wedstrijd hoorde ik. Vertel eens!
,,Haha dat moet de buikschuiver zijn. Ook weer een sfeerelement. Na een thuiswedstrijd gooien we flink wat zeepsop op de vloer in de kleedkamer. Dan neem ik een kleine aanloop en schuif ik zo van de ene naar de andere kant. Bij uitwedstrijden gebeurt het eigenlijk nooit, omdat de vloeren daar niet geschikt voor zijn. Het is in ieder geval een terugkerend onderdeel.”

Verder heb ik vernomen dat je wel van een grapje houdt… Wat is je beste grap?
,,Mijn beste grap… lastig. Dat ligt helemaal aan de persoon en het moment. Ik weet wel nog een grap die met mij is uitgehaald, nog in de tijd van Concordia [voordat Hillegom werd opgericht red.]. Ik was 17/18 en zat net bij de selectie. Ik kreeg, samen met een vriend van me, een brief van de KNVB op de deurmat voor een districtswedstrijd in Noordwijk. Het was dan wel 1 april, maar dat deed er toen niet toe. De brief was echt: het logo van de KNVB stond erop, het was een nette brief enz. Dus wij stonden op 1 april bij Noordwijk, maar niemand te zien natuurlijk. Drie rondjes gelopen op het sportpark, maar niks. Dat heb ik nog lang moeten horen. We waren echt goed gedist.”

Hoe ga je de zomerstop overleven zonder voetbal?
,,Haha oh geen probleem! Dit seizoen is al vrij lang, dus ik ben eigenlijk wel blij als het klaar is. We zijn net een paar weken verhuisd, dus er moeten nog een aantal klusjes in en om het huis gedaan worden. Ook voordat de kleine er is. En vervolgens zullen we daar onze handen vol aan hebben, dus maak je om mij maar geen zorgen!”

Foto: Hans Schalk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)