Een paar jaar geleden zou je Donny van Oijen (26) niet alleen op de Krom bij VV Katwijk tegen het lijf kunnen lopen, maar ook een aantal keer per week in het uitgaansleven. Een combinatie van feesten, slapen en voetballen was zijn weekindeling. Tot een aantal maanden geleden, want volgens de Hagenees is die behoefte veranderd. Donny is parttime gaan werken als schilder, heeft een eigen huisje met een goede vriend in Delft, gaat nog maar één keer per week op stap én is onder de pannen in de liefde. Hij speelt alweer zeven jaar bij Katwijk en is dus een echte jongen van de club. Ook vist hij graag (op allerlei gebieden), is hij een moederskindje en heeft ongeveer alle series gezien die er bestaan. Hoe dat zo?! Lees het hieronder!

Hi Donny, we gooien er gelijk maar even een dilemma tegenaan: slapen of feesten?

(Zonder twijfel): ,,Feesten. Van ongeveer m’n 17e tot 25ste was ik wel een aantal keer per week in de stad te vinden. Meestal Den Haag, Rotterdam of Delft. Overdag deed ik weinig: op de bank hangen, beetje slapen. Ik heb ongeveer alle series gezien die er bestaan. Wel heb ik nog een tijdje als tegelzetter gewerkt, maar die lange werkdagen vielen niet te combineren met voetbal. Achteraf vraag ik me ook af hoe ik dat leventje vol heb kunnen houden, maar ik denk dat het de leeftijd was. Op een gegeven moment was ik er klaar mee. Nu ben ik serieuzer geworden. Ik werk parttime als schilder en heb een huisje te onderhouden… en dat voelt eigenlijk heel goed. Mijn huisgenoot is afgestudeerd en heeft op dit moment geen baan. Ik zie hem nu het leven leiden wat ik toen had, maar daar moet ik niet meer aan denken.”

Even tussendoor… waar komt je bijnaam krielkip vandaan?

,,Haha, dat heb je zeker van Danny (de Jel, VV Noordwijk red.), m’n neefje. Iedereen noemt me eigenlijk gewoon Don, maar hij zegt krielkip. Waarschijnlijk omdat ik niet zo lang en breed ben als hij is.”

Ook houd je veel van vissen heb ik gehoord. Al heb ik zo’n vermoeden dat het niet dat vissen met een hengel is….

(Begint heel hard te lachen): ,,Hahaha! Dat heb je vast ook van Danny! Het vissen wat hij bedoelt is inderdaad niet het vissen met een hengel. Het heeft te maken met vrouwen. Toen ik nog geen relatie had, speurden we dagelijks Tinder af. We stuurden elkaar screenshots van vrouwen en dan waren het garnalen of dolfijnen.”

Garnalen of dolfijnen… Leg eens uit?

,,Haha mooie vrouwen noemen we dolfijnen en de minder mooie zijn garnalen of guppy’s. Helaas zijn er meer garnalen dan dolfijnen, dus gaat het vissen naar garnalen ons gemakkelijker af. Maar dit is sowieso dubbelzinnig, want ik vis ook weleens écht.”

Oh ja, je bedoelt met een hengel aan de waterkant?

,,Klopt. Vroeger deed ik dat best veel, maar nu staat het op een laag pitje. Ik vind het wel gezellig in de zomer, met vrienden en een drankje. Maar ik zou er bijvoorbeeld niet meer ‘s nachts m’n bed voor uit gaan.”

foto-donny

Ook moet je me even uitleggen hoe het kan dat je tot vorig jaar nog nooit had gewerkt?

,,Ja, best gek eigenlijk hè. Ik heb op m’n 17e wel even bij een supermarkt gewerkt, maar dat was meer omdat ik nog leerplichtig was en via mijn opleiding toen bij de supermarkt werkte. Toen ik op een gegeven moment geld ging verdienen met voetballen vond ik dat wel prima en ben ik gestopt. Ik woonde toen nog thuis dus kon met het salaris van de voetbal wel goed rondkomen. ”

Lekker dat je met je hobby je geld kunt verdienen!

,,Zeker. Al vind ik het nu ook wel fijn om een paar dagen per week aan het werk te zijn. Mijn werk is gelukkig erg flexibel en niet standaard van 9 tot 5.”

Je speelt inmiddels alweer zeven jaar voor Katwijk… Een echte man van de club! Wat is er zo leuk op de Krom?

,,Katwijk is een hele warme club, vooral door de vele supporters. Soms doordeweeks op trainingen ofzo ben ik het weleens zat, maar dan kom je zaterdag weer op de club en dan weet je weer wat er zo mooi is aan VV Katwijk. De supporters zijn top. Ook de spelersgroep is gezellig. Wel moet ik zeggen dat het dit jaar iets minder is. Jeffrey (Jongeneelen red.) is natuurlijk naar Rijnsburgse Boys gegaan en dat was wel even balen ja. Toch spreek ik hem nog bijna iedere dag. Het aantal mafkezen is dit seizoen gewoon minder dan bijvoorbeeld de eerste drie jaar: toen had iedereen wel iets wat niet klopte haha. Nu merk je wel dat het verschil tussen de oudere en jongere spelers iets groter is, maar het is alsnog wel een gezellige eenheid.”

Ik hoorde trouwens dat je ex-vriendin heeft meegedaan met Everybody loves Joey, waarin Hagenees MatsoeMatsoe (van Oh Oh Cherso red.) een vriendin zocht. Wat vond je daarvan?

,,Haha, dat weten niet veel mensen (nu wel). Het was eigenlijk net uit toen ze meedeed aan dat programma. Ik vond het wel grappig om te zien, maar meer ook niet. Ik ben niet echt jaloers aangelegd, dus vond het niet erg om te zien. Zij kende Joey al en hij heeft haar volgens mij gevraagd mee te doen aan dat programma. Uiteindelijk zat ze bij de laatste drie, maar is het met geen van allen wat geworden. Daarna hebben zij en ik het nogmaals geprobeerd, maar daar heb ik zelf een beetje met de pet naar gegooid.”

Je woont nu in Delft op jezelf. Hiervoor nog in Den Haag met je moeder. Ben je een moederskindje?

,,Ja, sowieso. Ik ben opgevoed door m’n moeder, m’n vader is nooit echt in beeld geweest. Ik heb twee oudere broers van tien en twaalf jaar ouder, dus die waren al het huis uit toen ik nog jong was. Ik deed daardoor alles met mijn moeder. Nu is dat wel minder natuurlijk, omdat ik niet meer thuis woon, maar voor de training ga ik vaak nog bij haar eten en op zaterdag zien we elkaar. Ze komt namelijk vrijwel altijd bij de wedstrijden kijken. Ik waardeer het nu wel meer dan toen ik nog thuis woonde. Toen bemoeide ze zich natuurlijk met m’n leven, wat niet altijd even leuk was. Nu doe ik lekker mijn eigen ding.”

Ben je net zo ijdel als die Hagenezen uit die RTL5 programma’s?

,,Totaal niet. Ik geef niks om m’n haar (tijdens het interview kiest hij voor de out-of-douche-look, zie foto), het interesseert me gewoon niet. Doordeweeks doe ik er eigenlijk niets aan. Ik ga werken, douchen, trainen, weer douchen en slapen, dus dan heeft het ook geen zin om te doen. Als ik op stap ga in het weekend vind ik het wel belangrijk om er verzorgd uit te zien, dus daar doe ik dan ook wel moeite voor. Dan gaat m’n haar met de föhn strak naar achter en in de gel.”

Wat een werk!

,,Haha ja, daarom doe ik dat ook niet vaak. Ik had eerst stekels, maar als ik het langer laat groeien heb ik krullen. En het is alweer aardig lang dus wordt het steeds lastiger om goed strak naar achter te krijgen. Dan föhn ik het naar achter en doe ik er gel in.”

Over uiterlijk gesproken. Je hebt een tatoeage laten zetten en ik denk dat je ook weleens onder de zonnebank gaat…

,,Die tatoeage heb ik begin van dit jaar laten zetten. Het mooie aan deze tatoeëerder is dat iedere tattoo bij hem uniek is en dat hij kijkt wat bij de persoon past. Ik houd wel van symmetrie dus dat was wel een belangrijk element. M’n neef Danny (de Jel red.) heeft een soortgelijke tattoo, vind ik een mooi symbool voor de familieband. En ook ga ik wel één keer per week onder de zonnebank ja. Wit zijn vind ik niks en nu in de winter is het ook gewoon erg lekker.”

Beetje stereotype Hagenees was je vroeger wel hè. Ik kwam een foto tegen met oorbel én matje.

,,Haha klopt, ik wist niet beter. In Den Haag lopen/liepen veel mensen er zo bij. Als ik dan in Delft uit ging werd ik soms raar aangekeken, want daar had niemand dat. Maar m’n oorbellen zijn eruit en m’n mat is eraf, die tijd heb ik gehad.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)