Alweer vier seizoenen speelt Joey Zandbergen (29) bij FC Rijnvogels. Dat hij daar nog tijd voor heeft is bijna opmerkelijk te noemen, want naast voetbal heeft hij een gezinnetje en werkt hij 50 tot 60 uur in de week op de bloemenveiling in Rijnsburg, waar hij de marketing, sales en een stukje IT voor zijn rekening neemt. Toch hij heeft het uitstekend naar zijn zin op de Kooltuin en is voorlopig nog niet van plan daar weg te gaan.

Wanneer ik Joey vraag wat zijn lievelingsmuziek is, kan hij dat niet goed duiden en vertelt hij dat hij denkt dat zijn medespelers denken dat hij van Nederlandse muziek houdt, omdat hij dat weleens opzet in de kleedkamer. Maar eigenlijk had hij er voorheen een hekel aan en is hij dat pas gaan waarderen sinds er in de kleedkamer Nederlandse muziek wordt gedraaid. Verder is Joey ijdel, maar staat niet lang voor de spiegel. Je zou misschien denken dat een getrouwde voetballer met kind saai is, maar Joey heeft best wel wat leuks te vertellen….

Een Zandbergen… Ben jij de leukste van de drie? Je broertjes Mitchell (25) en Sammy (21) spelen namelijk ook bij Rijnvogels.

(Moet gelijk hard nadenken): ,,Haha, bedoel je de knapste? Ik moet nu goed opletten wat ik zeg, maar ik denk dat mensen zouden zeggen dat Mitchell de knapste is. Al zeg ik natuurlijk dat ik dat zelf ben, haha. Sammy moet het niet zo van zijn looks hebben, maar meer van zijn voetbaltalent.”

Is dat zo? Jullie zijn geen concurrenten natuurlijk. Zijn jullie wel eens kritisch op elkaar?

,,Ja, Sam is verreweg de beste voetballer van ons drieën. Mitchell en ik doen maar wat, maar hij is wel het talent van de familie. Een paar weken geleden maakte hij zijn basisdebuut en hopelijk gaan er nog veel meer wedstrijden volgen in de basis. Thuis gaat het eigenlijk altijd over voetbal en daar zit ook weleens kritiek tussen ja, maar over het algemeen zijn we trots op elkaar.”

En qua vrouwen?

,,Zijn we ook zeker geen concurrenten. Mitchell is nog vrijgezel en Sammy heeft een vriendin. Zelf ben ik al 10 jaar samen met Danielle, waarvan 2 jaar getrouwd.”

Niet heel spectaculair dus…Nog interessante verhalen over werk?

,,Op mijn werk gaat het er een stuk spannender aan toe. Ik werk in Rijnsburg in ons familiebedrijf (met vader, oom, broertje, neefjes) op de bloemenveiling. We handelen in rozen en daarvoor reis ik eigenlijk de hele wereld over. Zo heb ik bijvoorbeeld heel Europa al gezien. Vaak probeer ik dit wel zo goed mogelijk te combineren met het voetballen. Zo maak ik langere reizen alleen in de zomerstop. Laatst vertrok ik op woensdagochtend naar Zweden, vloog donderdagmiddag naar huis en vanaf Schiphol reden we gelijk door naar Rijnvogels voor de training. Gelukkig is mijn vader nog meer voetbalgek dan ik en vindt hij voetbal ook erg belangrijk, dus meestal valt er wel iets te regelen.”

In een vorig interview met jou las ik dat je van kleedkamer-humor kan genieten. Noem eens wat kleedkamer-humor waar jij nu nog steeds om kunt lachen?

,,Echt terugkerende grappen of opmerkingen hebben we volgens mij niet echt. Wel hebben we Thomas Dijk die nogal creatief is met liedjes en nieuwe teksten maken. Als er dan nummers voorbijkomen in de kleedkamer heeft hij er ineens een andere passende tekst op. Zo zijn er nu dus een aantal spelers die hun eigen liedje hebben.”

Haha zoals? Noem eens wat voorbeelden.

,,Sander van der Horst heeft wel de meeste liedjes achter zijn naam staan. De bekendste op dit moment is op de melodie van Alane – Wes. Op het begin is het dan Sander, San… En zo heeft Pieter van der Breggen Put Your Hands Up for Pie-ter (Put Your Hands Up for Detroit red.). Bij het nummer Per Spoor met kedeng kedeng van Guus Meeuwis is Martijn Tjon-A-Noek de pineut, want dan zingen we tjoek-a-tjoek, tjoek-a-tjoek i.p.v. kedeng kedeng. Orlando Ouwehand wordt genoemd bij Gas op die Orrie. Mijn nummer is al een tijdje niet meer gedraaid, maar I’m sexy and I’m Joey had Thomas daarvan gemaakt. Mitchel Beijersbergen en Sonny ten Hoope zijn grote fan van de Nederlandstalige Django Wagner en Milan Milano. Als die nummers gedraaid worden gaan ze helemaal los. Zoals je merkt draaien we alle muziekstijlen door elkaar in de kleedkamer. Pepijn Kooij krijgt bij dezen ook nog even een eervolle vermelding, omdat hij de serieuzere muziek verzorgd vόόr de wedstrijd. Hij is namelijk onze houseman, daar gaat hij ook helemaal in op.”

Klinkt gezellig! Even heel iets anders. Hoe strik jij je veters? Schijnt nogal apart te zijn.

,,Haha, hoe weet je dat! Toen ik vier jaar was heb ik op school natuurlijk mijn veterstrikdiploma moeten halen. Daar is het eigenlijk al fout gegaan, want toen heeft de juf het mij verkeerd aangeleerd. Sindsdien strik ik mijn veters zo. Ik heb toen trouwens gewoon mijn diploma gehaald én mijn veters zitten prima.”

Nu ben ik wel benieuwd hoe?

,,Oké, ik doe het voor. Hij pakt zijn veters en maakt in allebei een lusje, waarna hij deze lusjes verbindt. Normaal gesproken pak je je beide veters en knoop je deze direct in elkaar. Als ik vraag of hij ook op de ‘normale’ manier kan weet hij even niet waar te beginnen…Nee, dat kan ik dus niet.”

Geen vreemde bijnamen voor jou heb ik begrepen. Joey-twenty-six, maar dat is al een oude?

,,Klopt ja, zo noemt eigenlijk niemand me meer. Dat was mijn bijnaam, omdat ik alle 26 wedstrijden in een seizoen speelde. We hebben niet echt hele gekke bijnamen voor elkaar. Wel krijg ik wel eens Joey van Heek naar mijn hoofd geslingerd en noemen ze de trainer Hein van Heek mijn vader. Dit komt waarschijnlijk omdat ik met hem ben meegekomen van Voorschoten. De trainer en ik hebben ook echt een goede klik, maar ik word daardoor niet minder gewisseld of zo.”

 Je hebt een zoontje van twee, Flynn. Ben je de enige papa in de selectie of kun je je ervaringen met anderen delen?

,,Er zijn er nog wel een aantal met kinderen ja. Op het begin hadden we het daar nog wel over, maar de laatste tijd eigenlijk niet meer zo. We komen juist op de voetbal om ons hoofd leeg te maken hè, haha.”

Ga je ervoor zorgen dat je zoon je opvolger wordt bij Rijnvogels?

,,Dat lijkt me heel leuk ja. Ik hoop stiekem wel dat ie gaat voetballen en probeer dat een beetje te stimuleren. Afgelopen week zei hij voor het eerste zelfs ,,papa voetballen.” Het is ook geen ramp als hij niet op voetbal gaat, zolang het maar geen korfbal of badminton is. Verder vind ik alles goed, als hij het maar naar zijn zin heeft.”

Wat wil je hem dan meegeven over het voetbal? Ik heb iets gehoord over meedoen en winnen…

,,Haha winnen is belangrijker dan meedoen. Dat is de instelling van mijn vader en deze hebben mijn broertjes en ik meekregen van hem. Het hoeft niet mooi, als het maar effectief is. Dat zie je ook terug in mijn spel. De spelletjes thuis gaan ook nooit eerlijk, daarin spelen we allemaal vals. Op welke manier maakt niet uit als er maar gewonnen wordt. Ik kan ook niet tegen mijn verlies. Zelfs vooraan bij een stoplicht wil ik nog als eerste weg zijn en de race winnen.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '971-1Kagia *w.n.s.
Oefenwedstrijd
OFC 1-1Quick Boys
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)