Niels Langeveld (28) geboren en getogen in Sassenheim, speelt nu alweer heel wat jaartjes met veel plezier bij Teylingen. Het liefst natuurlijk in het eerste, maar door zijn andere liefde ook vaak in het tweede. Die andere liefde is de autosport, waar hij nu ook op Europees niveau aan de weg timmert. Drie jaar geleden is hij daarvoor zelfs verhuisd van Sassenheim naar Zandvoort.

Daar woont hij samen met zijn vriendin en zit hij dichtbij het vuur: het Circuit Park Zandvoort. Daar racet hij niet alleen, maar coacht en begeleidt deze snelheidskoning twee tot drie dagen in de week ook talenten van alle leeftijden in hun weg naar succes. Alsof dat nog niet druk genoeg is werkt Niels één dag in de week bij een bedrijf voor racetrailers en is hij op dit moment druk bezig met het regelen van sponsoren in binnen- en buitenland.

Waar Niels nu minder tijd voor heeft, is zijn sportmarketing scriptie. Deze moet hij nog steeds afronden, maar door zijn drukke schema blijft dat liggen. Je zou denken dat iemand die twee sporten op hoog niveau beoefend wel bijgeloof heeft voor wedstrijden, maar bij deze bezige bij is dat niet het geval. Wel houdt hij van goede beats van onder andere Armin van Buuren of Afrojack tijdens het werken (snelle muziek, snelle auto’s… kan geen toeval zijn?!) en kan hij helemaal niets met zijn linkerbeen. Alleen rennen zoals hij zelf zegt. Hoe is het eigenlijk om voetballer te zijn, maar tegelijkertijd ook autocoureur?

Dag Niels! Na wat vooronderzoek op internet kwam ik eigenlijk alleen maar informatie over jou tegen in de autosport…. Je voetbalt toch wel echt, hé?
,,Haha, zeker. Ik snap wel dat er veel informatie over mij te vinden is als coureur, omdat dat mijn nummer één bezigheid is. Daar ben ik goed in en daar verdien ik mijn geld mee. Voetballen is gewoon heel leuk om te doen.”

NielsLangeveld

Niels Langeveld in actie op het voetbalveld voor Teylingen

Je woont in Zandvoort. Waarom voetbal je (nog) bij Teylingen?

(begint te lachen): ,,De grootste fout van m’n leven! Haha, nee ik heb het hier heel erg naar m’n zin en ze weten wat ze aan me hebben. Ik ben als klein jongetje begonnen bij Ter Leede en na de C1 heb ik de overstap gemaakt naar Teylingen. Dat kwam toen doordat veel vrienden ook bij Teylingen speelden. Het is een fijne club; saamhorigheid en gezellig. Bij andere clubs is dat nog wel eens anders, dus ik zou niet snel overstappen. Wel heb ik nog gekeken bij V.V. Zandvoort, maar dat voelde niet goed.”

Het zijn allebei hobby’s die veel tijd kosten. Hoe combineer je ze? Heb je het gevoel dat je moet kiezen tussen autosport en voetbal?
,,Er zijn de laatste jaren zeker wel momenten geweest dat ik getwijfeld heb om te stoppen met voetballen. Het is frustrerend dat je wel wilt voetballen, maar door de autosport kan dat niet altijd. Ik kan niet altijd trainen en dus sta ik er soms wel eens naast of in het tweede. Als ik straks Europees ga rijden is de kans groot dat voetballen niet meer kan qua tijd, maar ik hoop dat ik daar nog een oplossing voor kan vinden.”

Wat zou je dan kiezen? Voetbal of autosport?
,,Sowieso de autosport, daar verdien ik mijn geld mee. Maar ook voetbal vind ik heel erg leuk en hoop ik ook nog zo lang mogelijk te blijven kunnen doen.”

Hoe ben je begonnen met autosport? Hoe lang doe je dit al?
,,Eigenlijk ben ik lichtelijk aangestoken door mijn vader. Hij was veel bezig met autosport en keek vaak naar Formule 1 op televisie. In 2007 heb ik meegedaan aan een talentjacht en zodoende leerde ik de sport kennen. In 2008 ben ik serieus begonnen met racen, nu dus 7 jaar geleden.”

NielsLangeveld2

Langeveld met de bokaal als winnaar van de Renault Clio Cup

Al grote prijzen gepakt?
,,In mijn eerste jaar, 2008, werd ik als junior Rookie of the Year. In 2010 won ik de Formido Swift Cup (te vergelijken met de Topklasse in het voetbal). In 2012 de Clio Cup Nederland (vergelijkbaar met Jupiler League) en in 2015 werd ik kampioen bij de Clip Cup Benelux (te vergelijken met Eredivisie). En eveneens in 2015 reed ik een gastrace in de SEAT Leon Eurocup (te vergelijken met Europees voetbal). Dus dat gaat de goede kant op!”

Dat gaat zeker lekker! Dan ben je vast ook vaak te zien geweest op RTL7? Word je al herkend op straat? Deel je wel eens handtekeningen uit?
,,Haha de echte fans herkennen me wel, maar verder heb ik natuurlijk vaak een helm op. Dus dat valt nog mee. Wel zijn er dagen dat ik handtekeningen uitdeel. Zoals tijdens de Gamma Racing Day. Toen stond er echt een lange rij met fans voor handtekeningen en foto’s (‘Jaja, zelf gezien op zijn YouTube kanaal’ https://www.youtube.com/user/Niels481 red.). Niet dat ik het daarvoor doe, maar vaak is het wel goed voor de naamsbekendheid e.a. publiciteit.”

Ook heb je je vriendin leren kennen op het circuit. Is zij een pitspoes?
,,Ik heb haar wel leren kennen op het circuit, maar ze is geen pitspoes. Ze werkt daar achter de bar waar we na de wedstrijd vaak een drankje doen. Ik vond haar juist interessant, omdat ze geen pitspoes was. Die pitspoezen weten vaak dat ze heel leuk zijn en lopen daar echt voor de aandacht. Niets voor mij.”

Hoe is het leven als autocoureur verder? Veel geld, omringd door mooie vrouwen, champagne, een mooi huis en goede hotels? Vertel!
,,Het is allemaal niet heel spannend, maar dat komt misschien omdat ik me er niet veel mee bezig houd. Ik wil maar één ding en dat is winnen. Winnen met autoracen, winnen met voetbal, maar ook winnen met een potje monopoly. Alle andere dingen die erbij komen kijken zijn leuk, maar bijzaak. Er lopen wel coureurs die dat interessant vinden trouwens. Dat mensen tegen ze opkijken, de feesten en de pitspoezen.”

Gewetensvraagje: Rijd je, als je niet aan het werk bent, ook veel te hard op de openbare weg?
,,Haha, nee. Mensen die niet racen zouden op de openbare weg misschien wel te hard rijden. Maar ik kan op het circuit al hard rijden, dus op de weg houd ik me netjes aan de snelheid.”

Dan nog even over je schooltijd… Je was niet vies van een beetje kattenkwaad heb ik vernomen. Wat voor grappen haalde je zoal uit?
,,Ik geloof dat de leraren mij soms niet heel leuk vonden, nee. Samen met twee vrienden haalden we vaak kattenkwaad uit inderdaad. Van buiten vogels vangen en in de school loslaten tot blikjes wegtrappen op het schoolplein waar per ongeluk brillen van hoofden vlogen…Tijd voor een reünie!”

Wat doet Niels over vijf jaar? Voetbal je dan nog?
(denkt even na): ,,Over vijf jaar ben ik 33 en wil ik prof zijn in de autosport. Dan ben ik een goed betaald rijder op de toppen van mijn kunnen. Alle focus ligt dan op de autosport, waardoor ik waarschijnlijk helaas niet meer kan voetballen.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 13 aug.
Oefenduels
Koninklijke HFC3-4Ter Leede
FC Lisse0-1Katwijk
FC 's-Gravenzande0-3Rijnsburgse Boys
Noordwijk0-1VVSB
Quick Boys1-2Jong ADO Den Haag
Foreholteafg.Warmunda
Do. 15 aug.
Oefenduels
Quick Boys6-1TAC'90
Za. 17 aug.
KNVB-beker
VVSB2-4Harkemase Boys
FC Lisse1-2Ajax (ama.)
Ter Leede1-4Fortuna Wormerveer
FC Rijnvogels0-4O.S.S.'20
Oefenduels
Koninklijke HFC2-2Rijnsburgse Boys
Noordwijk4-0OJC Rosmalen
SJC5-0DTS Ede
Zandvoort4-0Valken '68
Hillegom2-1Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)2-2VVC
Katwijk4-0Velsen
Zo. 18 aug.
Oefenduel
SJC14.00Olympia Haarlem
Hillegom14.00DEM
Foreholteafg.Velsen
VVH/Velserbroek14.00Van Nispen (zon.)