Een SJC’er in hart en nieren, dat is Sander van der Klugt. De 28-jarige centrale verdediger heeft een eigen huisje in Noordwijk aan Zee en werkt sinds drie jaar op de marketingafdeling bij Decos, een bedrijf dat software maakt om digitaal en papierloos te werken. Niet gek als je bedenkt dat hij sportmarketing heeft gestudeerd, ook wel vergelijkbaar met commerciële economie. Daarnaast traint hij drie keer in de week en sport hij voor de training vaak nog in de sportschool.

Toch was het nog maar de vraag of hij überhaupt wel het eerste van SJC zou halen. Sander tenniste namelijk tot zijn 13e vrij fanatiek. Totdat hij moest kiezen tussen tennis of voetbal. Toen koos hij voor de teamsport bij SJC. ‘Klugt’ heeft afgelopen seizoen zelfs op het punt gestaan om te stoppen met voetballen, maar (gelukkig) hebben zijn teamgenoten en trainer hem op trainingskamp in Albufeira over weten te halen om nog even door te gaan.

Zo meneer Koning van de Cross. Leg eens uit, hoe kom je aan die bijnaam? 

(begint te lachen) ,,Ik geef als centrale verdediger vaak de opening op onze rechts- of linksbuiten, een crosspass dus. En omdat ik best een aardige trap heb noemen ze me Koning van de Cross. Ik heb dit zelf voor het eerst erkend in het Sinterklaasrijm dat ik maakte voor de trainer. Zinnen uit het rijm waren onder andere:

Perfecte crossballen over de hele,
en hij (in dit geval Richard Versteden) verneukte er vele.
Ik haalde namelijk het beste paard van stal,
de koning van de crossbal (Sander 🙂

Een aantal weken geleden zag ik wat filmpjes over jou voorbij komen met de naam ‘Henry-Fake-Shot’. Hoe zit dat?

,,Henry-Fake-Shot komt van Thierry Henry. Je plaatst je standbeen tegen de bal en schiet ‘m met je punt weg. Je andere been zwaait dan door zodat het net lijkt alsof je met dat been schiet. Ik had dat jaren geleden voorbij zien komen in filmpjes op social media en dacht dat ga ik ook eens proberen. Op trainingskamp heb ik zo een penalty genomen en die zat er lekker in. Maar op belangrijke momenten tijdens de competitie zal ik dit niet doen hoor.”

En waar komt  ‘de Muur en het Cement’ vandaan?

,,De muur en het cement komt eigenlijk door Juriaan van Duyn toen ik dit seizoen nog in het tweede speelde. Juriaan verzon ‘de muur en het cement’ tijdens de 3e helft in de kantine, omdat we maar zes goals tegen hadden na de eerste seizoenshelft. Later werd ik geïnterviewd door SJC TV en toen vertelde ik dit verhaal. De week erna moest Juriaan voor de camera verschijnen en toen vroeg Sjaak Verkade (van BO Omroep) wie het cement en wie nou de muur was. Vervolgens is die quote een beetje z’n eigen leven gaan leiden.”10982784_802250859822169_1887990150586380739_n

Wat een bijnamen allemaal. Ben jij dan ook de gangmaker in de selectie?

(denkt even na): ,,Misschien dat ik dat wel ben ja. Op werk ben ik al vrij serieus en dan wil ik ’s avonds wel even wat minder serieus doen. Ik zat eerst in het tweede van SJC en toen Kees Zethof mij vroeg wat ik ervan vond om in één te komen spelen heb ik wel even getwijfeld. Het eerste team van een club staat er natuurlijk wel om bekend dat het er vrij serieus aan toe gaat en dat zag ik niet zo zitten. Maar de trainer zei direct dat een grapje tussendoor geen probleem was, dus dat was fijn te horen “

Uit betrouwde bron heb ik vernomen dat je goed bent in typetjes nadoen. Welk typetje is je beste/favoriet?

,,Haha nou ja goed…Ik doe wel eens typetjes na. Bijvoorbeeld Johan Cruijff met zijn uitspraken of Willibrord Frequin is ook een favoriet. Maar wel met een biertje op hoor!”

Is dat een kwestie van talent of heb je daar dagen op geoefend?

,,Mijn broer Ronald (31) en ik waren vroeger altijd in de weer met geintjes uithalen en gekke dingen doen. Toen deden we ook wel eens wat typetjes na. Ik denk dat het zo een beetje is ontstaan. En mijn zusje heeft haar eigen theaterschool, misschien dat dat er ook mee te maken heeft.”

Ah een muzikale familie dus?!

,,Mijn zusje Chantal (26) heeft haar eigen theaterschool in Noordwijk en kan goed zingen. Ook ik wil nog wel eens de microfoon pakken om een (Nederlands) lied te zingen. Zo hebben we bij SJC jaarlijks ‘de playbackavond’ waar we dan met z’n allen playbacken en ik nog wel eens een nummertje live zing. Martijn Walter kan trouwens ook aardig zingen en Dandy Steenvoorden goed piano spelen. Dit zorgt vaak voor veel gezelligheid. Zoals op trainingskamp afgelopen jaar in Spanje. Het was onze laatste avond en we wilden nog wel even doorgaan in de bar van het hotel, maar ze dachten daar anders over en sloten de tent. Toen stond er in de lobby een vleugel en daar hebben we met z’n allen gezongen onder begeleiding van Dandy op de piano.”

En als je uitgaat in Nederland. Waar kan ik jou dan vinden? Ook achter de vleugel of toch aan de bar, op de bar of op de dansvloer?

,,Meestal ben ik gewoon aan de bar te vinden met vrienden, maar als er genoeg drank in het spel is, wil ik nog wel eens op de dansvloer belanden.. Vroeger gingen we altijd naar de Blush in Noordwijk om daar van tevoren een drankje te doen en daarna door de Club 19. Dat is nu wel minder geworden, maar alsnog vind ik het gezellig om uit te gaan. “

Even terug naar dat muzikale talent.. Je hebt je eigen radioprogramma gehad hè?

,,Ja dat klopt, het heette de 3e helft. Op zaterdagavond om 18.00 uur op RTV Nens (nu omroep BO). Dit deed ik samen met Dandy Steenvoorden en Yannick Renkema. In het programma praatten we na over de wedstrijden van die dag en tussendoor draaiden we Nederlandse muziek. Erg leuk om te doen en was best goed te combineren met werk en voetbal, maar de voorbereiding schoot er nog wel eens bij in, waardoor de kwaliteit achteruit ging. En als je iets maakt moet je het wel goed doen, dus toen ben ik ermee gestopt.”

We hebben het nog niet eens over de liefde gehad, vertel! Heb je een vriendin?

,,Dat is een goede vraag. Laten we het erop houden dat een relatie er aan zit te komen. We zijn al een tijdje aan het daten en dat is erg gezellig”

Wat leuk! Dat brengt ons gelijk bij de laatste vraag: wat doe jij over 10 jaar?

,,Die zag ik aankomen. Ik hoop een leuk huisje, een lieve vrouw en een kleintje te hebben. Ik zou nog graag bij Decos willen werken, maar dan iets meer in een adviserende rol, dat zie ik ook wel zitten. Over 10 jaar voetbal ik niet meer, maar ben ik nog wel sportief bezig in de vorm van tennis en fitness.”

Tekst: Simone Disseldorp

Foto boven: Hans Schalk

Foto onder: Johanna Wever


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)