Stefan Stam is in de nadagen van zijn carrière neergestreken op de Krom. Als voetballer is Stefan natuurlijk een aanwinst, maar ook de vrouwelijke voetbalfans waren niet rouwig om het besluit van de verdediger om naar de Bollenstreek te komen. Want laten we wel wezen, de teamfoto van VV Katwijk is er niet minder op geworden. Hoogste tijd om de donkerharige verdediger wat beter te leren kennen.

Na de maandagavond training spreek ik – Simone Disseldorp, 23 jaar oud en een fervent voetballiefhebster – Stefan in de kantine van Katwijk.

Stefan, laten we maar met de deur in huis vallen: ben je vrijgezel?
Lachend: ,,Zo! Dat is een aardige binnenkomer. Nee dat ben ik niet, nee.”

Toch jammer. Vertel.
,,Met teamgenoten ging ik wel eens een biertje doen in de kroeg. Daar heb ik ook mijn huidige vriendin ontmoet: Belen, dochter van een beroemde Spaanse stierenvechter. Ze komt oorspronkelijk uit Spanje, maar was in Engeland om daar Engels te studeren. Als bijbaan werkte zij in de plaatselijke bar. Op een avond zagen we elkaar, hebben we wat geflirt en op een gegeven moment rende ze weg. Dat leek in eerste instantie erger dan het eruit zag, want achteraf rende ze naar haar vriendinnen om te zeggen dat ze de man had gezien met wie ze ging trouwen, mij dus. Na een aantal drankjes durfde ik eindelijk op haar af te stappen en hebben we een afspraakje gemaakt. Dat was erg leuk, het was gezellig en ze was nog mooier in het daglicht! We zijn nu al ruim 4 jaar bij elkaar en hebben een dochtertje van twee: Carmen.”

Is ze je ideale vrouw?
,,Ja! Vorige maand heb ik haar ten huwelijk gevraagd in Rome op het Sint Pietersplein. We willen in 2016 trouwen in Spanje.”

Romantisch hoor, maar houdt ze ook van voetbal?
,,Gek genoeg wel ja. Ze vindt het leuk om naar te kijken en niet alleen omdat ik het doe. Ze kijkt vaak mee en snapt ook waar het spelletje over gaat, heel fijn. Mijn ideale voetbalvrouw.”

Ahhh, je kan weer thuiskomen. Dus als Angelina Jolie aanklopt doe je niet open..?
Lachend: ,,Ik weet niet of Angelina Jolie van voetbal houdt…”

Engeland

Oké genoeg over vrouwen. Je hebt 9 jaar in Engeland gespeeld. Mis je het?
,,Best wel ja. Het voetbal leeft daar veel meer dan in Nederland. Kinderen worden opgevoed met een club; de beleving is veel groter. Je speelt soms in een stadion voor 20.000 man. Het meest bizarre, maar ook het gave is dat je zelfs mensen tegenkomt met je naam op hun shirt.”

Waarschijnlijk heb je dus ook tegen bekende spelers gespeeld. Wie heeft het meeste indruk op je gemaakt?
,,Met Oldham hebben we een keer tegen Manchester United gespeeld voor de FA Cup. Zij kwamen toen niet met het sterkste team maar die jongens kunnen natuurlijk allemaal voetballen. Ik stond tegen Giuseppe Rossi, die later lang voor Villarreal uitkwam en nu volgens mij bij Fiorentina speelt. Die man was echt heel goed. Hij is heel klein en wendbaar en elke aanname was goed. Het leek wel of-ie ogen in zijn rug had. Ik kwam er niet aan te pas.”

En voor onze vrouwelijke lezers: Deed Cristiano Ronaldo niet mee?
Lachend: ,,Nee gelukkig niet, al speelde hij in die tijd wel bij Manchester United. Oldham ligt vlakbij Manchester, waardoor ik hem wel een paar keer in de stad ben tegengekomen. Een keer zelfs in het toilet, stond ik naast hem. Dan sta je toch wat anders je behoefte te doen. Maar dat hoef ik jou volgens mij niet uit te leggen..”

Inderdaad! En?
,,Wat en?”

Nou, heb je niet een blik geworpen naar links? Of stond ie rechts van je?
Lachend: ,,Nee, nee. Je kan RTL Boulevard afbellen.”

Toch een gemiste kans. Maar als man ook wel begrijpelijk natuurlijk. Hebben ze eigenlijk een beetje voetbalhumor daar in Engeland?
,,Het is iets anders. Ik weet nog dat ik in het begin een aardige blunder maakte. Je kent de serie Friends ongetwijfeld. Die heb ik vroeger van voor naar achter gekeken en binnen mijn vriendengroep gebruikten we best vaak een quote uit die serie. Toen ik na een wedstrijd van Oldham een keer met de voorzitter stond te praten, vertelde hij me dat ie net uit London kwam. Nu reageerden wij in Nederland op iemand die het over London had altijd met: “In London!!”. Volgens mij schreeuwt Joey dat in de serie. Maar goed in Nederland was dat grappig geweest. Nu keek die voorzitter me vreemd aan en zei gortdroog: Yes, in London..”

Ai! Maar wel grappig! Mocht je wel gewoon blijven?
Lachend: ,,Ja dat gelukkig wel. Het was een aardige man en nadat ik het hem uitgelegd had, vond hij het nog steeds een beetje vreemd maar begreep het iets beter…”

Je bent nu weer terug in Nederland, hoe is dat?
,,Anders, maar ik was er wel weer aan toe. In de zomer van 2013 belde FC Den Bosch. Het was klaar in Engeland en ik verlangde wel weer naar mijn eigen huisje en familie in Nederland. Vandaar dat we met z’n drietjes naar ons appartement in Amsterdam zijn verhuisd.”

FC Den Bosch, hoe is dat bevallen?
,,Bij Den Bosch was ik de eerste seizoenshelft voornamelijk geblesseerd. Ik heb weinig gespeeld en het ging ook niet goed met de club. Na 4 maanden ben ik weer gaan spelen en wonnen we wedstrijd na wedstrijd. Toch werd mijn contract niet verlengd, volgens Den Bosch om financiële redenen. Ik begrijp nog steeds niet goed waar het is misgegaan, maar op een gegeven moment moet je het boek sluiten.”

En nu, bij VV Katwijk
,,Tijdens mijn vakantie in Spanje belden er verschillende clubs uit Nederland. Ik heb gekozen voor VV Katwijk. Dat voelde goed, mede doordat trainer Dick Schreuder ook in Engeland had gezeten.”

Maar het zit nog niet mee…
,,Inderdaad ja. De voorbereiding liep goed maar vlak voor de competitie begon, liep er iemand door op mijn knie. Na een week of vier was alles weer prima, gebeurde hetzelfde. Echt balen. Maar goed, nu ben ik drie weken fit en heb inmiddels drie keer 90 minuten in de benen.”

Wat vind je van het voetbal in de Bollenstreek?
..
Ik merk aan de jongens en aan de strijd tussen de clubs onderling dat het voetbal in de Bollenstreek erg leeft. Zelf heb ik er nog weinig van meegemaakt, omdat ik hier net zit. Ik ben wel benieuwd hoe het gaat als we spelen tegen andere clubs uit de Bollenstreek zoals Quick Boys, Rijnvogels, Noordwijk en Ter Leede.”

Tot slot. Heb je verder nog ambities buiten het voetbalveld?
,,In Engeland nam het voetbal veel meer tijd in beslag. In Nederland is dat anders. We trainen 3x in de week en hebben op zaterdag een wedstrijd. Ik heb hier veel meer tijd over. Mijn verloofde heeft een eigen babylijn, dus is veel aan het werk. Omdat ik overdag thuis ben ik pas ik daarom vaak op ons dochtertje. Ik leef nog steeds voor het voetbal en heb geen idee wat ik zou willen doen als ik stop met voetballen.”

Training geven misschien?
,,Ik heb in Engeland een trainerscursus gevolgd, maar dat bleek toch niets voor mij te zijn. Ik zie mezelf namelijk niet zo snel voor een grote groep staan.

Waar zie je jezelf over 15 jaar?
,,Dan heb ik alles in Nederland verkocht en woon ik samen met mijn vrouw en kind(eren) in ons strandhuis in Spanje en kijk ik alleen nog maar naar voetbal!”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 13 jul.
Oefenwedstrijd
FC Rijnvogels4-0FC Lisse
Za. 20 jul.
Oefenwedstrijd
Katwijk14.30FC Rijnvogels