Toen de tweede helft startte, riep Omroep West-radioverslaggever Haniff Harharah dat de aanvallen van FC Rijnvogels vooral waren gebouwd op opportunisme. Hij vatte daarmee onbedoeld gelijk de hele wedstrijd samen. Na een kwartier stond het 0-2 voor ASWH. De ploeg uit Hendrik-Ido-Ambacht zag die vroege voorsprong niet meer in gevaar komen. Hein van Heek was dan ook duidelijk: ,,Het grootste verschil tussen ons en ASWH is dat zij meer kwaliteit hebben.’’

Met Arno Dijkstra en Jaap van Duijn heeft Rijnvogels twee aanvallers in de gelederen waar menig Derde Divisie-ploeg jaloers op is. Samen met Thijs van Kruistum vormden zij de aanvalslinie. Maar het drietal miste aansluiting vanaf het middenveld. Vooral Van Kruistum was een rood eiland op het veld. Hierdoor werd Rijnvogels amper gevaarlijk. Kenmerkend was dat centrale verdediger Joey Zandbergen het dichtst bij een velddoelpunt was met een bal op de paal.

Aanvoerder Joey Zandbergen aan de bal voor FC Rijnvogels

Van Heek laakte de instelling van zijn spelers. ,,Wij moeten tegenover dat kwaliteitsverschil werklust zetten. Dat heb ik vandaag te weinig gezien. Misschien het eerste kwartier maar toen kwamen we op achterstand. Ik heb het in de rust ook gezegd. Een ploeg die een degradatiestrijd voert, heb ik niet gezien.’’

Tot scoren kwamen de Kooltuinbewoners wel. Mitchel Beijersbergen stond koud een minuut in het veld toen hij van dertig meter een vrije trap onderkant lat erin schoot. Het was de aanleiding voor een slotoffensief. Maar gevaarlijk werd de ploeg uit Katwijk niet meer.

Van Heek was wél lof over Beijersbergen, die lang uit de roulatie was met een zware knieblessure. ,,Mitch kan dat wel, zo’n vrije trap nemen. Hij is er natuurlijk lange tijd uit geweest. Hij heeft heel veel kwaliteiten die ik graag benut. Hij maakt ook wel minuten in het tweede en laatst in een duel om de Koetshuiscup. Maar ik denk dat de laatste wedstrijden allemaal net te vroeg komen om negentig minuten te kunnen spelen.”

Wel volwassenheid in spel ASWH
Door de nederlaag komt degradatie naar de Hoofdklasse steeds dichterbij. Het getoonde spel bevestigde dat de thuisploeg inderdaad tekort komt voor de Derde Divisie. De volwassenheid die tegenstander ASWH toonde, een subtopper, kwam niet terug in het spel van Rijnvogels.

Beide ploegen speelden vorig jaar in de hoofdklasse. Maar vandaag liet ASWH zien dat het zich aan de wetten van de Derde Divisie heeft aangepast. De ploeg van Jack van den Berg verloor de bal alleen maar in de voorste linie. Daar waar Rijnvogels niet gevaarlijk kon worden. De Katwijkers leden veel sneller en in een vroeger stadium balverlies. Het resulteerde in een nederlaag en een bijna zekere degradatie.

Bright Ampong zet een actie in

Van Heek was weer direct. ,,Wij mogen niet eens klagen als we vijf of zes doelpunten in de eerste helft tegen hadden gekregen. Natuurlijk heeft ASWH een budget van vier ton en wij slechts 1/3 daarvan. Maar daar moeten wij, zoals ik al eerder zei, werklust tegenover stellen.”

Situatie is penibel
Van Heek weet als geen ander in wat voor lastig pakket de Katwijkers zitten. ,,Een Houdini-act noem ik het nog niet. We staan vier punten achter op de nacompetitieplaatsen. We kunnen nog negen punten halen. Maar de situatie is zeker penibel te noemen.’’

Drie wedstrijden resteren nog. Het heeft de Katwijkers met de vele blessures, schorsingen en een vertrekkende steunpilaar (Kevin Wijmer) niet meegezeten. Maar vandaag had Van Heek een nagenoeg complete selectie tot zijn beschikking. Maar het Katwijkse collectief kwam simpelweg tekort tegen een subtopper uit de Derde Divisie.

En dus is de vraag. Komt FC Rijnvogels volgend jaar live als Derde Divisie-club via Omroep West de huiskamers binnen of in een opsommend hoofdstukje van uitslagen met de andere hoofdklassers en lager acterende regioclubs?

FC Rijnvogels – ASWH 1-2 (0-2). 12. Olijfveld 0-1, 13. Olijfveld 0-2, 81. Beijersbergen 1-2

FC Rijnvogels: Messemaker, Ampong, J. Zandbergen, Spierdijk, Ten Hoope, Van der Stoep (75. Kaya), Van der Horst, Van der Breggen (64. Van der Breggen), Van Duijn (80. Beijersbergen), Van Kruistum, Dijkstra

Foto’s: Kooltuinstrijders